Zdravlje

Tetovaže – šta treba da znate o umetnosti na koži

Tetovaže: način izražavanja identiteta i pripadnosti

Tetovaže su specifična umetnost koja nije ,,nova”, ali je svoju ekspanziju doživela u poslednjih par decenija.

Tetoviranje je bio čest način obeležavanja tela u plemenima afričkih naroda, kao što su to bili i pirsinzi. Međutim, u jednom periodu je ,,in” bilo očuvati prirodan izgled kože, te su se tetovaže našle u senci. To nije dugo trajalo.

Brzo su uspele da postanu trend, ali i posebna vrsta umetnosti. Tetoviranje postaje izraz ličnosti kako osobe koja nosi, tako i osobe koja dizajnira i realizuje tetovažu.

Šta je neophodno da znate pre nego što odlučite da svoju kožu ukrasite na ovaj način, pročitajte u nastavku.

Tetoviranje je princip obeležavanja pripadnosti plemenu ili rodu od davnina. Međutim, ovakvo obeležavanje nije specifično samo za plemena. Jakuzama su tetovaže predstavljale izraz hrabrosti: oni su se tetovirali po celom telu da bi dokazali otpornost na bol.

Sa druge strane, druga supkultura -robijaši i zatvorenici- imaju određena značenja u svojim tetovažama. Na taj način se međusobno prepoznaju i zavređuju poštovanje.

U slučaju da vidite nekoga da ima tetoviranu šestokraku zvezdu, znajte da se obavezao da ne kleči nikome. Suza, bodljikava žica, kupole na crkvi-sve ima svoje značenje.

Tetovaže danas predstavljaju način izražavanja identiteta i karaktera. Iako u određenim supkulturama nisu izgubile svoje značenje, ipak se ne vezuju isključivo za problematične ili marginalizovane grupe.

Danas je mnogo veći broj tetoviranih osoba i tehnike tetoviranja su razvnovrsne. Zbog velike potražnje, i sama kultura tetoviranja se razvija: tattoo majstori unapređuju svoje sposobnosti tako da pomeraju granice umetničkog izražavanja.

U slučaju da ste odlučili da se tetovirate, morate razmišljati o mnogim stvarima. Trudićemo se da otklonimo sumnje koje možete imati u vezi sa ovom temom: nega tetovaže, odabir majstora, održavanje nakon par godina.

tetovaze
Tetovaže - šta treba da znate o umetnosti na koži

Odluka o tetoviranju: odabir mesta

Mesto za tetovažu predstavlja ozbiljnu odluku. Bez obzira na to koliko godina imate (često se brzoplete odluke pripisuju onoj staroj ,,Mladost-ludost”!), ipak morate razmišljati o budućnosti.

Prvo na šta treba da se obrati pažnja, a što je naizgled smešno i očito je: TETOVAŽA JE ZAUVEK. To je činjenica koja se nekako uvek previdi prilikom ovako važnih odluka.

Trajnost tetovaže ne sme da se smetne sa uma. Zbog toga treba birati mesto koje može i u budućnosti biti adekvatno: za radno mesto, roditeljski sastanak, svoj lični budući ukus. Ma koliko vam to delovalo sada kao suvišno razmišljanje, ipak treba misliti u tom pravcu.

Društvo, iako mnogo otvorenije nego pre par decenija, ipak i dalje nije apsolutno otvoreno za tetovaže na baš svakom mestu.

Treba da znate da tetovaže na prstima i šakama jako brzo blede zbog kontinuiranog znojenja dlanova i dodira sa vodom i sapunima.

Trudite se da tetovaže pozicionirate tako da ih lako možete prikriti, u slučaju da vam okolnosti to nalažu. Dakle, prsti, lice, šake i vrat treba izbegavati.

U slučaju da je baš to mesto na kom želite tetovažu, a dođete u situaciju da je ipak morate prekriti, Dermacol puder se ističe kao pravo rešenje. Naime, glavni test njegove pokrivne moći je prikazan upravo na tetovažama, tako da uvek imate i tu opciju za njihovo ,,skrivanje”.

tetovaze
Tetovaže - šta treba da znate o umetnosti na koži

Odabir tattoo majstora

Tattoo majstori su stručnjaci, što znači da neke opšte stvari svi mogu da izvedu, ali su ipak specijalizovani za različite stilove.

U zavisnosti od stila svoje tetovaže, treba da nađete majstora koji se određenim stilom bavi, te da na osnovu njegovih radova vidite da li vam se senzibiliteti poklapaju.

