KomunikacijaKnjiževnostObrazovanjePsihologijaVeze

Džordan Piterson ~ 12 pravila za život

Gotovo svaki korisnik interneta koji se služi engleskim jezikom čuo je za Džordana Pitersona, kliničkog psihologa i mislioca koji je ostavio upečatljiv trag u savremenoj kulturi. Publici se predstavio preko svog YouTube kanala (Jordan B Peterson) gde se mogu naći nekoliko stotina lekcija u kojima izlaže svoje poglede na život, vrednosti, međuljudske odnose, mentalno zdravlje i još mnogo tema koje zanimaju svakog pojedinca zainteresovanog za lični razvoj. Pogledajte kako Džordan Piterson gleda na život.

Džordana Pitersona mnogi smatraju dalekim od „self-help“ industrije iz razloga što ne „prodaje“ lake i gotove recepte za sreću, već naprotiv ukazuje na važnost teškoća i patnji u razvoju individue. Smatra se dosta „surovim“ učiteljem koji uglavnom ne govori ono što svi žele da čuju.

Kako biste se upoznali sa životnom filozofijom koja je pomogla velikom broju njegovih pratilaca, predstavićemo ukratko njegovu najpopularniju knjigu 12 pravila za život“. Da li se slažete sa izloženim životnim principima, ostavljamo Vama da prosudite.

PRAVILO 1: ISPRAVITE SE I ISPRSITE SE

Autor svoju knjigu započinje ovim neobičnim i naizgled banalnim savetom. Ali ne treba se ograničiti na bukvalno značenje ove misli. Ne radi se samo o fizičkom položaju, već o stavu čoveka prema životu samom, o mentalnoj snazi koja isijava kroz fizički aspekat bića. Piterson nas ohrabruje da budemo odvažni prema životu, da hodamo sa pogledom podignutim uspravno pred sobom, da se usudimo da stremimo ka vrhu hijerarhije, jer se na vrhu nalaze nagrade, a pri dnu – beda i mnoštvo problema. U prirodi je zakon opstanka neosporan i autor nas poziva da postanemo svesni ovde istine.

džordan piterson ~ 12 pravila za život
Ispravite sePRAVILO 2: ODNOSITE SE PREMA SEBI KAO PREMA NEKOME KOME STE DUŽNI DA POMAŽETE

Džordan Piterson ističe da ovo pravilo ne znači – „ugađajte sebi“, već nam govori da biramo ono što je za nas najbolje u dugoročnoj perspektivi.  Navodi nas da se zapitamo: „Kako bi moj život izgledao ukoliko bih brinio o sebi na adekvatan način? Kako će izgledati ako to ne budem radio?“ Jasno je da je alternativa zastrašujuća. 

Brinite o sebi i birajte za sebe najbolje, kao što biste za svoje dete ili ljubimca. Što zdraviji, srećniji i smireniji smo sami, to ćemo više moći da doprinesemo drugima i svetu. Nema brige za druge bez brige o sebi.

džordan piterson ~ 12 pravila za život

PRAVILO 3: DRUŽITE SE SA ONIMA KOJI VAM ŽELE DOBRO

Razmotrite sledeće: Ukoliko imate prijatelja kog ne biste poželeli svojoj sestri, ocu, sinu; zašto održavate to prijateljstvo? Treba birati ljude koji žele da poprave stvari, ne da ih učine gorim. Nije sebično, već poželjno vršiti takvu selekciju. Treba da se okružite onima kojima će život postati bolji onda kada vide da ste Vi napredovali. To nije lako. Mnogo je više ljudi koji su nezdravi po druge. Zdrava osoba je ideal koji zahteva snagu i vrlo je izazovno stajati pored takve. Ali hrabrost, zdrav razum i kritičko mišljenje će nam pomoći u ovome. Čuvajte se prekomernog saosećanja, vrlo je upitno da li osoba koju žalite želi da dobije pomoć i napreduje.


PRAVILO 4: POREDITE SE SA OSOBOM KAKVA STE BILI JUČE, NE SA OSOBOM KAKVA JE NEKO DRUGI DANAS

Nevažno koliko ste sposobni u nečemu, uvek postoji neko ko čini da delujete nekompetentni u poređenju sa njim. Započnimo od toga da ne postoji jedna igra u kojoj morate da pobedite. Postoji mnogo igara – imate karijeru, porodične i prijateljske odnose, lične projekte, umetničke težnje i mnogo čega drugog u čemu aktivno učestvujete. Ne treba da pobeđujete uvek u svemu. Ako uvek pobeđujete to može da znači da ne radite ništa teško ili novo. Možda pobeđujete, ali se ne razvijate, a rast se može smatrati najvažnijom pobedom.
Sreća je u uspinjanju, ne u trenutnom zadovoljstvu zbog dostignutog cilja. 

