Ljubimci

Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?

Već smo nekoliko puta isticali koliko je visok nivo organizovanosti i odgovornosti bitan kada odlučite da posedujete kućnog ljubimca. Budući da je reč o živom biću koje ima svoja osećanja, instinkte i potrebe, morate biti spremni i da svoje dane, obaveze i aktivnosti prilagodite tako da vaš ljubimac ili ljubimci ne ispaštaju. 


Sa psima je nešto drugačije u odnosu na druge ljubimce poput mački, s obzirom zahtevaju da ih se svakodnevno šeta, a i potencijalna šteta koja može nastati ako se pravilno ne postupa sa njima (ugrizi, napadi) daleko je veća. 
Ako spadate u one osobe kojima je zaista bitno kako se njihov pas oseća i koje su spremne uraditi sve što je potrebno kako bi njihov ljubimac imao što ugodniji život, ishrana, način iste i namirnice koje koje vaš pas konzumira predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata za njegovo dugoročno zdravlje. 

psi hrana-za-kucice
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?

A ako ne znate zbog čega vaš pas laje, pogledajte ovaj tekst Šta uraditi kada vaš pas neprestano laje? SOS Saveti.


U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na to koje namirnice trebate izbegavati davati vašem psu kako ne bi narušili stanje njegovog organizma. 


1. Čokolada

psi čokolada
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?

Kontrolisani unos čokolade zdrav je za ljude, ali izuzetno otrovan za pse. Posebno se to odnosi na teobromin, kofein koji se nalazi u svim oblicima čokolada i koji pravi veliku štetu organizmu psa. Najviše ga ima u crnim i kuvanim čokoladama, a uzrokuje povraćanje kod pasa, diareju, a neretko i abnormalan rad srca, napade, drhtanje ili smrt. Savet? Sačuvajte slatkiše za sebe ili decu. 


2. Slanina i masno meso

Ovo će vas možda iznenaditi, ali dobro ste pročitali; vašem psu ne biste trebali davati hranu sa visokim udelom masti, a slanina je upravo jedna od njih. Slanina, šunke i slične vrste mesa mogu izazvati pankreatitis kod pasa, a budući da ove namirnice sadrže i veliki postotak soli, često izazovu i stomačne probleme i potrebu pasa da piju previše vode, a to dovodi do nadimanja koja mogu završiti fatalnim ishodima. Masno meso nije dobro ni za ljude, pa i vama preporučujemo da smanjite konzumaciju istog.


3. Slana hrana

psi kokice-slana-hrana
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Iako ste možda čuli da su kokice i pereci štetni za pse, to je slučaj samo ako je ova hrana posoljena. Ukoliko pas konzumira posoljenu hranu, može zadobiti stanje koje se naziva trovanje natrijumovim jonom, kao i prekomernu žeđ i mokrenje. Simptomi konzumiranja previše soli mogu rezultovati i povraćanjem, prolivom, visokom telesnom temperaturom i napadima. Sol uistinu može biti fatalna i zato je svedite na minimum kada hranite vašeg ljubimca.


4. Beli luk i ostale vrste luka

beli-luk
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Ne trebamo previše naglašavati koliko je luk zdrav za ljudski organizam, a može vam poslužiti i u vidu lošeg zadaha ako želite oterati neželjene ljude oko sebe. Ipak, ova izuzetno korisna namirnica za ljude vašem psu može izazvati samo probleme. Konzumacija luka kod pasa može uništiti crvene krvne ćelije, to dovodi do anemije, ukoliko se koristi u velikim količinama. Simptomi mogu uključivati slabost, povraćanje, otežano disanje i gubitak interesa za hranom, tako da, osim ako vaš pas nije vampir, izbegavajte mu davati bilo koju vrstu luka. 


5. Mleko, sir, sladoled i drugi mlečni proizvodi

mleko-kuče
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Mleko,  i mlečni proizvodi također spadaju među namirnice koje psi ne trebaju da jedu, a razlog je što njihov organizam nije konstruisan tako da prerađuje ovakve vrste proizvoda. Njihovom organizmu nedostaje enzim koji služi za razgradnju mlečnog šećera, a iako postoje psi koji se uspevaju nositi sa tim, većina ih ne podnosi laktozu koja čini sve mlečne proizvode. Konzumacijom ovih namirnica psi mogu početi povraćati, dobiti dijareju ili razne gastrointestinalne bolesti. Vusok sadržaj masti može dovesti do pankreatitisa, baš kao što je to slučaj sa masnim mesom. To su dobre vesti za vas, jer ćete imati više sladoleda za sebe. 