Tetovažu ćete nositi sa sobom celog života i zato nemojte da vas bude stid ili sramota što tražite pravog izvođača za vašu ideju.

Kada nađete stil koji vam odgovara, MORATE se raspitati oko higijene. Odražavanje higijene prilikom realizacije tetovaže ne sme da vam promakne. U slučaju da postoji i najmanja sumnja u higijenske navike vašeg tattoo majstora, tražite drugog.

Rizici koje preuzimate prilikom tetoviranja u nesterilisanom okruženju:

 • potrencijalno inficiranje same tetovaže ili tkiva
 • rizik od inficiranja neizlečivim bolestima krvi (HIV i hepatitis C)
 • rizik od odbacivanja boje u slučaju da nije bakteriološki ispitana

Šta treba znati

Pre tetoviranja:

 • Obavezno doručkujte pre tetoviranja. U suprotnom vam se lako može desiti da vam od uzbuđenja i adrenalina pozli. Ne želite sebe dovesti u stanje šoka i pre nego što tetoviranje počne.
 • Tattoo artist će sterilnu iglu otvoriti pred vama, a, ako to ne uradi (BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA), insistirajte na tome.
 • U slučaju da tetovirate slova (citate, imena itd) obratite pažnju kada vam majstor nanese šablon za crtanje da li su sva slova na mestu i da li je sve ispravno napisano.
 • Da li boli? Jedno od glavnih pitanja pre svakog tetoviranja. Odgovor je: zavisi. Prvenstveno zavisi od mesta tetovaže: određeni delovi tela imaju tanju kožu. Uglavnom je svuda gde je koža tanka i ima malo mesa (rebra, kapci, mišice, laktovi) područja sa visokim stepenom bola. Takođe, zavisi od vaše tolerancije na bol.

Nakon tetoviranja:

 • Nikako se ne izlažite suncu najmanje mesec dana nakon tetoviranja
 • Barem 3 dana nakon tetoviranja nemojte konzumirati alkohol. Može doći do razređivanja krvi i na šta će tetovaža loše reagovati
 • Prvih nedelju dana se trudite da tetovažu redovno ispirate mlakom vodom i antibakterijskim sapunom. Brišite je TAPKAJUĆI, a nikako TRLJAJUĆI površinu tetovaže.
 • Nakon pranja mažite jekoderm, ali je važno da sloj bude što tanji. To ćete proceniti tako što sloj kreme mora biti providan, ne treba da ostane beličasti film preko tetovaže.
 • Posle par dana će krastica početi da svrbi. To je u redu, ali nemojte češati. Ne smete češati, grebati ili dirati sliku tetovaže. To, osim što može poremetiti svež pigment, može i da potencijalno inficira svežu ranu.
 • U slučaju da radite prvu tetovažu, lako ćete se izbezumiti kada vidite da vam se sloj kože sa tetovaže podiže. To je sasvim normalno i verovatno će se desiti nakon kupanja, oko 7-10 dana nakon tetoviranja. Naime, kupanjem se omekšava koža, a sloj koji treba da otpadne sa tetovaže će tada postati vidljiv. NEMOJTE SKIDATI VIŠAK KOŽE. Pustite je da se sama sasuši i spadne.
tetovaze
Tetovaže - šta treba da znate o umetnosti na koži

Neko vreme nakon tetoviranja:

Iako je najvažnija nega tetovaže u prvoj nedelji nakon tetoviranja, to ne znači da ona tada i prestaje. Pigment iz slike će vremenom da bledi.

Tome će doprineti mnogi faktori: prirodna masnoća kože, izloženost spoljnim faktorima: vodi, sapunu, gelovima za kupanje, brijačima, suncu.

Da biste što duže očuvali pigment i linije tetovaže, važno je da je štitite od sunca kada god se nalazite na plaži. Tetovirano područje ima oštećenu i oslabljenu barijeru kože, zbog čega je osetljivije od ostatka ovog organa. Trudite se da vam tetovirani deo tela ne izgori.

Trudite se da, prilikom nege ostatka tela, preko tetovaže povremeno premackate tanak sloj hidrirajuće kreme. Na taj način ćete očuvati elastičnost kože i njenu hidriranost.

Stilovi tetoviranja

Stilova ima mnogo i različit im je pristup u zavisnosti od dela sveta.

 • Old school/American traditional (stara škola)
 • Biomehaničke tetovaže (Biomechanical)
 • Watercolor (tehnika vodenih boja)
 • Lettering (pisanje slova)
 • Geometrijske tetovaže

Birajte mudro i posavetujte se sa profesionalcima!

Preporučujemo da pročitate:

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button