PosaoZabava i slobodno vreme

Posao leti ~ 9 najboljih letnjih poslova za omladince

Leto je jedno od najomiljenijih godišnjih doba. Dugi topli dani, opuštanje, sklapanje novih poznanstava, sati pod suncobranom i pronalazak posla s kojim ćete imati dodatni prihod i obogatiti svoje radno iskustvo. Ako želite da nađete posao od juna do septembra, u nastavku smo za vas sastavili listu najboljih poslova za omladince koji će vam omogućiti da zarađujete leti.

posao

Deklarisanje robe

Ova vrsta posla najrasprostranjenija je u prigradskim okolinama, s obzirom da se fabrike i magacini retko nalaze u samom centru grada. Deklarisanje robe predstavlja lepljenje deklaracije na određene proizvode. Deklaracija je etiketa koja se nalazi na poleđini sadržaja, na kojoj je obično napisan naziv proizvoda i njegovi sastojci (ukoliko je u pitanju hrana ili proizvod za domaćinstvo). otovo da ne postoji proizvod bez deklaracije, od hrane preko igračaka, kućnih aparata i bele tehnike, pa sve do garderobe i telefona. Deklarisanje robe nije preterano težak posao, sve što je potrebno jeste želja za rad i preciznost. Ovakvi poslovi se obično kreću od 140-200 dinara po satu.

Čuvanje dece

Čuvanje dece je takođe među najpopularnijim među mladima i studentima svih starosnih grupa, posebno tokom leta. Ovu vrstu posla možete pretraživati na mreži putem Facebook grupa, stranica i oglasa za posao ili van mreže, po preporuci. Idealan je posao ukoliko volite decu, posebno ako u komšiluku poznajete nekog kome bi ove usluge značile. Sve što vam je potrebno za ovaj posao jeste strpljenje, odgovornost i sposobnost da animirate decu. Opskrbite se knjigama, bojicama i igračkama i apsolutno nećete imati osećaj da radite, već da uživate. Cena je obično po dogovoru, a najčešće se kreće oko 150-250 dinara po satu. 

Čuvanje/šetanje kućnih ljubimaca

Ako volite životinje, savršen letnji posao za vas je nesumnjivo šetanje/čuvanje kućnih ljubimaca: sa ovom vrstom posla uvek možete ostati u kontaktu sa životinjama, brinući se o njima nekoliko sati umesto o vlasnicima, takođe iskoristivši priliku šetati na otvorenom i uživati u lepim danima. Kao i kod ponavljanja i čuvanja dece, i u ovom slučaju je moguće pregledati ponude za posao dostupne na mreži ili pronaći posao po preporuci.

Prodavac sladoleda

Leti, poslastičarnice i frižideri puni sladoleda cvetaju na svakom uglu, te su poslodavci uvek u potrazi za radnicima koji su spremni da rade u smenama. Posao nije previše naporan, a u većini slučajeva radnicima je dozvoljeno da se počaste ovim ukusnim letnjim poslasticama. Cene satnice su najčešće oko 200 dinara, a sve što vam je potrebno za obavljanje ovog posla jeste osmeh i pozitivan pristup kupcima.

posao leti ~ 9 najboljih letnjih poslova za omladince
Posao leti ~ 9 najboljih letnjih poslova za omladince

Konobar

Čak i barovi rade mnogo više leti, nego u neko drugo vreme, uključujući aperitive na otvorenom, večernja pića i doručke na suncu. Obično vam nije potrebno puno iskustva da biste poslužili za stolovima i možete odabrati vremena koja najbolje odgovaraju vašim potrebama. Za ovaj posao vam je potreban osmeh, komunikativnost i pozitivan duh. Pored plaćene satnice,  konobari često dobiju bakšiš, što je dodatni plus. S obzirom da je u pitanju rad u kolektivu, pored džeparca, imaćete priliku i za stvaranje novih poznanstava.

Davanje privatnih časova

Zašto svoje znanje ne biste pretočili u džeparac? Ukoliko ste dobri u matematici, fizici ili neko stranom jeziku, možete to iskoristiti držeći privatne časove. Najčešće su ovi časovi potrebni školarcima, te ne čudi da veliki broj stranih kompanija plaća nastavnike engleskog jezika. Ovi poslovi se pak, obavljaju preko skype poziva, najčešće su usmereni ka Azijskim zemljama, i često se obavljaju noću, s obzirom na razlike u vremenskim zonama. Cena davanja časova jezika strancima obično varira od kompanije do kompanije, a uglavnom iznosi oko 3-5 dolara po satu. Sve što je potrebno za obavljanje ovog posla jeste dobra internet konekcija, računar, slušalice, mirno okruženje i strpljenje.

posao leti ~ 9 najboljih letnjih poslova za omladince

Skupljanje voća

Malo teži fizički posao podrazumeva skupljanje različitog voća. Najčešće su to borovnice, maline, jagode, jabuke i kajsije. Ovakvi poslovi karakteristični su za južnu Srbiju, kao i za seoska naselja. Prednost ove vrste posla je mogućnost rada sa prijateljima, uz muziku i ćaskanje. Većina poslodavaca zabranjuje ćaskanje tokom posla, što je retkost za poslove ovakve vrste. Uglavnom se radi za dnevnicu koja je unapred određena, a kreće se od 1500 do 2500 dinara. Za ovaj posao potrebno vam je dosta vode, šešir ili kačket, a zauzvrat ćete dobiti lep ten, bolje mišiće i veći džeparac.

Rad u marketu/ fast food radnjama

Izlaganje robe i popunjavanje rafova u klimatizovanim radnjama predstavlja idealan posao tokom vrelih letnjih dana. S obzirom da su ovi poslovi uglavnom na ugovor, ova opcija, nažalost, često nije dostupna za maloletna lica. Dok je maloletnim licima zabranjen rad u prodavnicama, u restoranima brze hrane je vrlo lako dobiti posao, čak i ako nemate 18 godina.

U restoranima brze hrane takođe postoji i opcija odrađivanja pola radnog vremena, što posebno odgovara studentima i srednjoškolcima. Rad u ovakvim objektima zahteva pedantnost, fin odnos sa mušterijama i sanitarnu knjižicu koju će vam, u većini slučajeva, izraditi upravo firma, i to o sopstvenom trošku. Satnica se obično kreće oko 150 dinara, u zavisnosti od kompanije.

Posao po potrebi

Često se u oglasima pojavljuju poslovi čišćenja određenih prostora ili rasklanjanja smeća, koji su uglavnom jednodnevni eventualno dvodnevni. Pored lakših fizičkih poslova, letnji posao možete pronaći upravo u vašoj blizini. Ukoliko u komšiluku postoje bake i deke kojima je teško da se kreću, vi možete obavljati kupovinu ili plaćati račune umesto njih. Osim što zarađujete džeparac, ujedno čineći dobra dela dok razvijate vaš karakter i moralne vrednosti. Za obavljanje ovog posla potrebno je samo malo samoinicijative, i povremeno zasukanje rukava.

Slično

Back to top button