PosaoKorisni savetiPsihologija

Razgovor za posao ~ kako ostaviti najbolji utisak?

Razgovor za posao jeste izazovan korak na putu do zaposlenja, zahteva brižljivo promišljanje o načinu na koji ćete se predstaviti budućem poslodavcu, ali nipošto ne treba da vas uplaši. Razumljivo je da je prisutna briga, međutim, svojom radnom biografijom već ste kompaniji privukli pažnju i sada su na potezu vaše komunikacione veštine, poznavanje poslovnog bontona, informisanost o firmi i prekopotrebno samopouzdanje. Kako biste umanjili stres, treba dobro da se pripremite jer će tako malo šta moći i da vas iznenadi. Nemoguće je da znate svako pitanje koje će biti postavljeno na intervjuu, ali opšte teme možete pretpostaviti i ugrubo osmisliti odgovore.

Informišite se o kompaniji koja vas poziva na razgovor

Napravićete veliku grešku ako se o firmi budete informisali tokom samog razgovora za posao. Poslodavac očekuje da ste dobro upoznati sa njihovim poslovanjem i da je to, izmeđuostalog, vaš motiv da konkurišete za datu poziciju. Poželjno je da budete zainteresovani za kompaniju, da cenite njihov način rada, ali preterano iskazivanje oduševljenja može biti napadno i delovati izveštačeno. Primanje plate ne treba da bude ključni motiv za zaposlenje. Poslodavac želi da čuje da ćete ulagati energiju kako biste došli do ciljeva za koje se oni kao firma zalažu. Pokažite da ste vi najbolja osoba za taj posao i da ste im baš vi potrebni.

razgovor za posao ~ kako ostaviti najbolji utisak?

Pitanja koja postavljate poslodavcu treba da ostave utisak o vašoj dobroj informisanosti o radu firme. Nipošto nemojte pitati ono što ste mogli saznati i putem interneta. Takođe, ne treba postavljati pitanja o bonusima, popustima na proizvode firme koje zaposleni mogu dobijati, pauzama za ručak ili mogućnosti ranijeg izlaska sa posla pojedinim danima.

Pokažite da vladate pravilima poslovnog bontona

U poslovnom svetu veoma se ceni tačnost. Stoga, trebalo bi stići na dogovoreni sastanak 10 do 15 minuta ranije. Prvi utisak koji ćemo ostaviti, može biti i presudan za dobijanje posla. Savetuje se da nastojimo u tome da delujemo zadovoljno na privatnom planu, a uspešno kada su poslovi u pitanju. To se postiže nenapadnim osmehom, jasnim rečenicama bez mnogo poštapalica, usredsređenošću na temu razgovora, kao i govorom tela. Cupkanjem nogama, pucketanjem prstima, žvakanjem žvake i drugim neprimerenim pokretima šaljemo nepovoljnu poruku o sebi.

Ma koliko spoljašnji izgled ne bi trebalo da bude odlučujući faktor na razgovoru za posao, vođenje računa o ličnoj higijeni,  odeći, obući i frizuri poslodavcu pokazuje da smo uredni, pedantni pa čak i da poštujemo svoje sagovornike. 

Šta obući za poslovni razgovor?

Kao što nećemo isti CV slati na različite konkurse za posao nego ćemo voditi računa o tome čime se kompanija bavi, pa istaći kompetencije i veštine relevantne za dato zanimanje, tako se nećemo identično obući ni za sve razgovore za posao. U sklopu pripreme za razgovor, informisaćemo se o misiji, istorijatu, ali i naizgled manje važnoj temi, načinu oblačenja zaposlenih te kompanije.

razgovor za posao

Dres-kod će biti opušteniji u malim firmama sa mlađim timom, dok će se nešto ozbiljnije odevanje očekivati na sastancima u velikim profesionalnim kompanijama. Odeća koju nosimo, ukoliko je adekvatna, doneće nam neophodno samopouzdanje.

