Korisni savetiRaznoRecepti

Stvari koje moraš da naučiš do tridesete!

Dok dvadesete gaziš i dobro ti je sasvim, tridesete su neprimetno već pred vratima… U nastavku ti donosimo savet, odnosno trikove koje bi trebalo da naučiš i usvojiš pre tridesetih, a koji će ti nesumnjivo pomoći da istovremeno uneseš malo zabave i stila u svoj život.

Savet broj 1: osmisli top stajlig na brzinu

Ukoliko je dečko na koga otkidaš već na vratima i imaš još maksimalno pet minuta da se spremiš, a vratila si se nedavno s posla mrtva umorna i samo si malkice zatvorila oči da se odmoriš… Bez frke! Čarobna formula za ovakve situacije glasi: obuci odeću u kojoj se najbolje osećaš (omiljene farke i neka svečanija bluza), našminkaj se što prirodnije (malo maskare i istakni usne), stavi malo nakita (ogrlica ili efektne minđuše koje retko nosiš), neki skupoceni detalj (sat, torba), omiljeni seksi parfem i – gotovo! Pogađaš: tajna je u samopouzdanju, ono je najvažnije! Nisi stigla da opereš zube? Pojedi usput jabuku. Nisi imala vremena da se isfeniraš? Pokupi kosu u suptilnu punđu i gotovo!

Savet br. 2: nauči da se raduješ komplimentima

Život je isuviše kratak da bi ignorisala iskrene komplimente i/ ili odbijala da ih prihvatiš. Zapravo, tvoje samopouzdanje i to da si samouverena pokazuje se tako što se nećeš osećati neprijatno kada te neko pohvali, niti ćeš otvoreno iskazati sumnju u ono što ti drugi kažu. Evo kako da vežbaš na prihvatanju komplimenata: 

  • Uvek se zahvali kada ti neko nešto lepo kaže, sa jednim hvala, uz obavezan osmeh. Nikako ne odbijaj kompliment, jer možeš delovati uobraženo.
  • I ti pohvali nekoga. Par iskrenih komplimenata svakog dana su odličan trening. Najpre prvo sebi kad ujutru ustaneš pred ogledalom reci nešto kao na primer: Danas sam baš jako lepa i kosa mi super izgleda, a onda tokom dana uputi slične komplimente kolegama na poslu, svojim prijateljicama, poznanicima ili čak nepoznatim ljudima na ulici.
  • Zapamti ili, čak, zapiši negde sve lepe stvari koje je neko rekao o tebi. Kad zapadneš u loše raspoloženje ili krizu, čitanje tog spiska ti zaista može pomoći da se brže oraspoložiš.

Savet br. 3: nauči da praviš svoj omiljeni koktel!

Ukoliko je to tvoje omiljeno piće koje piješ u skoro svakoj prilici, bilo da je to long island, mojito, sex on the beach, ili neki drugi koktel – pronađi recept na internetu, nauči da ga smućkaš sama i tom svojom veštinom, pak, možeš oboriti s nogu svakog tipa. U nastavku ti donosimo jedan od recepata za savršeni koktel posle koga provereno nećeš imati mamurluk sutradan: 10 cl omiljenog džina pomešaj sa 30 cl tonika i nekoliko kapi martinija, dodaj par kockica leda i sipaj u čašu. U čašu ubaci parče isečenog limuna i uživaj!

saveti
Stvari koje moraš da naučiš do tridesete!

Vozi se bizis klasom!

Ako veruješ da zbog cene možeš samo da sanjaš o tome da se voziš prvom, odnosno biznis klasom aviona ili voza, u nastavku ti predlažemo neke trikove koji ti mogu pomoći da se ,,ušunjaš” u prvu klasu vozeći se kao VIP:

– Najveće šanse možeš imati ako putuješ sama i, pritom, dobro izgledaš. Ne zaboravi da stvari spakuješ u elegantnu tašnu koja treba da predstavlja tvoj ručni prtljag.

– Što se satnice tiče, izbegni vreme kada putuju poslovni ljudi. Umesto da izabereš ranojutarnje ili kasno poslepodnevne vožnje tokom radnog dana, bolje izaberi podne, noćne vožnje ili vikend.

– Diskretno pitaj osoblje: ,,Ima li šanse da pređem u prvu klasu? ;)” Budi suptilna, slatka i ljubazna, ništa nećeš postići ako galamom ili prepirkom pokušaš da postigneš svoj cilj, pritom privlačeći pažnju ostalih putnika.

– Ako se igrom slučaja dobrovoljno javiš da propustiš let zbog prevelike gužve, velike su šanse da pri narednom letu dospeš u prvu klasu. Pa, sigurno će se potruditi da te nagrade za toliko strpljenje!

Savet broj 5: obezbedi povišicu!

Hej, šefe, hoću veću platu! Pa, ukoliko budeš ,,igrala” pametno, možeš i očekivati veću svotu novca na svom bankovnom računu:

stvari koje moraš da naučiš do tridesete!

1. Istakni svoje sposobnosti: Pre razgovora sa šefom na ovu temu, zapiši na papir sve razloge zbog kojih zaslužuješ da  dobiješ povišicu (postigla si izvanredne rezultate u prethodnom periodu, nedavno si postigla veliki uspeh, preuzimala si na sebe dodatne obaveze i odgovornosti i slično)

2. Odaberi pravi trenutak za razgovor: Obavezno razgovaraj nasamo sa šefom. I još nešto: ponedeljak ujutru i petak popodne nisu baš najadekvatniji termini za takve razgovore.

3. Pronađi alternativu: Ukoliko šef ne pristane na tvoj predlog da ti da povišicu, predloži i zamoli ga za neke druge pogodnosti – da koristiš službeno vozilo, da dobiješ kratkoročnu pozajmicu ili da imaš ,,klizno” radno vreme. I obavezno pitaj na kraju kada ćeš moći da računaš na više novca.

P.S. Nikako nemoj da si uznemirena, da moliš, govoriš da si siromašna ili pretiš otkazom!

Budi slobodna da se požališ na uslugu!

Presoljena hrana u restoranu ili neljubazna prodavačica u prodavnici?! U ovim godinama treba da si već dovoljno samouverena da ne trpiš tuđe greške i da budeš slobodna da u takvim situacijama iskažeš svoju žalbu:

savet

– Ne stidi se: Uvek imaj u vidu da imaš legitimno pravo da se žališ ukoliko se neko loše ponašao prema tebi, ako ti je prodao robu sa greškom, ili jednostavno ako nisi dobila ono što si naručila, jer – mušterija uvek ima pravo!

– Razmisli šta želiš: Da li želiš izvinjenje, zamenu, odštetu, ili da ti vrate novac? To onda i traži. Govori tiho i polako i postavi se ljubazno, jer ako odmah budeš vikala, kasnije nećeš moći da pojačavaš ton. Osnovno pravilo je da u ovoj situaciji budeš konstruktivna!

– Koristi diva metod: Ukoliko baš nemaš drugu opciju, možeš u svoju korist iskoristiti pažnju ostalih mušterija. Dok si kritikovala glavnog krivca, ostale mušterije su to primetile, te će prisustvo publike dodatno stvoriti još veću napetost.

Slično

Back to top button