Opekotine ~ kako nastaju, kako ih sprečiti i lečiti

Opekotine su povrede tkiva najčešće izazvane toplotom, hemijskim jedinjenjima, UV zracima, strujom itd. Svima su se dogodile bar jednom: prilikom kuvanja, sunčanja, peglanja kose, pa čak i tokom ispijanja vrele kafe. Ali, šta su tačno opekotine? 

opekotine

Koji su simptomi i stadijumi opekotina?

Prvi stepen: su opekotine koje zahvataju površni sloj kože (epiderm). Uzrokuje ih sunce ili vrela tečnost. Ovakve opekotine su karakteristične po crvenilu i bolu na oštećenom području, osećaju gorenja i ,,zategnutosti”. Ovo je najblaža vrsta opekotina i treba im samo nekoliko dana da se zacele, bez potrebe za bilo kakvim lečenjem. Ovaj stepen opekotina ne ostavlja ožiljke.

opekotine
Kako da prepoznate stepen opekotina

Drugi stepen: zahvata srednji sloj kože. Kada se dogodi takva opekotina, obično se pojave plikovi ispunjeni seroznom tečnošću. Leči sebez problema, ali lečenje traje nešto duže od prvog stepena.

Treći stepen: opekotine prodiru u čitavu debljinu kože. Najčešće nastaju prilikom nesreća poput požara. One su vrlo ozbiljne i utiču na nerve, krvne i limfne sudove. Oporavak će u tim slučajevima biti sporiji i vrlo često će biti ožiljaka ili područja kože bez osetljivosti.

Kako se leče opekotine?

Kao što smo već videli, opekotine na koži uzrokuju različiti faktori. Uzrok im može biti sunce, toplota, struja ili hemikalije. Upravo od ovih karakteristika zavisi i njihova težina.

Prvi korak je otklanjanje uzroka opekotine. Drugi korak je nanošenje hladnoće na povređeno mesto. Ovo ublažava bol i smanjuje obim i dubinu povrede. Zatim nanesite hidratantni gel s gazom i zavojem – važno je da ga redovno čistite i dezinfikujete.

Kako bi se opekotine brže zacelile i koža regenerisala, možete isprobati neki od ovih 11 lekovitih rešenja:

 • Hladna voda – Hladna voda je najjednostavniji i najočigledniji lek za primenu u praksi, u slučaju lakših opekotina prstiju ili ruku. Da biste odmah ublažili pečenje i nelagodnost, postavite zahvaćeni deo pod tekuću vodu nekoliko sekundi. Takođe, možete pokušati s vremena na vreme isprati opekotinu hladnom vodom u koju ste dodali prstohvat soli.
 • Krompir – Krompir ima umirujuća i antiiritativna svojstva. Možete naneti krišku sirovog krompira ili komad kore krompira iznutra na manje opekotine. Primenite lek što je pre moguće kako biste odmah ublažili neugodnost.
 • Gel aloe vere – Aloe vera imaantiinflamatorno dejstvo, ublažava bol i poseduje umirujuća svojstva. Pomaže koži da brže zaraste u slučaju manjih opekotina. Isperite zahvaćeno područje hladnom vodom i nanesite malo aloe gela direktno na opekotinu. Možete ga kupiti u biljnom leku ili izvaditi gel direktno iz listova sirove biljke.

U slučaju da imate rane, bitno je redovno ih previjati!