Ukoliko su uslovi odevanja nešto zahtevniji, muškarac bi trebalo da obuče sako i pantalone, džemper, košulju ili oba odevna predmeta zajedno ako je veoma hladno. Siva, teget i bela kravata su uvek preporučljive jer se ti dezeni najbolje kombinuju. Cipele bi trebalo da budu sive, crne ili braon boje. Posebno treba brinuti o tome da li je odeća opeglana i da li je sve što nosite besprekorno čisto. Ukoliko u ormaru nemate nijedno odelo u svojoj veličini, obucite se pristojno i prikladno imajući na umu sve ostale savete koje smo naveli.

razgovor za posao

Kod dama, izbor odeće nešto je veći. Bluza i poslovne pantalone, kao i poslovna suknja nepogrešivi su komadi odeće za ovakvu priliku. Preporučuju se cipele neutralnih boja sa diskretnom štiklom.

Kada je reč o kompanijama sa manje formalnim pravilima, takođe treba odećom da pokažemo značajnu dozu ozbiljnosti. Muškarcima kravata neće biti neophodna, ali košulja, pantalone i cipele bi trebalo da budu deo odevne kombinacije. Žene se mogu odlučiti za džempere, košulje, suknje ili pantalone bez mnogo napadnih ukrasa i nešto neutralnijih boja.  Nepoželjni su jarko nalakirani nokti, ogromne minđuše kao i isuviše nakita. Savetuje se prekrivanje tetovaža i nenošenje pirsinga, kao i malo blagog parfema.

Šta poneti i kako se ponašati?

Ne bi bilo loše da kod sebe imate kancelarijski materijal kako ga ne biste tražili od sagovornika koji vas intervjuiše. Poželjno je da kod sebe imate i vizit kartice, dok su lična dokumenta obavezna. Podrazumeva se da mobilni telefon mora biti isključen. Zahvalnost na vremenu koje vam je posvetilo lice koje vodi intervju, ostaviće pozitivan utisak. Na postavljena pitanja bi trebalo da odgovarate kratko, iskreno i promišljeno praveći kratke pauze. Treba sedeti uspravno, ali ne i napeto.

Preturanje po sagovornikovom stolu ili zavirivanje u njegove papire prkosi dobrim normama poslovne kulture. Odgovori na postavljena pitanja trebalo bi da budu isključivo u vezi sa budućim zanimanjem, dok o privatnom životu ne treba govoriti. Osoba prekoputa možda samo želi da vidi vašu reakciju na pitanja koja nemaju veze sa poslom. Prirodan kontakt očima se savetuje, ali kada je mehanički, može delovati neprimereno. Povremeno se pogled treba skrenuti na pripremljene papire, ali nipošto na sat ili kroz prozor. Druga strana će pomisliti da vas razgovor ne interesuje dovoljno. 

Kada se intervju završi, jednom frazom mogli biste izraziti želju, ali ne i molbu da se u toj organizaciji zaposlite. Na samom kraju dolazi rukovanje i izlazak iz prostorije sigurnim odmerenim korakom.

Kako govoriti o sebi?

Kada ste upitani o vrlinama i manama na razgovoru za posao, nije dovoljno da kažete da ste vredni ili druželjubivi. Neophodno je da te izjave ilustrujete pričama. Zlatno pravilo je ipak – ne rasplinjavati se. Kada nabrajate slabosti, odmah treba rečenicu dopuniti izjavom da radite na njihovom prevladavanju, kao i na koji način to činite. 

Razgovor za posao putem interneta ili telefona

Nema mnogo razlike između razgovora uživo ili posredstvom platformi za audiovizuelne komunikacije na daljinu. Manje-više važe ista pravila odevanja i pripremanja za razgovor. Iako ste kod kuće ne smete se previše opustiti. Treba upozoriti ukućane na sastanak koji ćete obavljati da niko isti ne bi ometao. Uoči sastanka, valja proveriti kvalitet kamere i mikrofona i izgled prostorije iz koje se javljate. Ukoliko je sastanak na stranom jeziku a ne koristite ga u kontinuitetu, važno je da ga pre intervjua obnovite i uvežbate. Ozbiljnost i profesionalizam se očekuju i na razgovoru putem telefona koji je mnogo ređi od ostalih, ali je moguć posebno u prvom krugu selekcije kandidata.

Ponašajte se kao profesionalac. Osećajte se kao da ste prava osoba za posao koji želite da obavljate i budite samouvereni. Prezentujte poslodavcu sliku o sebi koja će baš vas preporučiti. Ne zaboravite da je prvi utisak veoma važan, a da, kasnije, kada se odluče baš za vas, činjenice sa intervjua pokažete i u praksi.

Slično

Back to top button