PutovanjaObrazovanje
U trendu

Indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

Republika Indija je druga najmnogoljudnija zemlja sveta, a njeni stanovnici čine nešto više od šestine svetske populacije. Zauzima najveći deo Južne Azije, koja se zbog toga često naziva i ,,indijskim podkontinentom”.  

Ova bajkovita zemlja poznata je po bogatoj kulturi, začinima, ukusnoj hrani, jogi, Bolivudu i prirodnim lepotama od kojih zastaje dah. Ukoliko biste voleli da saznate šta još izvdaja Indiju od drugih zemalja sveta, na pravom ste mestu! Izdvojili smo neke od najzanimljivijih podataka vezanih za Indiju.

1. Kumb Mela je vidljiv iz svemira

Kumb Mela je važan hinduističi praznik i jedan od najvećih svetskih festivala – 2001. godine je učestvovalo čak 60 miliona ljudi. O posećenosti festivala svedoči i činjenica da se okupljanje povodom praznika može uočiti i na fotografijama koje su zabeležile satelitske kamere.

indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

Iako se ovaj praznik proslavlja svake godine, festival se održava u intervalima od četiri do 12 godina. Za proslavu je karakteristično ritualno uranjanje u vodu, koje će, kako se veruje, doneti pročišćenje od svih grehova iz prošlosti. Pored ovoga, održavaju se brojni sajmovi, obrazovne aktivnosti, masovno prinošenje hrane siromašnima i monasima, religijske diskusije, mada postoji i zabavan sadržaj.

indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

2. Tradicionalni indijski kalendar broji šest godišnjih doba

Za razliku od većine zemalja sveta, tradicionalni indijski kalendar prepoznaje šest godišnjih doba:

  • proleće: od sredine februara do sredine aprila
  • leto: od sredine aprila do sredine juna
  • monsun: od sredine juna do sredina avgusta
  • jesen: od sredine avgusta do sredine okrobra
  • zimsko veče: od sredine oktorba do sredine decembra
  • zima: od sredine decembra do sredine februara

3. Indija i vegetarijanstvo

Indija je zemlja sa najvećim brojem vegetarijanaca na svetu. Procenjuje se da se između 15 i 30 posto indijskog stanovništva pridržava stroge vegetarijanske ishrane, dok veliki broj onih koji nisu vegetarijanci, svoju konzumaciju mesa pretežno ograničavaju na ribu i morske plodove. Interesantno je da čak i zapadni lanci restorana, poput KFC-a, u ponudi nužno imaju i vegetarijanski meni.

4. U Indiji se nalazi najvlažnije naseljeno mesto na zemlji

Selo Megalaja u Indiji je 1861. godine ušlo u Ginisovu knjigu rekorda, osvojivši titulu najvlažnijeg mesta na zemlji sa oko 9 300 mililitara kiše godišnje.

indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

5. Selo u kom ne postoje vrata

Selo Šani Šingnapur poznato je po tome što u njemu ni domovi, ni prodavnice, ni policijska stanica, pa čak ni javni toaleti nemaju ulazna vrata. Umesto toga, koristi se zavesa, a meštani ni malo nisu zabrinuti za svoju sigurnost. Ovakav način života javio se usled verovanja da su stanovnici sela zaštićeni od strane boga Šanija. Ono što je najinteresantnije jeste da do 2010. godine, u periodu od gotovo 400 godina nije zabeleženo ni jedno krivično delo.

6. Hram posvećen pacovima

U Radžastanu, jednoj od saveznih država, postoji hram pod nazivom Karni Mata i posvećen je isključivo pacovima! U ovom hramu živi čak 25 000 crnih pacova koji su predmet svakodnevnog obožavanja. Mnogi vernici posećuju hram svake godine prilikom hodočašća, te je veoma važno poštovati pravila ponašanja pri turističkoj poseti.

indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

7. Indija i žablje venčanje

Prema drevnim indijskim verovanjima, kada nastupi period suše, treba uhvatiti dve žabe i venčati ih. Na taj način će se udovoljiti Indri, boginji kiše. Stanovnici grada Varanasija, ali i mnogi drugi Indijci veoma cene svoju tradiciju i običaje, te je tamo žablje venčanje sasvim normalna pojava!

8. Zlatni hram

Zlatni hram, takođe poznat kao Harmandir Sahib ili „prebivalište Boga”, jedan je od najlepših arhitektonskih spomenika u Indiji. Ipak, među stanovnicima, ovo mesto je nadaleko poznatije po svojoj velikodušnosti i saosećajnosti nego po svojoj fizičkoj lepoti. Osim što je otvoren za ljude svih religija, svakodnevno nudi i jednostavan vegetarijanski obrok svakome ko ga zatraži. Neretko se događa da Zlatni hram prehrani i pedeset hiljada ljudi dnevno. Interesantno je da svu hranu Zlatnom hranu doniraju građani Indije.

indija: deset činjenica koje niste znali o ovoj južnoazijskog zemlji

9. Coca-Cola i Pepsi kao pesticidi

U pojedinim delovima Indije, Coca-Cola i Pepsi koriste se kao pesticidi. Ova praksa je verovatno započeta u saveznoj državi Čatisgar – jednom od najvećih svetskih proizvođača pirinča. Farmeri su počeli da prskaju svoja polja proizvodima od ovih gaziranih pića, verujući da deluju jednako dobro, a koštaju manje od pesticida. Naime, slatki sirup verovatno privlači mrave, koji potom jedu jaja i larve insekata koji obično uništavaju useve.

10. Najveća porodica na svetu

Ziona Čana, rođen 21. jula 1945. godine, održava svetski rekord kao glava „najveće porodice na svetu“. Njegova porodica broji 39 žena, 94 dece, 14 snaja i 33 unuka.

Slično

Back to top button