Korisni saveti

Putujte bezbedno- pet trikova za savršeno zimovanje u Srbiji

Vreme praznika nam je sve bliže, pa samim tim imamo sve veću želju za putovanjima i odmorom. Sneg koji lagano škripi pod nogama, topla odeća, sankanje i zimske čarolije samo su neki od razloga da ove godine svoj odmor provedete na nekoj od destinacija u Srbiji i krenete na put svojim četvorotočkašem.

Zima i praznici u Srbiji mogu biti zanimljivi, a naša turistička mesta iz godine u godinu nude niz interesantnih sadržaja.Bilo da se odlučite za planinu, banju ili drugačiji vid odmora, dajemo vam nekoliko saveta bez kojih ne bi trebalo da krećete na put.

Obezbedite svoj automobil

Pre nego što krenete na odmor veoma je važno da pre polaska proverite da li je vaš automobil ispravan. Vozači u Srbiji su obavezni da od 1.novembra imaju zimske gume , te se najpre postarajte da na put nikako ne krećete bez njih.
Lanci na pneumaticima su gotovo obavezni, ukoliko krećete na planinu, većina vozača često nije sigurna kako na ispravan način da montira lance. Pa se preporučuje da pre polaska na put posetite vulkanizera kako biste bili spremni za nepredviđene situacije.

Ponesite prvu pomoć

Pre nego što padne prvi sneg, spakujte u gepek set za prvu pomoć koji će vam biti neophodan ukoliko na putu dođe do zastoja ili nepredviđenih okolnosti. Vaš set za prvu pomoć tokom zime, osim standradnog seta koji morate imati u automobilu, trebao bi da sadrži i po jedan dodatni par pantalona, rukavica, džempera, po jedno ćebe, baterijsku lampu i obavezno nekoliko flaša vode i energetskih čokoladica. Uz to je dobro poneti i vreću soli i čistače za led na staklima, kako biste bili spremni za vejavicu ili snežnu oluju.

Proverite funkcije vašeg automobila

Ukoliko vozite relativno nov ili iznajmljen automobil, koji do sada niste vozili u zimskim uslovima, veoma je bitno da pre samog polaska na put proverite njegove funkcije. Pročitajte priručnik kako biste saznali da li vaš automobil ima posebne funkcije kao što su kočnice sa sistemom protiv blokiranja točkova ili ukoliko je moguće pronađite prazan parking tokom prvog snega kako biste videli kako se automobil ponaša u ovakvim uslovima.

Proverite sigurnost

Kako biste bili sigurni da je vaš automobil potpuno spreman za put, održavajte nivo tečnosti za hlađenje kao i tečnosti za brisače kako bi vaše putovanje bilo bezbedno. Uvek proverite zimske gume čak i ukoliko vaš automobil dobro funkcioniše po snegu. Zimski pneumatici pružiće vašem automobilu sigurnost na snegu, postarajte se da dubina šare na zimskim gumama bude 4.mm na svim točkovima kako biste bili sigurni i uživali u zimskoj vožnji.

Vozite polako

Pre nego što krenete na put očistite sneg ili led sa prednjih i zadnjih svetala, kao i sa prozora. Proverite da li su prozori odmagljeni, kako biste izbegli zamagljivanje prozora tokom vožnje. U slučaju jakih kiša, snega, a posebno leda vozite sporije od dozvoljene brzine. Ne vozite previše blizu drugih vozila čak ni u gužvi ili u saobraćajnim zastojima i obradite pažnju na druge učesnike u saobraćaju.

Kada preuzemte ove mere opreza pre i tokom zimskog putovanja, bićete spremni za skoro sve situacije koje vam vremenski uslovi mogu doneti tokom putovanja.

Slično

Back to top button