Zdravlje

Za zdrave otkucaje ~ ultrazvuk srca sa doplerom krvnih sudova

U medicini i nauci  je poznato da se  nakon 60- ih godina povećava rizik od srčanih bolesti. Svetska zdravstvena organizacija životno doba od 60 godina pa naviše naziva trećim životnim dobom.  U tom dobu vaš organizam, a naročito kardiovaskularni sistem traži posebnu pažnju. 

Mnoge statistike potvrđuju da su, nažalost, kardiovaskularne bolesti  uz onkološke, glavni razlog smrti širom sveta. Ono što karakteriše ove bolesti jeste što su „tihe“ i što ne daju nikakve simptome, te ih je teško utvrditi. Pacijentima je najsigurniji način da povremeno odlaze izabranom lekaru i rade preventivne preglede: uobičajeni EKG  srca. Ukoliko EKG srca pokaže neke promene lekar će vas uputiti na sledeći pregled, a to je ultrazvuk srca sa kolor doplerom.

za zdrave otkucaje ~ ultrazvuk srca sa doplerom krvnih sudova
Merenje pritiska

Koji su osnovni pregledi srca?

EKG ili elektrokardiogram je uobičajeni pregled srca. Svaka osoba je barem jednom odradila ovaj pregled. EKG je zapravo grafički prikaz koji pokazuje kako srce radi. Pregled je bezbolan i obavlja se postavljanjem elektroda na grudni koš pacijenta. