LepotaKorisni savetiKoža, kosa, noktiKućaZdravlje
U trendu

Eterična ulja ~ koja su i kako ih možete upotrebiti?

Korišćenje esencijalnih ulja u kozmetičke i farmacetutske svrhe nije nova stvar. Međutim, kako se sve više ljudi okreće prirodnoj kozmetici i, što se više trudimo da izbacimo hemikalije iz proizvoda, to je i zastupljenost esencijalnih ulja veća. Esencijalna ulja imaju mnoge prednosti, a najveća je ta što su iksljučivo prirodnog porekla. Ako naučite ispravno da ih koristite i da ih kombinujete, videćete njihov pun potencijal!

Šta su eterična ulja?

Eterična, odnosno, esencijalna ulja, predstavljaju proizvod ekstrakcije (izdvajanja) iz različitih delova biljke. U sebi sadrže njenu ,,esenciju”, odnosno specifični miris i lekovite osobine biljke. Ono što je problematično u vezi sa eteričnim/esencijalnim uljima je udeo njihove zastupljenosti u biljkama. Naime, pošto istraživanja kažu da se esencija biljke nalazi u međućelijskom prostoru, jasno je da je potrebna velika količina biljke, da bi se iz nje izvukla minimalna količina ulja.

eterična ulja
Eterična ulja: zdravlje u bočici

Eterična ulja: vrste i prednosti

Napretkom tehnologije smo uspeli da izvučemo esenciju iz skoro svake biljke koja se nalazi u okruženju. Tako da, u slučaju da uplovite u svet esencijalnih ulja, možete pronaći najneverovatnije primerke. Bez obzira na to koliko zanimljivo deluje, važno je da znate koje tačno ulje se za šta koristi. Na taj način ćete uspeti da dobijete maksimalni učinak i postignete najbolji efekat za svoje zdravlje.

Esencijalna ulja su se od davnina koristila u kozmetičkim proizvodima, posebno u parfemima i proizvodima za kupanje. Danas se koriste posebno u aromaterapiji, osvežavanju prostora, ali i direktnoj upotrebi u kozmetologiji. Ono što je važno da znate je da neka eterična ulja zahtevaju razblaživanje, jer su njihovi ekstrakti prejaki za kožu.

Čajevo drvo/čajevac

eterična ulja
Čajevo drvo i njegovo eterično ulje

Jedno od najrasprostranjenijih eteričnih ulja je ulje čajnog drveta, odnosno čajevca. U apotekama i zdravim hranama se može naći po ceni od 350-500 dinara po bočici. Dejstvo mu je raznoliko, a glavna osobina je antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Ulje čajevca ima izrazito jak, specifičan miris. Međutim, upravo taj miris i sposobnost da smanji upale je ključno prilikom korišćenja ovog ulja. Naime, smatra se odličnim saveznikom u borbi protiv upalnih procesa uha, grla i nosa, pa se često koristi za inhalianje. U 2l vruće vode dodajte nekoliko kapi ulja čajevca, prekrijte šerpu krpom i inhalirajte se. Antibakterijsko dejstvo čajevca se odlilno uočava prilikom lečenja akni, bubuljica i promena na koži. Na kožu ga, u obliku tonika za čišćenje, nanosite razblaženog, a u slučaju da želite isušiti određenu bubuljicu, ulje nanesite direktno na nju štapićem za uši.

Čajevac se koristi i prilikom lečenja komplikacija od pirsinga, posebno onih na nosu i hrskavici, u slučaju da se pojave keloide. Tada je potrebno čajevac naneti SAMO NA PODRUČJE KELOIDE. Nikako ne treba nanositi ulje na sveže izbušenu ranu.

Čajevac isušuje nepoželjne izrasline po koži poput keloida i bubuljica, ali isušuje i samu kožu ukoliko sa njom dođe u dodir. Zato obratite pažnju prilikom nanošenja. Možete ga koristiti za borbu protiv gljivica na stopalima i noktima.

