LepotaKoža, kosa, nokti

Kako ubrzati rast kose prirodno – 7 saveta!

Ukoliko tražite odgovor na pitanje kako da vam kosa brže raste, na pravom ste mestu. Izdvojili smo 7 najboljih saveta kako ubrzati rast kose!

Čekanje da vam kosa poraste i da postane dugačka koliko želite, gušća i zdrava, zna nekada da se oduži. Ako uzmete u obzir i koliko dlaka svakodnevno otpadne, proces rasta kose može delovati kao da traje celu večnost.

Ne brinite! 

Ovo ne treba da vas zabrinjava jer kosa svaki dan raste, a u proseku svake godine poraste za oko 6 cm. Ona raste prirodnim tokom, pa isto tako i prirodno opada.

Ukoliko dođe do uvećanog opadanja kose postoji način da se to reši. tj. da se zaustavi opadanje kose. Isto važi i za rast kose – postoji mnogo toga što možete uraditi da vaša kosa bude onakva kakvu ste zamišljali – lepa, gusta i duža.

U nastaku sledi nekoliko trik saveta o tome kako ubrzati rast kose.

Kako ubrzati rast kose prirodnim putem

U nasatvku slede trikovi o tome kako kosa da raste brže potpuno prirodno, bez nadogradnje i bez terapija:

 1. češće šišanje,
 2. farbanje iz tamne boje u plavo – nikako,
 3. cirkulacija vlasišta,
 4. bez svakodnevnog pranja kose,
 5. šampon za brži rast,
 6. pranje kose mlakom vodom,
 7. vitamini za kosu.

U nastavku sledi detaljnije o svakom savetu pojedinačno!

Češće šišanje

Iako se čini kao banalan savet, zapravo nije. Potrebno je češće šišanje suvih i ispucalih krajeva kako bi vaša kosa rasla zdravo. Šišanje će vas, takoreći osloboditi suvih krajeva koji kidaju i lome kosu. Takođe, vraća kosi volumen, elastičnost i sjaj.

Što se tiče pitanja da li šišanje utiče na brži rast kose, najadekvatnije tumačenje je da ono ne ubrzava rast. Međutim, neredovno šišanje može jako oslabiti dlaku, pa kosa tada sporije i raste. Zatim, zbog suvih i rascvetalih krajeva kosa može izgubiti na dužini, volumenu i gustini, jer će biti deformisana.  

Redovnim šišanjem suvih i ispucalih vrhova čuvate svežinu, snagu i hidriranost strukture vaše prirodne kose. Tako jačate njen koren, a kosa na taj način ima mogućnost da zdravo i normanom brzinom raste.

Ne prelazite iz tamnije nijanse u plavo

Ukoliko ste brineta ili se već neko vreme farbate u tamniju nijansu, prelazak na plavu kosu može biti “koban” po dužinu. Kosa koja je suva i oštećena (kao što je često plava) ima tendenciju sporijeg rasta.

Da bi se farbanjem izvukla lepa plava boja, pored farbe potreban je jači izbeljivač, koji ionako oštećuje i isušuje dlaku ne bi li dobila platinastu ili neku drugu svetlo-plavu nijansu. Zbog toga, kosa može početi brže da se suši, a zatim da se kida i lista na krajevima, što utiče na njen sveukupni izgled. Odnosi se naravno i na dužinu, volumen, mekoću na dodir i prirodni sjaj na pogled.

Plava boja kose oduvek je u trendu, pa zato zahteva strogu negu i neprekidno održavanje na veoma poseban način. Konkretno, moraju se koristiti posebni šamponi, maske za plavu suvu kosu i regeneratori, formulisani specijalno za održavanje plave kose.

Obavezna je i prirodna nega kose, jer što manje hemijskih tretmana imate na njoj, kosa će biti zdravija i normalnom brzinom će rasti.

Cirkulacija vlasišta

Dobra cirkulacija kože glave pomaže da vlasište bude zdravo i da ojačava folikule dlaka, što utiče na brži rast kose. Sa druge strane, tokom spavanja kosa se mrzi i osetljiva je, jer se trlja o jastuk. Zato, potrebno je da kosa maksimalno sačuva prirodnu vlažnost tokom noći.

