Sport

Kako da naučite da klizate na ledu? – Vodič za početnike

Vodič za klizanje na ledu za početnike

Kako da naučite da klizate na ledu? Klizanje na ledu je jedna od najzanimljivih aktivnosti u proteklih nekoliko godina. Na ledu klizaju i stari i mladi. Veoma je zabavno, ali i korisno za zdravlje.

Ipak, klizanje na ledu zahteva malo talenta i posvećenosti da bi naučili da klizate na pravi način. Klizanje na ledu je divno novo iskustvo, ali naravno samo ako znate kako se klizate.

U ovom članku naučićete kako da klizate na pravi način i kako da postanete ekspert u klizanju.

Spremni ste da saznate više o tome kako klizati na ledu? Ne gubite više vreme, saznajte osnovne početničke savete za klizanje na ledu.

Na primer, pitate se šta obući? Šta vam je sve potrebno? Koliko vremena će vam biti potrebno da postanete ekspert? Ovo sve zavisi od vas i od vaše želje da učite.

Za početak, nađite klizaljke koje vam odgovaraju. Ako vam je klizanje samo hobi, bilo bi pametno da prvo započnete sa iznajmljenim klizaljkama.

kako da naučite da klizate na ledu?
Kako da naučite da klizate na ledu?

Na taj način možete sami da vidite da li vam klizanje odgovara. Ako planirate da izgradite karijeru u klizanju, bolje je da kupite sopstvene klizaljke, tako ćete se brže navići na njih.

Što se tiče čarapa, preporučuje se da nosite čarape od mikrovlakana, a da u svakom slučaju izbegnete pamučne čarape.

Pamuk neće dobro upiti znoj i kao rezultat toga može doći do povreda. Ako ste početnik, ne treba vam profesionalna oprema.

Ali, obucite se dobro pošto na klizalištu može biti hladno. Odlučite se za nešto što omogućava fleksibilnost ali i toplotu u isto vreme. 

Obavezno se zagrejte svaki put pre nego što uđete na klizalište. Istegnite vrat, noge i ruke kako bi opustili mišiće i kako bi sprečili povredu ili grčeve. Dakle, čak i ako padnete, šanse su male da se povredite. 

Još jedan bitan savet je nošenje kacige. Ovo se odnosi čak i na profesionalce. Ako ste početnik, kaciga je obavezna da bi sprečili pad. Obavezno čuvajte glavu noseći čvrstu kacigu sve vreme dok klizate.

Kao početnik morate da znate da nećete imati mnogo ravnoteže nad svojim telom. To može rezultirati padom vrlo često. Ali, ne plašite se kad padnete. Ako se ukrutite, udarac o tlo će vas boleti. Samo se opustite i prirodno padnite i pokušajte da držite ruke uz sebe. 

kako da naučite da klizate na ledu?
Kako da naučite da klizate na ledu?

Odaberite obuću

Nećete moći dobro da klizate ako vam je hladno. Odeća koju nosite mora da bude udobna. Ne nosite farmerke zato što u njima nemate dovoljno prostora za fleksibilnošću. 

Najbolje je nositi debelu trenerku, ali ne predebelu. Ispod nosite majicu a rukavice i kapa su poželjni, naročito ako ste zimogrožljivi.

Kupite svoj par klizaljki iako ih većina početnika iznajmi. Ove stare klizaljke su uglavnom istrošene i nisu preporučljive za početnike. Konsultujte stručnjaka za pomoć, savet ili za sva dodatna pitanja koja imate. 

Klizaljke koje odaberete moraju imati dugačku oštricu. Izaberite umetničke klizaljke jer imaju oštre i jasne ivice, nemojte koristiti hokejske klizaljke da biste naučili klizati, jer su glatke i nisu balansirane. 

Nosite čarape zajedno sa klizaljkama, nikako nemojte da obučete termo čarape, jer mogu povećati iritaciju kože i stvoriti ranice, mada znajte da su to česte pojave kod početnika. 

kako da naučite da klizate na ledu?
Kako da naučite da klizate na ledu?

Kako da naučite da klizate na ledu? – Vodič za početnike

Kako klizati na ledu ako ste početnik? Ovo je prilično jednostavno. Morate da vežbate pokrete, pa čak i da padate, morate da osetite led kako biste usavršili svoje pokrete koliko god je to moguće. Ne treba da postanete profesionalac u kratkom vremenskom periodu.

Nemojte se obeshrabriti ako vam u početku loše ide. Klizanje je hobi koji zahteva puno vežbanja i posvećenosti. Postarajte se pre svega da vam taj proces bude zabavan. 

