PosaoKorisni saveti

10 korisnih saveta za razgovor za posao

Da li ste prolazili kroz onaj osećaj straha i nesigurnosti nakon što vas je poslodavac kod koga ste konkurisali pozvao na intervju za posao? Mnogi su se već susreli sa svojim prvim razgovorom za posao, mnogi će se tek susresti te vam nudimo 10 saveta koji vam mogu biti od koristi.

Svaki razgovor za posao je priča za sebe, te je trema koju osećate, iako ste već prolazili kroz to, normalna stvar.

Saveti nakon što dobijete poziv za intervju za posao

Idite na svaki razgovor za posao gde vas pozovu!

Mnogi od nas kada dođe do koraka „odlazak na razgovor“ dolaze u dilemi da li da odu ili ne? Nikada nemojte razmišljati o tome. Svaki razgovor za posao shvatite kao iskustvo više. Samo na taj način učite kako da prevaziđete tremu koja će biti prisutna koliko god vežbali pre odlaska.

Dobro se informišite o poslodavcu kod koga ste konkurisali i o radnom mestu za koje ste konkurisali

Pre nego što odete na razgovor za posao neka prvi vaš korak priprema bude informisanje o poslodavcu i mestu za koje ste konkurisali. Istražite čime se bavi kompanija, kakva su njena dostignuća poslednjih godina. Poslodavci sasvim opravdano pretpostavljaju da vi već znate dovoljno o njima čim ste se prijavili. Oni to zapravo očekuju. Ukoliko se ne informišite dovoljno nikako nemojte u toku razgovora pokazivati to. Vaše neinformisanje može biti znak vase neprofesionalnosti, a neprofesionalnog radnika ne želi niko.

Pokažite da vam je stalo i da ste zainteresovani: ne ustručavajte se, sami pokrenite priču zbog čega ste se prijavili baš za to radno mesto?

Prilikom razgovora morate pokazati zainteresovanost i za poslodavca koji vas je pozvao, odnosno firmu, i za konkretan posao, čak i ako vam taj posao bude bio samo dodatni izvor zarade. Svaki poslodavac očekuje maksimalno angažovanje. Ubedite poslodavca da se vaša poslovna etika slaže sa vizijom i ciljem njegove firme. Nemojte govoriti kako vam je važno da radite samo zbog novca (jer poslodavac to zna čim ste se prijavili na konkurs) , već ističite kako je vaš prvenstveni cilj ulaganje truda i energije, ali i učenje novih stvari za koje je potreba praksa.

Budite opušteni

Nikako ne dozvolite da vas „pojede“ trema.

Trema će svakako biti prisutna, ali dajte sve od sebe da se ne primeti. Vežbajte disanje umesto što biste mislili da li ćete dobiti taj posao ili ne. Odite na taj razgovor pre svega sa ciljem da upoznate uspešne ljude iz oblasti kojom se bavite, da razgovarate sa njima, čujete nova razmišljanja ostalih kandidata.

posao
10 korisnih saveta za razgovor za posao

Budite ono što jeste

Mnogi tokom razgovora za posao pokušavaju da budu ono što nisu u svakodnevnom životu. Nikako to nemojte raditi. Komisija pred kojom vodite razgovor i te kako ume da proceni ko je iskren u svom predstavljanju, a ko pokušava da odglumi nekog novog sebe. Ne lažite ni sebe, ni druge!

Obucite se primereno

Više puta ste čuli savet da se prilikom razgovora za posao obučete elegantno, poslovno i sl. Nemojte preterivati! Budite primereni, ni previše elegantni (videlo bi se da ste previše vremena uložili u spremanje) ni previše sportski. Za devojke bi idealna kombinacija bila pantalone, košulja, baletanke. Ne budite žrtva visokih potpetica ukoliko ne umete da ih iznesete kako bi trebalo! Uz to diskretan nakit nije na odmet. Muškarci bi uz pantalone, dzemper ili kosulju i cipele izgledali sasvim pristojno situaciji. Vodite računa i o bojama odeće. Neka budu neutralne.

Izražavajte se stilski i normativno ispravno

Pravilno izražavanje vrlo je važno prilikom razgovora za bilo koji posao. Vodite se onim „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“.

Budite svesni neverbalne komunikacije tokom razgovora

Neverbalna komunikacija,  kao i facijalna ekspresija podjednako su važne kao i sam razgovor tokom intervjua. Obratite pažnju kako sedite, kako držite ruke. Ne dozvolite sebi da vašu nesigurnost oda neki neverbalni znak.

Odgovarajte precizno na postavljena pitanja

Značajan deo razgovora predstavljaju i pitanja koja će komisija postavljati tokom intervjua. Trudite se da pre svega odgovorite precizno i tačno na pitanje, bez preteranog okolisanja. Okolisanje koje, iz vašeg ugla ima pozitivnu nameru, može dovesti do zaključka kod komisije da ste nesigurni i da ne znate šta da odgovorite. Krenite od konkretnog odgovora ka razvijanjem priče sa logičnim sledom.

Slobodno recite svoje stavove i postavite pitanja poslodavcu

Tokom pitanja poslodavac će hteti da čuje i vaše mišljenje. Slobodno, bez ustručavanja, izrecite svoj stav. Uvek je dobro interesovati se za posao te nisu da odmet i pitanja koja na kraju razgovora možete postaviti članovima komisije. To će samo biti dokaz da ste osoba koja ima svoje „ja“ i koja odiše samopouzdanjem.    

Slično

Back to top button