Putovanja

Bali – šta trebate znati o Ostrvu bogova

Bali je ostrvo koje je u sastavu Indonezje, površine je 5,780,06 kilometara kvadratnih. Na Baliju živi nešto više od 4 miliona stanovnika. Iako je Indonezija islamska zemlja, na Baliju dominantna religija je hinduizam.

Osnovni podaci o Baliju

Službeni jezici su indonežanski, balinežanski, upotrebljava se i engleski, isključivo zbog turista. Balinežanski se razlikuje od indonežanskog, neke reče nemaju isto značenje. Službena valuta je indonezijska rupija (IDR), 1 evro – 15,746,26 IDR. Promenite evre ili američke dolare u menjačnici. Možete plaćati i kreditnim karticama.

Na Baliju smeštaj je dosta povoljan. Možete naći lepu hotelsku sobu za nekih 30 dolara. Što se tiče restorana, oni koji su namenjeni turistima su dosta skuplji. Restorani u koje odlazi lokalno stanovništvo su dosta povoljniji.

bali – šta trebate znati o ostrvu bogova

Kada je reč o prevozu na Baliju, za taksi se morate cenkati. Priča sa taksijem je slična kao u većini azijskih zemalja. Taksisti će ponuditi neku nerealnu cenu, ali vi ne pristajte na to već dajte svoju cenu. Za nekih 10 kilometara vožnje ne biste trebali platiti više od 15 dolara.  Postoji i mogućnost iznajmljivanja skutera. Ta opcija je zaista jeftina, košta vas od 1 do 3 dolara. Možete iznajmiti ličnog vozača što košta od 35 do 45 dolara po danu. Lični šofer je odlična opcija ako želite upoznati iz prve ruke lokalno stanovništvo i lako stići do određenih mesta.

Ulaznice za razne znamenitosti se kreću od par dolara do 10 dolara. Zanimljivo je da su se ljudi na Baliju dosetili da mogu da naplaćuju bukvalno sve. Tako ćete za sliku  na ulazu u luksuzno odmaralište Handara golf resort izdvojiti 3 evra.  

Viza nije potrebna za državljane Srbije za boravak do 30 dana. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 meseci.

Pravo vreme za odlazak na Bali je od aprila do septembra. Van ovog perioda je sezona kiše i ne traje suristička sezona. Temperature na Baliju se ne spuštaju ispod 23 stepena a idu do +35 stepeni.

Šta probati na Baliju?

Na Baliju možete otići nan plantažu gde se uzgaja najskuplja kafa na svetu – Luwak. Kilogram ove kafe u svetu košta oko 500 dolara, na Baliju se može naći za 200 dolara. U sklopu plantaže postoji bar gde možete probati ovu kafu, šolja kafe košta 5 dolara.

Ekstremne ljuljaške su nešto što svako poseti na Baliju. Jedna luda vožnja košta od 10 do 25 dolara. Slika košta 10 dolara.

bali

Spa centri su nešto po čemu je Bali prepoznatljiv u svetu. Možete se opustiti u kupki sa laticama cveća, uraditi tretman lica, kose ili celog tela. Cene se kreću oko 25 evra, zavisi šta odaberete.

Šta posetiti na Baliju?

Plaža Nusa Dua je možda najpoznatija plaža na Baliju. Duga je 14 kilometara, beli pesak je idealan mamac za turiste pa se često održavaju venčanja upravo na novoj plaži. Idealna je za porodice sa malom decom jer ima dosta hlada.

Pasir Putih se još naziva Virgin beach. Nije toliko poznata turistima pa je idealna ako ne volite gužvu. Predeo oko plaže nije naseljen, nema ni asfalta ni struje. Svi restorani oko plaže rade na generator.

Padang Padang plaža je postala slavna kada je 2010. Godine snimljen film „Eat, prax, love“ sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Ulaz se plaća 0,60 evra.

Ako tražite zabavu na Baliju, idite na Echo plažu. Poznata je po velikom broju kafića koji su vrlo popularni među mladim turistima. Na obali je crni vulkanski pesak po čemu se izdvaja.

