Putovanja

Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Kada prođe pandemija i zapitate se gde otići na letovanje,mi vam toplo preporučujemo da posetite Italiju! Italija je poznata po svojoj čuvenoj kuhinji, modi, melodičnom jeziku, mnogobrojnim umetnicima i njihovim delima. Takođe je čuvena po svojim prirodnim lepotama i gradovima,te nije čudno što privlači mnogobrojne turiste. Teško je odrediti najlepši italijanski grad, ali ako se pitate koje gradove posetiti, predlažemo vam ovih 6:

1. Venecija

grad
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Venecija je grad u severnoj Italiji i glavni je grad oblasti Veneto.

Venecija je treći najposećeniji grad u Italiji, glavni italijanski grad umetnosti, zauzela je 6. mesto među najlepšim gradovima na svetu.

Ima jedan od najlepših trgova na svetu: Trg Svetog Marka, a UNESCO ga je 1987. godine proglasio svetskom baštinom, nazivajući Veneciju “Kraljica Jadrana” i jednom od “Veličanstvena tri”.

Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svetu, a njena jaka strana je jedinstveni i karakteristični šarm: kanali sa tradicionalnim gondolama, plemenite palate, laguna… Poseta njoj sigurno ne razočarava očekivanja. Veneciju karakteriše i neverovatna i privlačna tradicija venecijanskog karnevala, pobuna boja, maski i podvala, koji nadilaze vreme i daje emocije svim generacijama.

grad karnevali-maska
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Turističke destinacije Venecije: Crkva Svetog Marka, Duždeva Palata,Veliki venecijanski kanal,Most Rialto,Trg Svetog Marka,Most uzdisaja, Crkva Santa Maria della Salute…

2. Rim

grad rim
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Rim je drugi od “Veličanstvenih tri”. Rim je glavni grad Itaije i regije Lacio, takođe najveći i najbrojniji grad italijanski grad, kao i četvrti najveći grad u EU. Rim je poznat i kao centar sveta, ili Večni grad. Nadaleko je čuven po izrazu „Svi putevi vode u Rim“. Ovaj veličanstveni grad se smatra muzejem na otvorenom: od Carskih foruma do Panteona, do čuvene fontane Trevi, Koloseuma, Trga Navona. Rim je ekonomski, politički, i kulturni centar Italije, i jedan od najznačajnijih gradova Evrope i sveta.

Istorija Rima odiše iz svakog ugla i gubi se u magli vremena: oni koji ga posete mogu biti zadovoljni samo lepotom i kulturom. To je grad koji nudi sve, pogodno za one koji žele da žive društvenim životom ili jednostavno idu u kupovinu ili uživaju u poznatoj italijanskoj kuhinji.

Turističke destinacije Rima: Fontana Trevi, Sikstinska kapela, Koloseum, Panteon, Bazilika Svetog Petra, Trajanov stub, Kapitolski i Vatikanski muzeji, Galerija Borgeze…

3. Firenca

firenca
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Firenca je italijanski grad u centralnoj Italiji,ujedno poslednji od “Veličanstvena tri”.

Za Italijane, ali i za čitav Zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao „Italijanska Atina“. Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz vremena Renesanse. Firenca spada u red turistički najpoznatijih gradova sveta. Kao grad sa dobro sačuvanim starim gradskim jezgrom i nizom vrednih građevina, Firenca je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Firence je pod zaštitom UNESCO-a.

Firenca je kolevka renesansne kulture, koncentracija spomenika i umetničkih dela.Tu se nalazi najposećeniji italijanski muzej: Galerija Ufici. Firenca je bila dom najvećih italijanskih umetnika i pesnika, od Dantea Aligijerija do Petrake, od Mikelanđela do Leonarda da Vinčija; iz tog razloga se može smatrati glavnom destinacijom italijanskog kulturnog turizma.

Turističke destinacije Firence: Palata Strozi, Palata Medići, Palata Rucelaj, Katedrala u Firenci, Biblioteka Lorencijana, Muzej, prolaz i Palata Ufici, Trg i crkva San Kroče.

Letujte u Firenci i ove godine: Firenca leto 2021.

