Ljubimci

Udomljavanje psa ~ šta treba znati pre usvajanja psa

Gotovo da ne postoji vlasnik koji svog ljubimca ne smatra članom sopstvene porodice. Psi se smatraju odličnim kućnim ljubimcima koji postaju veoma vezani za svog vlasnika. U svetu postoji mnogo rasa pasa, pa imate veliki izbor da vidite koji je pas najpogodniji za udomljavanje. Svaki od njih zahteva poseban način ishrane, životne navike, posebne uslove u kojima živi, te je jako bitno dobro se informisati o vrsti kućnog ljubimca pre nego što se odlučite na udomljavanje.

Šta je bitno znati pre nego što se desi udomljavanje:

Briga o psima nije „jeftina“

Svi troškovi „održavanja“ neophodni za psihofizičko blagostanje moraju se dodati početnim troškovima – medicinskitroškovi (veterina, lekovi, pesticidi, vakcinacije, analize, specifični testovi, kontrolne ploče itd.), hrana, igračke, ogrlice, povoci i mnogobrojni drugi troškovi.

Sažeto u nekoliko reči: držanje psa košta. Važno je to znati.

udomljavanje

Bitno je voditi računa o njihovoj higijeni

Za održavanje higijene zuba potrebne su im četkica i pasta za zube (specifična za pse). Higijena zuba se sprovodi bar 2 puta nedeljno, i vrlo je bitna za preveniranje karijesa.  Učestalost kupanja zavisi od rase do rase, u šta će vas najbolje uputiti vaš veterinar. Takođe je neophodno redovno im čistiti uši i skraćivati nokte (kandže na šapama).

Prva poseta veterinaru je jako bitna

Čim kupite ili udomite psa, najbolje je odneti ga veterinaru. Veterinar će ga vakcinisati protiv mnogobrojnih bolesti (uključujući i srčanog crva, najopasnijeg od svih mikroba). Takođe će vas informisati vezano za zaštitu protiv parazita, krpelja i buva. Pored svega ovoga, veterinar će vam razjasniti bilo koju nejasnoću i odgovoriti na sva eventualna pitanja.

Vodite računa o njihovoj ishrani

Postoje mnogobrojne namirnice koje kuce nikako ne bi smele da konzumiraju. Unošenje ovih namirnica može izazvati mnogobrojne posledice, od najlakših (poput mučnine i dijareje), pa sve do najtežih (poremećaji rada organa i smrt).

udomljavanje

Ukratko, psi ne bi smeli da konzumiraju: 

 • Slatkiše
 • Slaniše
 • mlečnu hranu
 • jaja
 • avokado
 • slatko voće
 • mahunarke
 • čokoladu 

Svaki pas ima svoj poseban karakter

Čini se čudno i možda čak i nevažno, ali u stvarnosti je mnogo važno. Svaki pas ima svoj karakter i ličnost, što znači da svaki pas ima svoj način komunikacije, svoj ukus, uči na svoj način, ima svoje specifične fizičke i emocionalne potrebe. Psi vremenom počnu karakterno da liče na svoje gazde, što se može obrazložiti narodnom izjavom „S kim si takav si“.

Psi su vrlo emotivna bića

Pas koji je nesiguran u ljubav svog vlasnika može izraziti svoju nelagodu na mnogo različitih načina koji, međutim, svi imaju zajednički značenje: nisu prijatni niti poželjni i uzrok su čak i vrlo ozbiljnih problema sa suživotom

Pse morate voleti, pratiti, voditi, uveravati, obrazovati, poštovati. Nedostatak pažnje i ljubavi toliko utiče na njihovo zdravlje, da može dovesti do depresije, odbijanja jela, pa čak i smrti usled tuge.

Ne kažnjavajte vašeg psa ako laje/reži

Kada čujete psa kako reži, mislite da se nešto užasno događa i prirodno je da grdite psa i sprečite ga da se tako loše ponaša. Upravo je to ozbiljna greška. 

Režanje je upozorenje na nelagodu koju pas može pratiti i osetiti na ovaj ili onaj način. Jasno je da je kažnjavanje ili vikanje na psa zato što reži vrlo pogrešno i kontraproduktivno: ne uklanja uzrok njegove nelagodnosti i tera ga da nauči da se (pre) ponaša neprijatno bez upozorenja.

Psi su vrlo inteligentna bića

Psi su veoma inteligentni ljubimci. U stanju su da nauče i razlikuju komande, trikove, pa čak i reči i izraze lica. Gotovo je sigurno da će upamtiti krucijalne i jednostavne reči poput: da, ne, kuća, hrana, spavanje, kupanje….. Velika verovatnoća je da će čak i pokušati da vam odgovore na neko pitanje, ili da će se naljutiti usled vašeg odbijanja da im date dodatnu užinu.

Neki se linjaju, neki ne

Linjanje pasa zavisi od pasmine vašeg ljubimca. Određene vrste, poput samojeda, vučjaka ili haskija se linjaju u velikim količinama. Njih je potrebno svakodnevno četkati i otklanjati višak krzna.  Neke rase poput doga, pitbulova, čivava i mopseva se linjaju u mnogo manjih količinama, ali je takođe neophodno svakodnevno češljati i njihovo krzno. Upravo prilikom češljanja vršite inspekciju njihove kože, što vam možete otkriti modrice, krpelje, promene na koži….

Ponekad umeju da budu čudni

Često se dešava da psi imaju nagle prilive energije (eng. zoomies), kojih se ne mogu otarasiti ni na koji način, osim brzim trčanjem po čitavom parku. Pored zoomies, dosta pasa će pokušati da „komunicira“ sa vlasnikom, ispuštajući zvukove u vidu laveža. Karakteristični za ovu osobinu su upravo haskiji. 

Psi imaju naviku da prate gazdu, pogotovo tokom odlaska u toalet. Ovaj  čudan postupak je objašnjen činjenicom da su životinje u prirodi najranjivije prilikom obavljanja defekacije/ mikcije, te vam vaš pas na taj način „drži“ stražu, štiteći vas od potencijalnih napadača iz vaše kade.

udomljavanje psa ~ šta treba znati pre usvajanja psa

Potreban im je lični prostor

U zavisnosti od vrste psa, potrebno je odrediti i veličinu prostora. Svaki pas sebe smatra zaštitnikom, te je stoga potrebno da poseduje prostor koji će štititi. Ukoliko imate kuću, možete se opredeliti ili za manjeg ili za većeg psa.

Međutim, većini velikih pasa ne odgovara život u stanu, te ako živite u stanu, najbolje je da se odlučite na udomljavanje manje pasmine poput:

 • Pudlice
 • Mopsa
 • Jazavičara
 • Čivave

Njuške pasa mogu menjati boju

Nekad će njihov izgled biti prvi indikator određenih stanja. Na primer, u slučaju da im njuška postane roza, toje znak da vašem psu nedostaje vitamina. U slučaju da se to dogodi zimi, ne brinite. Menjanje boje njuške zimi je prirodan proces njihovog prilagođavanja na promenu temperature.

Savet

pažljivo razmislite pre nego što se odlučite na tako veliku ulogu kakva je udomljavanje psa. Ako niste 100% sigurni da je to ono što želite/na šta ste spremni, sačekajte sa odlukom. Psi nisu igračke, već bića sa emocijama. Stoga se opredelite za ovakvu odluku samo ako to istinski želite, i nećete se pokajati jer ćete dobiti prijatelja za ceo život.

Slično

Back to top button