Ljubimci

Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?

Već odavno su i nauka i psihologija dokazale dae mačka terapeutski deluje na našu psihu i organizam. Takođe, popravlja nam raspoloženje, tera nas da budemo organizovaniji i odgovorniji. Pored toga uz njih stičemo dojam da nam nikada nije dosadno. 


Mačke su izuzetno inteligentna bića sa visoko razvijenim predatorskim instinktima i lovačkim sposobnostima. Kako smo već rekli, inteligentne su, pa samim tim i jako dobro znaju kako da dobiju ono što žele. Mogu biti čangrizave, umiljate, nekada i dosadne sve kako bi nam dokazale da neće odustati dok ne ispune svoj cilj. 

mala-mačka
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Nekada jednostavno žele pažnju, nekada hranu, nekada igru, a nekada ni same ne znaju šta. Radoznalnost ih pokreće da istražuju, da iskuse nešto novo. Sa druge strane, mi se uhvatimo u spoznaji koliko bi nam život bez njih bio dosadan. Na kraju, očigledno one nama više trebaju nego mi njima. 
No, budući da ih toliko volimo, i mi sami želimo da im ugodimo na više načina, a nekada je teško proceniti kako se osećaju i šta hoće. 


Ono što morate znati jeste da je prirodno okruženje mački vanjsko, a ne kućno. Kada imate mačku u kući, morate improvizovati i stvoriti određeni ambijent kako vašoj maci ne bi bilo dosadno. To posebno važi ako boravite van kuće duži period tokom dana. 
Ako se pitate kako da svojoj maci boravak u kući učinite što zanimljivijim, pratite savete koje ćemo podeliti sa vama. 

1. Sakrijte omiljene poslastice vaše mace po kući

hrana-za-mačke
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Prirodan instinkt mačke je da lovi i to ostaje nepromenjivo bez obzira na okruženje u kojem se nalazi. Ako je u kući, stimulirajte njene instinkte tako što ćete joj njene omiljene poslastice ostavljati na skrivenim mestima po kući. Dok ste odsutni, maca će se radovati pronalasku ukusnih zalogaja oko uglova vaše kuće, što je joj biti jako kvalitetna zamena za izostanak vanjkih aktivnosti.


2. Ostavljajte interaktivne igračkice koje oponašaju njen prirodni plen


Mace obožavaju da se igraju, a još više kada ne uspevaju na jednostavan način da savladaju zadatak. Komplikovanost je ono što ih intrigira, ne jednostavnost. Koliko ste puta videli da je maca uhvatila miša i odlučila da se sa njim poigrava pre nego ga pojede? To najbolje pokazuje koliko im je pored same hrane važna i zabava. Priuštite joj zabavu tako što ćete pre nego napustite kuću ostaviti vašoj maci igračkice po kući kako bi ih otkrila. Igračke koje oponašaju njen prirodni plen poput miševa i ptica su idealne. Ptice možete koristiti tako što ih zavežete da vise sa određenih postolja kako bi svojoj maci dodatno otežali hvatanje “plena“. 


3. Obezbedite vašoj maci podlogu za grebanje

mačka-ograda
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Ostaviti mačku u kući zna se pretvoriti u katastrofu ako joj nisu omogućene određene stvari neophodne za njihove fizičke funkcije. Mačke fizički moraju da istegnu svoja leđa, ramena i šape, a prirodno i oštriti svoje kanđe. Ako nemaju pristup stubovima ili podlogama za ogrebotine, koristiće tepih ili nameštaj. Potrebno im je da zadovolje osnovne potrebe za istezanjem, a sigurni smo da se ne želite videti da je maca uništila trosed. Ne izazivajte im, već im osigurajte podlogu za grebanje. 

 4. Kupite joj čvrsto manje drvo 

mačka-na-drvetu
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Poznato je da su mace odlični penjači i penjanje na drveće čini sastavni dio njihovog vanjskog života. Mace vole visinu i pogled koji im ista pruža. Pošto želite da je zaštitite od opasnosti napolju, omogućite joj da u nekoj meri u kućnom okruženju oseti visinu. Kupovina čvrstog manjeg drveta može biti odlična zamena za to. Morate obratiti pažnju da drvo ima čvrstu i sigurnu strukturu. Vaša maca će biti zadovoljna kada shvati da se može penjati na njega i odmarati na njemu.


5. Macin krevet postavite na mesto gde ima puno sunca

mačka-sunce
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Jedna od stvari koje mace najviše obožavaju jeste odmaranje na suncu. Koliko smo ih puta videli da se ukomiraju na područjima gde sunce najviše greje i potpuno prepuštene uživaju u toploti? Mnogo puta smo im zavideli što ne moraju koristiti kremu sa UV faktorom, već im je dovoljno samo da se osećaju ugodno. Omogućite im to tako što ćete njihov krevet staviti na mesto gde sunce najviše “prolazi” u sobu. Znajte da će se maca nakon igre uvek želeti smiriti i odmarati, a najudobnije mesto za to je ono na kojem ima najviše sunca. Dremaće satima dok se greje pod njegovim toplim zracima.


6. Osigurajte vašoj maci sigurno sklonište


Mačke su hrabre životinje, ali mogu biti i izuzetno strašljive kada se suočavaju sa nečim nepoznatim. Njihova čula su mnogo izoštrenija od naših, pa možete zamisliti kako jak vetar, oluja i grmljavina utiču na njihove instinkte. Dosta maca ne podnose oluje i u tim situacijama će instinktivno pokušati pobeći na sigurno mesto. Zbog toga im trebate obezbediti pokrivene krevete ili mačji tunel pod kojim se mogu sakriti. Nije loša ideja kutiju okrenutu na bok i omotati je mekanim, umiljatim ćebetom. 


7. Ostavite muziku da svira

maca
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?

Bilo putem muzičke linije, mobitela ili laptopa, ostavite vašoj maci da uživa u zvucima lagane muzike i prilagođava se njoj. Izbegavajte bučne žanrove, teške basove i glasnu muziku. Umesto toga pustite melodične zvuke koje mogu smiriti vašu macu dok ste vi daleko od kuće. Glasna muzika joj može uraditi potpuno suprotno. Tihe balade i klasična muzika boravak u kući učiniti mnogo lagodnijim i ugodnijim. 


8. Razmislite o udomljavanju još jedne mačke

mace
Kako da vašoj mački boravak u kući bude što zanimljiviji?


Sa macama je jedna stvar sigurna – uvek će pronaći način da se zabave. No, ako u prostoru u kojem obitavaju imaju još jednu mačku, nivo zabave koji im to može doneti nemerljiv je. Dve mačke će pronaći milion različitih načina da se zabavljaju. Bilo da pokušavaju uspostavljati dominaciju jedna nad drugom ili da vežbaju borbene reflekse, igraju se, ganjaju, gombaju. U svakom slučaju, spektakl je zagarantovan. 


Ovi saveti vam definitivno mogu pomoći da vaša mačka ostane zdrava i sretna, a vaš dom siguran i čist. Shvatanjem osnovnih mačjih potreba možete kreirati okruženje koje će vašu macu zadovoljiti, učiniti sigurnom, zadovoljnom i zabavljenom. Ne zaboravite da sretna mačka znači i srećan dom.

Ako imate i psa, savete možete pročitati ovde. A ako vas zanima kako da zaštitite ljubimca od krpelja, saznajte na ovom linku.

Slično

Back to top button