Koža, kosa, nokti

KOVRDŽAVA KOSA: Kako do savršenih kovrdža?

Kovrdžava kosa je jedan od zahtevnijih tipova kose za negu. U nastavku vam otkrivamo par trikova za zdravnu i bujnu kosu. Posle ovih koraka svako će pohvaliti vaše kovrdže.

kovrdžava kosa: kako do savršenih kovrdža?
pixabay.com

Osnovni koraci za adekvatnu negu kosu

  • Vodite računa o ishrani i hidrataciji organizma – unesite više voća i povrća u ishranu. Voda je takođe bitan faktor.
  • Ulja – Počnite sa korišćenjem ulja. Nežno masiranje skalpa uljima; poput ricinusovog, kokosovog, maslinovog, pozitivno će uticati na vaš skalp. Vašim loknama će pružiti zdrav izgled i sjaj, a masažom skalpa glave pokrenućete i rast kose.
  • Hidratacija kovrdžave kose – Ovaj tip kose je jako sklona sušenju, povremeno nakvasite lokne. Vaša kovrdžava kosa će vam biti zahvalna.
  • Šišanje kose – Redovno šišanje kovrdžave ose, učiniće vaše krajeve zdravije, a kovrdže punije i lakše za oblikovanje.
kovrdžava kosa: kako do savršenih kovrdža?
pixabay.com

Od izuzetnog značaja, su sledeći koraci:

  • Nemojte  preterivati sa preparatima za kosu – Kao ni sa pranjem kose, tako ni sa preparatima ne treba preterivati. Dovoljne su male količine svega. Kovrdžava kosa ne trpi previše preparata.
  • Maske i balzami za kosu – Koristite preparate bez sulfata, najbolje preparate na biljnoj bazi. Jako je bitno da koristite hidratantne balzame i maske za kosu, jer vaše kovrdže ne vole suvoću, ali ni sa čim ne preterivati. Takođe, masku ne treba koristiti prečesto. Balzam, nanositi na krajeve i ne isprati u potpunosti.
  • Šampon za kosu – Uvedite u vašu rutinu šampone bez sulfata i blage šampone. Dovoljno je dva puta umasirati šampon, samo na teme kose.
  • Proces sušenja kose – Koristite češalj sa širokim zubcima. Uvijte je u pamučnu majicu, ne u preškir. Peškir je grub i može ošteti vaši vlasi. Najviše joj prija prirodno sušenje. Ukoliko ste u žurbi i sušite je fenom; koristite ulje za zaštitu i fen sa difuzerom.
kovrdžava kosa: kako do savršenih kovrdža?
Shampoo brush, head massagie, head spa
  • Svilena kapa za spavanje – Svilena jastučnica ili svilena kapa za spavanje, značajno će uticati na vaše kovrdže. Probudićete se bez deformisanih i umršenih lokni. Upravo svila pozitivno utiče na vašu kosu, jer je meka i nežna, kakvi i vi treba da budete prema vašoj kosi.
  • Kreme za oblikovanje kovrdži – Kao i sa ostalim preparatima, ni sa kremama ne treba preterivati, nanosi se u malim količinama. Takođe, bez sulfata i svega što može štetiti vašoj kovrdžavoj kosi.

Slično

Back to top button