7. Gumene bombone, kikiriki puter i peciva


Osnovni razlog zašto ovi slatkiši nisu dobri za vašeg psa jeste sastojak zvani ksilitol. On izaziva val insulina kroz telo vašeg psa što dovodi do pada šećera u krvi i otkazivanja jetre. Simptomi uključuju letargiju, povraćanje, gubitak koordinacije, napadaje i na kraju smrt. Neke od ovih namirnica, posebno puter od kikirikija, ponekad ne sadržže ksilitol, zbog toga tokom kupovine uvek proverite listu sastojaka na namirnicama pre nego ih podelite sa psom. 


8. Grožđe i grožđice

grožđe
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?

Sa groždem i grožđicama uvek je rizično, jer je poznato da uzrokuju bubrežnu insuficijenciju kod pasa. Njihovi bubrezi mogu početi da se zatvaraju i uzrokuju povraćanje i letargiju, što na kraju rezultira i smrću. Najbolje bi bilo da grožđe i grožđice držite van domašaja vašeg psa i sačuvate ih što više za sebe.


9. Šećer


Zašećerena hrana nije dobra za ljude, ali ni pse. Njena konzumacija dovodi do sličnih problema i u ljudskom i u psećem organizmu. Gojaznost, zdravstveni problemi sa zubima i dijabetes mogu biti rezultat prejedanja hranom koja ima visok sadržaj šećera. Ne hranite vašeg psa ovim namirinicama, a savetujemo vam da šećer izbacite i iz svoje ishrane. 

10. Avokado

pas avokado
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Mnogo kontroverze kada je reč o avokadu u psećoj ishrani vrtilo se oko persina, supstance koja se krije u lišću, semenu, kori i voću avokada, a koja može biti otrovna u velikim dozama. Psi su, međutim, prilično otporni na persin i bilo bi potrebno puno avokada da bi im naneo štetu. 


No, šta ovu namirnicu čini opasnim za pse? Recimo, ako imate avokado u svojoj kući ili dvorištu, vaš pas može preterati u njegovom konzumiranju, ali prava opasnost dolazi od semena, stabiljki i koštica koje su sve teško probabljive i mogu uzrokovati gušenje ili gastrointestinalne blokade sa fatalnim ishodom. 

11. Mačja hrana

psi mačka-hrana
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Mačja hrana sadrži proteine i masti koje su idealne za ishranu, genetiku i organizam mačke, ali ne i psa. Nivo proteina i masti u hrani za mačke je previsok za vašeg psa, te samim tim nije zdrav. Unošenje previše ovakve hrane može rezultirati problemima u stomaku, gojaznošću i pankreatitisom.


12. Sirovo meso i riba štete vašem psu!

pas losos-riba
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?


Ove namirnice mogu biti kontaminirane bakterijama koje uzrokuju trovanje hranom. Osim toga, neke ribe sadrže parazit koji uzrokuje “bolest ribe” ili bolest trovanja lososom (SPD). 


Simptomi uključuju povraćanje, groznicu, uvećane limfne čvorove. Kuvana riba je, pak, sasvim u redu, jer postupkom kuvanja se ubijaju paraziti, no da biste izbegli gušenje ili rizik od oštećenja unutrašnjih organa, pobrinite se da uklonite sve kosti iz ribe.


Sirovo meso također može biti sigurno za vašeg psa, ali samo ako znate da je nekontaminirano. 

13. Vitamini za ljude


Psima se ne preporučuju davati vitamini ili suplementi namenjeni za ljude. Ljudski vitamini sadrže 100% preporučene dnevne količine različitih minerala čijom konzumacijom bi se vaš pas predozirao.
Najopasniji vitamini su prenatalni vitamini koji sadrže veću količinu željeza i mogu izazvati trovanje kućnih ljubimaca, Ako vaš pas unese veću dozu prenatalnih vitamina, odmah pozovite veterinara. 

Ostale namirnice?

pas kuče-hrana
Koje namirnice ne biste smeli davati vašem psu?

Ostale namirnice koje bi vaš pas trebao izbegavati uključuju nekuvano testo od kvasca, seme i koštice od voća, sirovi krompir, kuvane kosti, jezgro jabuka, alkohol, kofein i ljudske lekove. Ne puštajte vašeg psa ni blizu ovih proizvoda, jer su otrovni i mogu dovesti do potencijalnih trovanja, gušenja, gastrointestinalnih problema i smrti. Držite se dijete odobrene od strane veterinara ili istražite zdrave namirnice koje vaš pas može konzumirati bez rizika od zdravstvenih problema.

Slično

Back to top button