4. Milano

milano
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u severnoj Italiji. Milano se smatra „privrednim srcem“ Italije. Grad je, takođe, i svetski poznat privredni, modni i medijski centar. Milano je čuven po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i velikom arhitektonskom i umetničkom nasleđu.

Grad Milano naziva se i „Severnim biserom“, budući da ima dugu i burnu prošlost. Ona počinje u antici kada su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju. Svedoci tog događaja su mnoge građevine,sada izuzetno posećene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraći period bio prestonica svemoćnog i snažnog Rimskog carstva, pod kojim je podrhtavao veći deo Evrope. Ipak, danas je Milano savremeni grad, ali još uvek poseduje stare građevine koji mu daju dušu. Ukratko, stvari koje treba videti u ovom gradu sigurno nisu malobrojne, čemu moramo dodati šarm velike evropske metropole i kuhinje,koja je nepravedno potcenjena u poređenju sa Rimom, Napuljem ili Firencom.

Turističke destinacije Milana: Milanska katedrala, Milanska skala, zamak Sforca, Nacionalni muzej Da Vinči, Galerija Vitorio Emanuele, Muzej oslobođenja, Muzej Masonija…

Pogledajte 10 najboljih hotela u Milanu.

5. Napulj

napulj
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Napulj je treći po veličini grad u Italiji. Napulj je i glavni grad istoimenog okruga Napulj i glavni grad pokrajine Kampanije u južnoj Italiji.

Ujedno je I najposećeniji među gradovima južne Italije. Kaže se „Videti Napulj i umreti“, jer ne možete napustiti ovu zemlju, a da bar jednom niste bili u Napulju. Napulj ima tajni šarm koji čeka da bude otkriven, što se itekako ogleda u veselom i živopisnom karakteru njegovih stanovnika.

 Zaliv, Vezuv, sjajne ruševine Herkulaneja i Pompeja, kao i muzika čine Napulj apsolutno jedinstvenim. Napulj je širom sveta poznat po nizu posebnosti: obližnjem vulkanu Vezuvu i drevnoj Pompeji, po starom istorijskom jezgru (danas pod zaštitom UNESCOa), kulinarskom specijalitetu pici, kao i po napolitanskoj kriminalnoj organizaciji Kamori.

Napoli se takođe smatra i kolevkom pice. Najstarija picerija datira čak od 1830. godine. Napulj je takođe poznat po čuvenom napuljskom dijalektu.

Turističke destinacije Napulja: Gradska katedrala, Kraljevski dvor, Napuljski Univerzitet, Akademija lepih umetnosti, Novi Zamak, Galerija Umberto I …

6. Trst

trst
Koje italijanske gradove posetiti? 6 magičnih gradova Italije

Smešten na Jadranskom moru i gotovo u potpunosti okružen Slovenijom, Trst je grad koji je geografski i istorijski izolovan od ostatka italijanskog poluostrva. To je istorijsko mesto, važna trgovačka luka koja je vekovima bila veza između Mediterana i slovenskog i germanskog naroda. Trst je vrlo šarmantno mesto, prepuno kafića i s prekrasnim pogledom na more

Nazivaju ga i “Grad most” ,most između zapadne, istočne i južne Evrope, sa jednom od najvažnijih luka na Mediteranu. Obiluje brojnim crkvama, muzejima, književnim kafićima, secesijskim zgradama, I zanatskim radnjama koje treba posetiti u potpunom miru.

Nije slučajno što je posebno fascinirao umetnike i pisce, poput Džejmsa Džojsa i Stendala. Trstu je posvećeno istoimeno delo Umberta Sabe, koji je ovde I rođen.

Previše često smatran gradom prolaza za one koji odlaze na letovanje u Istru ili Sloveniju, Trst umesto toga zaslužuje više od nekoliko sati posete. Trst je grad sa mrzovoljnom gracioznošću, stoga ne očekujte dobrodošlicu sa razglednice koju drugi gradovi rezervišu za turiste. Trst je tamo i otkriva se samo onima koji ga žele otkriti.

Turističke destinacije Trsta: Trg ujedinjenja Italije, Dvorac Miramare, Luteranska katedrala, Teatar Verdi, Gradski kej….

Pogledajte još jedan grad na severu Evrope: Sankt Peterburg, ili gradove na istoku Srbije.

Slično

Back to top button