Na prednjem delu klizaljki naći ćete mali dodatak za koju mnogi misle da služi za kočenje. To je potpuno pogrešno, nemojte da koristite vrh klizaljke u tu svrhu.

Ovaj deo je koristan samo za skakanje prilikom profesionalnih pirueta. Uvek usporite lagano gurajući klizaljke nadole u led.

Upoznajte se sa okruženjem

Videćete da će vam postati lakše kada se upoznate sa klizalištem i njegovim oblikom. Pokušajte prvo da klizate blizu ograde kako biste postigli ravnotežu i kako bi se lakše opustili.

Obavezno se odmaknite od gužve i od drugih klizača. Ne žurite dok klizate. Nemojte žuriti kada znate da ćete se približiti zidovima, drugim ljudima ili preprekama na klizalištu.

Naučite kada treba usporiti i polagano ubrzajte svoj ritam. 

Naučite da padnete

Ne pružajte ruke dok padate. To će povećati mogućnost da padnete. Možete se povrediti ili možda slomiti zglob ili lakat ako padnete sa ispruženim rukama.

Naučite da padate. Jedan od prvih saveta za učenje klizanja je da znate da ćete pasti, ne jednom ili dva puta, već na desetine puta, čak i kada ste već stručnjak.

Padovi će biti česti u početku, nemojte dozvoliti da vas to demotiviše i ne dozvolite drugima da vas ismevaju zbog toga.

Da biste naučili kako se klizate na ledu, dovoljna vam je odgovarajuća zaštitna oprema, klizaljke,velika želja za učenjem i, pre svega, mesto za klizanje.

Morate da naviknete svoje telo na nove pokrete. Što više vežbate, brže ćete se navići. Kada uđete na klizalište, držite se za ogradu. Držite se čvrsto ali ne previše kruto. Glava neka vam bude fiksirana, gledajte pravo ispred sebe.

Opustite telo, nemojte da budete napeti. Ne ubrzavajte ako niste spremni za to, što više vežbajte održavanje ravnoteže. 

Pre nego što naučite klizanje na pravi način, vežbajte kako da pravilno padnete. To je jako bitno. Pad je deo procesa vežbanja, sasvim je prirodno da se to dogodi s vremena na vreme i morate naučiti da to radite na način koji će izbeći svaki vid povrede. 

Kada osećate da gubite ravnotežu i da ćete pasti, savijte kolena, spustite telo kao da ćete napraviti čučanj i podignite ruke da zaustavite pad. Uvek padnite zatvorenih šaka. Ustajanje je još jedna umetnost koju morate savladati. Stavite ruke i kolena na pod, stavite nogu između ruku i odgurnite se.

Da biste se kretali napred, morate koristiti jaču nogu a odmarati se na slaboj. Kada hoćete da dobijete zalet, naslonite se na jaku nogu gurajući dijagonalno.

Zamislite da gurate led ispod sebe. Vratite stopala u suprotan položaj i ponovite pokret. Pokušajte da usporite kako biste kontrolisali ravnotežu.

Ako se spotaknete tokom klizanja, verovatno stavljate vrh klizaljke na led, držite tabane paralelno sa zemljom. Prednja strana nikada ne sme da bude pod normalnim uglom. 

Zaključak: klizanje je zabava

Klizanje je graciozna aktivnost, veoma zanimljiva i atraktivna, iako se ne može primenjivati tokom cele godine. Ali, kako se zima bliži, mnogo ljudi jedva čeka da obuče svoje klizaljke i da pokažu svoje veštine na ledu.

Ako volite klizanje i želite da naučite klizanje na ledu, pomoću ovih naših saveta biće vam dosta lakše da savladate ovu veštinu. Nadamo se da nećete odustati i da ćete posle izvesnog vremena da postanete pravi profesionalac.

Ne samo što je interesatno i graciozno, klizanje je vežba za celo telo. Tokom pokreta, noge su aktivne, ruke moraju da vam rade kako bi održavali ravnotežu, a pritom pokrećete i mišiće leđa i stomaka dok klizate uz aktivaciju celog tela.

Klizanje je namenjeno za sve uzraste, ako spadate u stariju grupu nemojte da budete demoralisani zbog toga, nikada nije kasno da se dobro zabavite.

Zato, prvom prilikom uzmite klizaljke u ruke, uputite se u najbliže klizalište i počnite sa vežbanjem. I što je najvažnije – ne odustajte

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button