 • Kokosovo ili maslinovo ulje -Kokosovo ulje može biti korisno za olakšavanje zarastanja manjih opekotina. Pomaže koži da se obnavlja, bogata je vitaminom E i korisnim masnim kiselinama. Pored toga, ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Možete ga primeniti u malim količinama direktno na pogođeno područje. Maslinovo ulje je takođe pogodno za lečenje blagih opekotina.
 • Crni čaj– Tanini koji se nalaze u crnom čaju mogu pomoći u smanjenju bola i osećaja pečenja. Stavite vrećicu crnog čaja u čašu hladne vode, pustite je da se odstoji nekoliko minuta, iscedite je i dodajte direktno na malu opekotinu. Takođe možete staviti vrećicu čaja na pogođeno područje i zaviti zavojem.
 • Jabukovo sirće– Sirće ima antiseptična svojstva, što može pomoći u sprečavanju infekcija od manjih opekotina. Sirće i vodu razblažite u jednakim delovima (100 ml vode i 100 ml sirćeta) i dobijenom tečnošću isperite manje opekotine. Takođe možete namočiti gazu u vodi i sirćetom da biste je naneli na deo.

Rane nikako ne tretirajte alkoholom!

opekotine ~ kako nastaju, kako ih sprečiti i lečiti
Med i lavanda su efikasni u borbi protiv opekotina
 • Ulje lavande – Esencijalno ulje lavande ima antiseptična svojstva i olakšava bol. Takođe pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljaka. Možete dodati kap u gazu kojom ćete zaviti malu opekotinu. Razblažite esencijalno ulje lavande gelom aloe vere.
 • Med– Ovaj pčelinji proizvod pomaže u dezinfekciji i zarastanju manjih opekotina. Pomaže u uklanjanju tečnosti iz tkiva, pospešujući zarastanje. Možete naneti tanak sloj meda na gazu kako biste omotali opekotinu. Zamenite ga 3 ili 4 puta dnevno.
 • Sok od luka – Sok od luka sadrži supstance poput kvercetina koje pomažu u ublažavanju bolova i promovišu zarastanje manjih opekotina. Isecite sirovi luk, izgnječite ga, iscedite i sakupite sok. Nanesite ga na pogođeno područje nekoliko puta dnevno.

Savet: Svi prirodni lekovi pomažu u slučaju manjih opekotina. U slučaju opekotina koje zahvataju veliku telesnu površinu/ se nalaze na licu/ oko genitalija, potrebno je potražiti striktno medicinsku pomoć.

 •  Kora banane – Čak i naizgled nepotrebni delovi voća mogu biti korisni za ublažavanje neugodnosti izazvanih manjim opekotinama. Stoga pokušajte da nanesete komad kore od banane iznutra, na područje koje treba tretirati. Lagano protrljajte opekotinu korom od banane, a koru takođe možete i previti zavojem.
 •  Jogurt/ kiselo mleko – Svako ko je bar jednom dobio opekotine od sunca zna da je najefikasniji lek za ovakve opekotine upravo jogurt. Uzmite posudu sa hladnim jogurtom iz frižidera i obilno nanesite na mesto opekotina. Možete i da namočite pamučnu gazu u jogurt i postavite je na crvenu kožu, kako biste stvorili proteinski film koji ublažava neugodnost i smanjuje toplotu. Zamena za jogurt je hladno kiselo mleko.
opekotine ~ kako nastaju, kako ih sprečiti i lečiti

Pravilno tretiranje opekotina

Ranu redovno čistite i previjajte. Rana mora biti suva i čista, u suprotnom može doći do infekcije. 

U slučaju da vam se pojave bule/plikovi, nikako ih ne bušite! Unutar njih se nalazi serozna tečnost koja ima protektivnu ulogu. Bušenjem vezikule otvarate „ulaz“ bakterijama i virusima.
opekotine ~ kako nastaju, kako ih sprečiti i lečiti
Nikako nemojte bušiti plikove, tako ranu izlažete infekcijama!

Opekotinu nikako ne tretirajte alkoholom!

Trudite se da opekotinu ne izlažete ni hladnoći ni toploti. Ako se opekotina nalazi na nekom određenom delu tela, trudite se da ne nosite garedrobu koja bi mogla da vas steže ili žulja. Umesto toga nosite pamučnu i laganu garderobu.

*Tekst je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za stručnu medicinsku pomoć!*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button