Za navedene potrebe potrebna vam je četka od prirodne dlake. Potrebno je da izmasirate skalp, da podstaknete cirkulaciju kože glave, a onda i da četkom rasporedite sebum ravnomerno po dužini kose. Svako veče pred spavanje se očešljajte, kako biste ravnomerno rasporedili prirodna ulja sa vlasišta po celoj kosi.

Izbacite svakodnevno pranje kose

Kosa se svakodnevno prirodno masti, tj. luče se prirodna ulja sa skalpa kože glave. Pritom, svako svakodnevno stilizovanje, nanošenje kozmetike za kosu, češljanje, dodirivanje prstima, češkanje i slično dodatno utiče da se kosa još brže zamasti.

Ali, iako nekada izgleda “prljavo”, a samo jedan dan nije oprana, znajte da kada je kosa masna ili neoprana to veoma mnogo pomaže oko zdravog i brzog rasta. A evo kako!

Šamponiranjem, tj. pranjem kose samo nekoliko dana nedeljno (recimo tri ili četiri puta u toku nedelje), omogućićete vašoj kosi prirodnu obnovu, hidrataciju i jačanje. Svakodnevnim pranjem brže skida se zaštitini sloj sa nje, pa je kosa sklona bržem sušenju, pucanju i kidanju. U tom slučaju, kada je nezaštićena sporije i raste.

Koristite šampon za brži rast kose

U globalu – postoje dva tipa šampona za brži rast kose. To su medicinski šamponi za rast, uglavnom na bazi ketokonazola, koji imaju ulogu prevencije u cilju održavanja novoa hormona koji dovode do gubitka kose (DHT – dihidrotestosteron).

Sa druge strane, tu su obični šamponi za brži rast kose koji u sastavu sadrže prirodne sastojke. To su aminokiseline i antioksidanti koji obezbeđuju kosi hranljive materije potrebne za njenu obnovu. Preporuka je da budu šamponi bez sulfata, bogati vitaminima (vitamin E, vitamin B…) i ekstraktima prirodnih ulja (kopriva, ulje lavande, ulje ruzmarina, bosiljak, žalfija, majčina dušica…).

Perite kosu mlakom vodom

Vruća voda isušuje kosu. Pored toga, vrela voda može lako dehidrirati kožu, odnosno osetljivo i tanko vlasište. Na sve to, važno je naglasiti i sledeće – mokra kosa podložnija je kidanju, pa je bitno i pravilno pranje.

Zbog svega navedenog, prilikom šamponiranja idealno je da voda bude mlaka (ne hladna, ne pretopla) kako bi ojačala kosu i pojačala cirkulaciju. Tokom pranja poželjno je i da blagim pokretima masirate kožu glave. To je važno zbog toga masaža glave poboljšava zdrav i brzi rast kose i takođe povećava cirkulaciju na površini kože glave.

Vitamini za kosu

Vitamini isto imaju veoma značajnu ulogu kada je u pitanju jačanje i rast kose. Najvažniji vitamini za kosu su:

 • omega 3 masne kiseline (riblje ulje) – pomažu da imate uvek lepu, zdravu u gustu kosu;
 • omega 6 masne kiseline – stimulišu rast kose i poboljšavanju njeno zdravlje;
 • cink za rast kose – utiče direktno da smanji gubitak, a što se tiče rasta kose važan je jer pomaže da lojne žlezde na koži glave i folikuli dlaka normalno funkcionišu;
 • vitamin C – ojačava kosu, sprečava da se istanjuje, slabi i ošteti;
 • gvožđe – nedostatak gvožđa utiče na slabljenje kose i njen gubitak;
 • vitamin D – stimuliše rast kose, odnosno podstiče folikule dlaka na pravilan i zdrav brži rast. Nedostatak vitamina D dovodi do težih stanja gubitka kose, kao što je alopecija;
 • vitamin B – obnavlja kosu, smanjuje opadanje i pomaže u prenosu koseonika i hranljivih materija u kožu glave i koren;
 • vitamin E – ubrzava cirkulaciju, poboljšava rast kose i vraća volumen kosi.

Slično

Back to top button