Bergamot

eterična ulja
Bergamot

Bergamot je posebna vrsta tropskog voća nalik pomorandži. S obzirom na to da je bergamot citrusno voće, jasno je da je njegovo esencijalno ulje izuzetne snage. Bočica košta između 300-500 dinara, a primena je višestruka.

Nikako ga ne treba koristiti direktno i nerazblaženo.

U slučaju da volite da pravite lične kozmetičke preparate i kupke, bergamot je pravo ulje za vas. Naime, u slučaju da u kupku dodate par kapi ovog esencijalnog ulja, ono će na vas dvostruko delovati. Prvo, kroz krvotok prilikom kupanja u vodi u kojoj je ovo ulje. Bergamot će uticati na opuštanje mišića i na lakšu relaksaciju. Osim toga, miris bergamota dokazano umiruje i ima antistresno dejstvo po centralni nervni sistem. Na taj način ste u svom domu napravili pravi SPA centar!

Slično čajevom drvetu, ulje bergamota umiruje iziritiranu kožu. Ono što je njegova dodatna prednost u odnosu na prvopomenuto, je činjenica da pozitivno utiče na regeneraciju kože koja je sklona ljuštenju. Dakle, ne isušuje kao čajevac. Umirujuće dejstvo ulja bergamota možete uočiti i prilikom lečenja drugih iritacija na koži, kao što su začetak herpesa, akne i ekcemi.

Eterična ulja đumbira

eterična ulja
Đumbir i eterično ulje

Jedno neobično eterično ulje, ekstrakt đumbira, takođe postoji u prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Za razliku od prethodnih je za one sa malo većim budžetom, pošto bočica ovog ulja ume da košta i do 1000 dinara.

Zbog koncentracije sastojaka, neophodno je da ga razblažite i ne nanosite direktno na kožu.

Međutim, kako smo upoznati sa pozitivnim svojstvima sirovog đumbira, ne treba da sumnjamo ni u njegovo eterično ulje.

S obzirom na to da znamo đumbir kao ljut, ni od njegove arome ne očekujemo manje. Zbog snažnog i ,,ljutkastog” mirisa, esencijalno ulje đumbira se koristi u aromaterapiji. Uočeno je da upotreba đumbirovog ulja u aromaterapiji leči snažne migrene, te nije zgoreg da probate da sa nekooiko kapi oplemenite prostor, u slučaju da se mučite sa ovom boljkom. I ovo ulje možete koristiti prilikom inhaliranja, jer ima pozitivno dejstvo na smanjivanje simptoma bronhitisa i astme.

Ulje đumbira se smatra i prirodnim afrodizijakom. Pored toga se efikasno koristi za suzbijanje svih vrsta probavnih problema, od zatvora ili dijareje, pa sve do mučnine i povraćanja. S obzirom na svoju ljutinu, možemo zaključiti da je pospešivanje cirkulacije pozitivna strana đumbira. Zato se često koristi prilikom masaža i stimulisanja krvotoka.

Ostala ulja

Pored navedenih eteričnih ulja, postoji još mnogo njih sa sličnim dejstvima. Mahom su im osobine antiinflamatorne, antibakterijske i antimikotičke. Ono što može biti zanimljivo ljubiteljima osvežavanja prostora su eterična ulja četinara: belog bora, jele, smreke ili čempresa. Oni podstiču cirkulaciju, imaju umirujuće dejstvo i odlično osvežavaju prostor. Za njih je specifična upotreba u prostorijama u kojima je visoka koncentracija duvanskog dima. Naime, imaju sposobnost da prostor osveže, ali da ga ne opterete teškim, slatkim mirisom.

Takođe, eterično ulje lavande ima višestruke benefite, koje možete pogledati ovde.

Za koje god ulje da se odlučite-nećete pogrešiti.

*Članak je informativnog karaktera, nije zamena za medicinsku i dermatološku pomoć!*

Slično

Back to top button