ZdravljeKorisni saveti
U trendu

Nesanica ~ trenutno stanje ili potencijalna opasnost?

U najopštijem smislu, pod nesanicom se podrazumeva otežano uspostavljanje sna ili odlaganja spavanja. Zbog svoje specifične prirode, nesanica se smatra poremećajem koji pretenduje da preraste u oboljenje. U slučaju da je kratkotrajna definiše se kao akutna, dok dugotrajnija prelazi u hroničnu. Problem sa nesanicom je u tome što je ona češće simptom nekih drugih, potencijalnih oboljenja, koji svoju manifestaciju pokazuju kroz insomniju. U slučaju da uočavate da imate problema prilikom uspavljivanja (potrebno vam je više vremena nego inače), da teško održavate san (lako vas probudi svaki šum) ili osećate pospanost iako ste spavali, na pravom ste mestu.

Šta je to nesanica

Nesanica se javlja mnogo češće nego što mislimo. Takođe, može se obući u različito ,,ruho”. Npr. jednog dana možete da ustanete umorni i da se taj osećaj ponavlja nekoliko dana. Taj osećaj vam govori da je već kvalitet vašeg sna narušen: telo se ne odmara dovoljno jer ste napregnuti i pod stresom. Iako ne liči na tipično nespavanje, ne znači da potencijalno neće u to prerasti. Pored toga, postoje teški oblici hronične insomnije, koji, da bi se regulisali, moraju biti tretirani medikamentima. Nesanica može biti primarna ili sekundarna. Primarna insomnija je ona čiji uzroci nisu direktno povezani sa nemogućnošću spavanja. Sekundarna je ona čiji uzroci idu iz fizičkih medicinskih razloga (apnea u snu, artritis, kancer, opekotine od sunca, astma, zloupotreba supstanci-alkohola, droga ili lekova itd).

Različiti oblici imaju i različite uzroke. Prilažemo vam nekoliko različitih potencijalih prouzrokovača insomnije. Samim pronalaskom oblika nesanice, možete pronaći njen uzrok, ali i potencijalno rešenje.

nesanica
Poražavajuć osećaj prilikom kog pacijent istovremeno želi i ne može da spava. Kao da samog sebe drži budnim.

Simptomi

Najopštiji simptomi nesanice su:

 • loš kvalitet sna
 • pospanost preko dana, iscrpljenost
 • manjak koncentracije i fokusa
 • nizak frustracioni prag
 • delimična ili potpuna nemogućnost uspostavljanja sna

Vrste nesanice

 • Trenutna/prolazna nemogućnost spavanja: da biste imali insomniju, nije dovoljno da dan-dva ne možete regularno uspostaviti svoj spavački ritam. Nekada se takva vrsta ,,preskoka” u mehanizmu tela prosto desi. To može imati veze sa stepenom (ne)aktivnosti, sa jelom ili pićem koji vam nisu odgovarali, ili sa nekim trenutnim stresom koji vas obuzima. Ne ostavlja štetne posledice, osim par dana umora i nervoze preko dana. Sa prvim dobrim odmaranjem od 8h ili nekom seansom opuštanja nestaje i nesanica ovog tipa.
 • Privremena insomnija prouzrokovana okolnostima: Ova vrsta nesanice je usko povezana sa stresom i faktorom okoline. Nastaje kao reakcija na neki trenutni problem koji vas okupira. Primećeno je da, sa nestankom problema, nestaje i nesanica. Koliko god to zvučalo bezopasno-nije. Ako rešavanje problema dođe brzo, tako isto će i nesanica nestati. Ako pak rešenje izostane, nekvalitet vašeg sna se nastavlja u nedogled. U slučaju da primetite da prolazi treća nedelja, a vašem snu nedostaje kvalitet ili i sam san izostaje, ne bilo loše da potražite pomoć. Lako se može desiti da se nesanica nastavi i nakon rešenja problema, ako predugo čekate. U trenutku kada primetite da neki problem utiče na vas, trudite se da ga rešite pre nego što počne da utiče na kvalitet vašeg života i sna.

Na ovom linku možete uraditi test kvaliteta svog sna. Pogledajte da li spavate onoliko koliko vaše telo to traži!

nesanica
Nesanica dovodi do različitih poremećaja.
 • Psihofiziološka nesanica: slična kao prethodna, ova nesanica nastaje kao rezultat kontinuiranog stresa i pritiska. Međutim, ono što je specifično za ovaj tip nesanice je cikličnost. Naime, osobu počne da opterećuje ideja o spavanju. Pripremanje za spavanje, strah od nespavanja i kontinuirano razmišljanje o snu na kraju i dovedu do nesanice. Na primer, noć pred važan ispit možete da razmišljate o tome kako nikako ne smete zakasniti, kako imate samo 5 sati sna, i samo to preispitivanje odlaže san i ne dopušta opuštanje.
 • Nesanica prouzrokovana određenim poremećajem: kao što smo napomenuli, nesanica je češće pokazatelj potencijalnog problema, nego problem sam po sebi. Ona može biti propratno stanje određenih poremećaja u ishrani, anksioznosti i depresije, shizofrenije, poremećaja raspoloženja poput manične depresije itd.
 • Fizički problemi: nesanica može da se manifestuje kao propratni problem pri određenim fizičkim stanjima. U slučaju da ste tog dana bili preterano fizički aktivni, da ste vežbali kasno ili popili neko energetsko piće ili kofein, može doći do manjka sna. U slučaju da bolujete od artritisa ili hroničnog kašlja, bolovi vas mogu ,,ometati” u spavanju. Tada nesanica nije primarna, već sekundarna.

