Zdravlje

Koje je lekovito dejstvo ruže? Zdravlje i ruže

Ruže nisu samo mirisne i lijepe, već se one koriste od davnina zbog svojih njegujućih i ljekovitih svojstava.

U narodnoj  medicini danas najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice, a u liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.

Takodje možemo pomenuti listove ruže koje koristimo kao sredstvo koje ima snagu izvlačenja pa ga koriste kod problema sa gnojnim čirevima na koje stavljamo zgnječene listove ruže i previjemo (izvlači gnojnu sluz), kod suznih očiju stavljamo takođe svježe ubrane i oprane listove na bolesne oči. Što se tiče reumatoloških bolesnika njima se preporučuje ružina kupka.

ruža
Koje je lekovito dejstvo ruže? Zdravlje i ruže


Ružino vino, koje se dobija kuvanjem latica ruže u vinu, liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u rektumu i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte, a u obliku obloga, koje stavljamo na glavu liječi glavobolju, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjujemo oteklinu, edem.

ruže-roze
Koje je lekovito dejstvo ruže? Zdravlje i ruže

Plod je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, pogotovo vitamina A, C i E, flavanoida i drugih bioaktivnih spojeva, izvor esencijalnih masnih kiselina. Prema naučnim istraživanjima, plod se preporučuje kao hrana koja je sposobna da smanjiti pojavu raka, a takođe i kao sredstvo za zaustavljanje rada tumora.


Ruže u maslinovom ulju

maslinovo-ulje
Koje je lekovito dejstvo ruže? Zdravlje i ruže


Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško liječe. Takođe se koristi i kod ozeblina, opekotina i pucanja kože.

Sok od ruže


Ružin sok – se koristi od davnina kao i lijek. Zapravo je od suštinske važnosti za zdravlje, jer je izuzetno bogat vitaminima, mineralima i aktivnim supstancama. Možete riješiti brojne zdravstvene probleme izbjegavajući upotrebu uobičajenih lijekova. Sirup se upotrebljava za širok spektar bolesti. Neke od njih su digestivne i menstrualne, glavobolja, nervna napetost, stanje groznice, infekcije i kožna oboljenja.


Napomena: koriste se isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim hemikalijama.

Slično

Back to top button