ReceptiBiljke i cveće

Šta su kuke i šparoge (prolećna biljka)?

One su samonikle biljke, koje su pune sokova, minerala, vlakana i vitamina. Najčesce se mogu naci uz potoke takodje i pokraj mekšeg zemljista a i pokraj kamene medje. Šparoge su za nijansu zdravije zato ih je i teže naci od kuka kojih ima više. 

Kuke su svoj naziv dobile zbog svog savijenog vrh u obliku kuke. Njihovo stablo moze da dostigne i do dva metra dužine, a do dva ili tri milimetra debljine. Kuke imaju i svoj plod koji se smatra otrovnim zbog svoje crvene boje.

kuke
Šta su kuke i šparoge (prolećna biljka)?

Za šparoge koje su redje, važe iste osobine u prirodi, imaju umirujuce dejstvo za stomak, bogate hranljivim materijama, pune su vode, najbolji izvor antioksidanata. Rastu u visini od jedan metar, na vrhu se malo zakrivljuju daleko manje nego sto je to vidljivo kod kuka. Stablo im je tvrdje i tamno zeleno.

šparoge
Šta su kuke i šparoge (prolećna biljka)?

I kuke i šparoge su dobar čistac organizma nakon teske hrane koju smo uneli u sebe. Njihov ukus je malo gorak. Nakon berbe potrebno je odma ih skuvati, a ne drzati u frizideru.

Kako ih spremiti?

šparoge-salata
Šta su kuke i šparoge (prolećna biljka)?


Spremanje: svježe ubrane kuke se sjeckaju/kidaju ručno, odnosno lome na komadiće dužine 2-3 cm. Potom se kuva 30-ak minuta. Voda se potom iscijedi, a kuke se začine uljem. Doda se ljuto i tvrdo kuvano jaje i onda  je spremna za jelo, topla ili hladna svejedno. Malo gorkastog okusa. Ovo je ujedno najčešći recept u našem kraju, negdje se kuke umjesto kuvanja prže u tiganju. Takodje se mogu koristiti za spremanje salata sa rotkvicom i lukom.

Šparoge

Slično

Back to top button