Ako idete na Bali da surfujete, posetite plažu Balangan. Bali je poznat kao raj za surfere a ova plaža je najpopularnije odredište. Talasi idu do 3 metra u visinu i kotrljaju se i do 500 metara.

Pirinčane terase Jatiluwih su odlično mesto za beg od gužve. Ulaznica košta 2,5 evra a sav prihod ide u zadrugu koja održava polja. Zadruga – subak obrađuje polja još od 9. Veka, otada i pomenuta zadruga postoji.

Posetite grad Ubud koji je smešten među pirinčanim poljima. Ubud je centar umetnosti i kulture. Poznat je po brojnim muzejima – Muzej renesanse Blanco, Muzej Puri Lukisan, Muzej umetnosti Agung Rai su samo od nekih. U Ubudu postoje galerije koje afirmišu lokalne umetnike ali i spajaju ih sa stranim umetnicima. Poznata je galerija modne dizajnerke Suzan Perini, BIASA ArtSpace.

Semarapura je nekadašnji centar balinežanskog carstva. U Semarapuri se nalazi Kraljevska palata (Klungkung). Ovde se možete upoznati sa istorijom Balija s akcentom na holandsku kolonijalnu intervenciju 1908. godine. Ova intervencija je dovela do pada balinežanskog kraljevstva i smrti većine kraljevske porodice.

Hramovi

Ako planirate posetu nekim od hramova na Baliju bitno je da znate da postoje pravila oblačenja. Žene moraju da pokupe kosu i pokriju ramena. Obavezan je sarong, deo tradicionalne nošnje Balija. Na ulazu u hram dobićete jedan ili ga možete iznajmiti za simboličnu sumu. Pura Luhur Batukaru je hram koji po verovanju štiti ostrvo od zlih sila. Izgrađen je u 11. veku, srušen 1604, godine i obnovljen 1959. godine.  Ovaj hram je od izuzetne važnosti lokalnom stanovništvu. U nekim delovima hrama nije dozvoljen ulazak. Ulaz košta oko 1, 30 evra.

bali – šta trebate znati o ostrvu bogova

Postoje hramovi u kojima se lokalno poljoprivredno stanovništvo moli za rodnu godinu i useve bez bolesti. Jedan od takvih je Pura Mascetu. Prekoputa hrama se nalazi plaža Mascetu ali na njoj nije dozvoljeno kupanje ni sunčanje jer remeti mir i svetost hrama. Nije toliko popularan među turistima, ali je idealan ako želite da upoznate kulturu i običaje Balija. Nema fiksne cene za ulazak u hram već se daje donacija koja se kreće od 1,30 evra do 2,50 evra.

Bali i majmuni

U gradu Uluwatu možete posetiti istoimeni hram. Hram se nalazi uz samu obalu mora na litici visokoj 70 metara. Za liticu se u narodu misli da je deo okamenjene barke Devi Danua. Hram je poznat i po majmunima (Macaca fascularis) koji žive u sklopu hrama. Iako bezazleni na prvi pogled, mogu da budu opasni. Nisu retki slučajevi da majmuni kradu stvari od turista, kamere, novčanike, telefone. Sve što im se čini zanimljivo. Ukradeno možete vratiti ako ih podmitite hranom, bananama, orasima, bombonama. Ulaznica košta 3 evra.

Ukoliko volite druženje sa majmunima, posetite Sacred Monkey Forest u Ubudu. Ovde živi preko 200  dugorepih majmuna. I ovi majmuni mogu biti opasni. Preporučuje se da ih ne gledate pravo u oči i ne približavajte se mladuncima jer su majke agresivne u tom slučaju. Na ulazu dobijete banane kojima možete nahraniti majmune i ne smete im ništa drugo davati. Ulaz košta 6 dolara.

Na Baliju vam neće biti dosadno, imate mnogo stvari koje možete raditi. Izležavati se po ceo dan, posetiti hramove, družiti se s majmunima, uživati u lokalnoj kulturi. Sve u svemu, osećaćete se kao bog!

Slično

Back to top button