PRAVILO 5: NE DOZVOLITE DECI DA RADE ONO ZBOG ČEGA IH NEĆETE VOLETI

Dvogodišnjaci su veoma agresivni, šutiraju, grizu, udaraju i otimaju od drugih. To čine kako bi istražili svet i ispitali dozvoljene granice, ali i da bi izrazili frustraciju, jer u ponašanju dece tog uzrasta ne postoji cenzura. Deca imaju produženi period odrastanja upravo zato što moraju da budu oblikovani i vaspitani. Ultimativno moralno pitanje roditelja ne treba da bude kako da zaštiti svoje dete da nikad ne bi iskusilo strah i patnju, već kako da ga nauči adekvatnim veštinama da bi ono na sve izazove života reagovalo pravilno. Roditelji treba da se ponašaju kao zastupnici stvarnog sveta – brižni, milosrdni, ali ipak zastupnici koji će načiniti od deteta društveno poželjnu odraslu osobu. Ukoliko ga vi ne naučite toj lekciji, drugi hoće i to na mnogo okrutniji način.PRAVILO 6: POČISTITE SVOJU KUĆU PRE NEGO ŠTO POČNETE DA KRITIKUJETE SVET

Radite na onome što je upravo ispred vas, na vašim ličnim problemima i nedostacima, ne na široj slici i kritikovanju drugih ljudi. Rešavajte ono što bi moglo skupo da vas košta ako budete odlagali rešavanje. Ako ne možete da obezbedite mir u svom domaćinstvu, kako biste mogli da doprinesete globalnim pitanjima?

džordan piterson ~ 12 pravila za život

PRAVILO 7: TEŽITE ONOME ŠTO JE ZNAČAJNO, NE ONOME ŠTO JE PROBITAČNO

Skoro svako ljudsko biće instinktivno razume, ako ne ono što je dobro, onda zasigurno ono što nije dobro. Ako postoji loše, svakako postoji i dobro. Ako je najveći greh nanositi drugome patnju, onda je suština dobrog suprotno tome – preventiranje i olakšavanje patnje. To je osnovni moralni kodeks: popravi ono što možeš na svom putu, ne budi gord u svom znanju, jer gordost rađa tiraniju. Osvesti svoje slabosti – kukavičluk, nedobronamernost, ogorčenost i mržnju. Iznad svega – ne laži nikoga, ponajmanje sebe. Zapitaj se: „Kako mogu da iskoristim svoje vreme da učinim stvari boljim?“ Važnije je imati smisao u životu, nego imati ono što želiš, jer za početak, možda ne znaš šta želiš ili ne znaš šta je najbolje za tebe.

PRAVILO 8: GOVORITE ISTINU ILI BAREM NEMOJTE LAGATI

Izgovarajte samo ono sa čime će se unutrašnji glas složiti. Ako govorite neistinite stvari, slabite svoj karakter. Ako ste slabog karaktera, samleće vas nedaće kada se pojave, a pojaviće se neizbežno. 


PRAVILO 9: PRETPOSTAVITE DA OSOBA KOJU SLUŠATE ZNA NEŠTO ŠTO VI NE ZNATE

Istinski slušajte svoje sagovornike i udubite se u njihovu priču. Znanje koje imate nije dovoljno, treba biti u stalnoj potrazi za novom mudrošću, jer život je složen i svi učimo jedni od drugih. Zbog toga je proročica iz Delfa opisala Sokrata kao najmudrijeg živog čoveka, jer je znao da ono što zna nije ništa.

PRAVILO 10: BUDITE PRECIZNI U GOVORU

Moramo biti precizni kada je u pitanju naš cilj. Ako nismo, davimo se u složenosti sveta. Moramo odrediti kuda idemo u životu, jer ne možemo tamo stići ako ne krenemo u tom pravcu. Recite šta mislite kako biste mogli da otkrijete šta mislite. Ponašajte se u skladu sa svojim rečima. Potom obraćajte pažnju. Beležite greške i artikulišite ih kako biste znali šta treba da ispravljate. Priznajte šta želite, recite ljudima oko vas ko ste.PRAVILO 11: NE GNJAVITE DECU DOK VOZE SKEJT

Veoma važna strategija roditeljstva treba da bude ohrabrivanje dece, ne prekomerna zaštita. Želite da naučite svoju decu da se otvore ka svetu kako bi i svet otvorio svoja vrata njima. Deci treba predočiti istinu – život je težak i često gorak, ali sa jasnom porukom „imaš u sebi sve što ti je potrebno da prepreke savladaš; koliko god izazov bio težak, spreman si za njega.“ To se zove ohrabrivanje. Preterana zaštita nije ljubav, već kukavičluk od strane roditelja. Ne postoji osoba koja se ikad požalila da su je roditelji učinili previše nezavisnom. To je uvek prednost za snalaženje u svetu u kome niko ne može večno biti zaštićen.

PRAVILO 12: POMILUJTE MAČKU KADA JE SRETNETE NA ULICI

džordan piterson

Poslednje pravilo tiče se životnog stava snažne osobe koja ne propušta da ceni u životu ono što je lepo i nežno, čak ni u onim trenucima kada je suočena sa velikim bolom. Metafora mačke predstavlja neprolaznu životnu lepotu, a osoba koja zastane da u njoj uživa, uprkos problemima koji je zaokupljuju na ličnom planu, istinski ume da živi.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button