Posledice nesanice

Ako ste gledali film ,,Mašinista” sa K. Bejlom, sigurni smo da znate hororičan izgled glavnog junaka, prouzrokovan upravo nesanicom. Ako niste, treba da znate da je imao sve posledice koje nesanica prouzrokuje:

nesanica
Bejl je izgubio preko 30 kg da bi glumio čoveka koji pati od hronične insomnije.
 • gubitak apetita
 • opštu nezainteresovanost
 • izraženu anksioznost
 • neogućnost obavljanja svakodnevnih poslova
 • manjak koncentracije
 • visok stepen razdražljivosti i konfliktnosti
 • izraženo konzumiranje cigareta i alkohola
 • starenje i generalno loše stanje kože
 • opadanje kose
 • akne i bubuljice
 • u najtežim slučajevima, halucinacije

Pogledajte i koliko poze za spavanje mogu uticati na kvalitet sna.

Pokušaji da se prirodno izborite sa nesanicom

U slučaju da patite od nesanice, sigurno ste bili u situaciji da vas sa svih strana savetuju o alternativnim metodama lečenja. Ako ste primetili da određeni stres utiče na vaše nespavanje, onda vam ovi saveti možda i pomognu. U slučaju da imate hronični oblik nesanice, neophodno je da se obratite lekaru da bi vam dao adekvatnu terapiju (koja ne mora nužno biti u formi sedativa). U svakom slučaju, najvažnije je naći srž problema koji vas drži budnim. U svakom slučaju, cilj je da nađete ono što vama lično odgovara da se opustite pred spavanje. Neki će imati sreće, pa će odmah naići na metod koji im pomaže. Neki pak neće biti srećne ruke, te će biti potrebno više vremena da nađu svoj metod.

Ovo su naši predlozi:

nesanica ~ trenutno stanje ili potencijalna opasnost?
Lavanda i med

Bilje sa umirujućim dejstvima: valerijana, kamilica, matičnjak i lavanda su kraljevi među lekovitim biljem. Oni imaju višenamenska dejstva, od kojih je umirujuće najčešće. Valerijana i lavanda se retko konzumiraju u rinfuzi, što ne znači da vi ne treba da probate taj način. Njih možete koristiti kroz kapi koje ćete popiti pred spavanje (valerijana) ili kroz eterična ulja koja će vam oplemeniti prostor (lavanda).

Med: nije slučajnost što se i med našao na ovom spisku. Kao proizvod sa izuzetno visokom koncentracijom antiinflamantornih i antibiotskih elemenata, jasno je da je ,,smirenje” njegova primarna upotreba.

ASMR: ASMR tehnika je primarno fokusirana na smirenje i umirenje. U slučaju da vam prija da spavate uz zvuk šaputanja ili okretanja knjige, stavite slušalice i na YouTubu nađite kategoriju i iyvođača koji vam odgovaraju. Na ovom linku možete naći naše predloge za audio, a na ovom za vizuelni ASMR.

nesanica ~ trenutno stanje ili potencijalna opasnost?
Asmr se pokazao kao uspešan u opuštanju pred spavanje.

Nemojte kasno jesti: Hrana opterećuje stomak i varenje može uticati na lakše tonjenje u san. Osim toga, blag osećaj gladi nam pomaže da se uspavamo.

Vežbanje u kasno popodne! Fizička aktivnost je, kada je u pitanju nesanica, važna. Bitno je da se fizički aktivirate, ali važno je doba dana kada se to obavlja. Ako pravite teške fizičke napore u kasnim noćnim časovima, srčani pritisak će vam skočiti i nećete biti u mogućnosti da spavate.

Telefon: Ako ne možete zaspati baz telefona (ako slušate muziku da biste zaspali itd), trudite se da koristite Blue Light opciju na uređaju, ili da skinete istoimenu aplikaciju. Ona će filtrirati svetlo na uređaju, tako da će vas ono manje razbuđivati.

Potražite pomoć! Koliko god se činilo da pomoći nema, ipak pokušajte. Insomnija je podmukla i tiha bolest, koja jako retko nestane sama od sebe. Ako je pustite da se razgoropadi, postoji šansa da vam smanji kvalitet života.

nesanica ~ trenutno stanje ili potencijalna opasnost?

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku pomoć. Najbolje je obratiti se lekaru!*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button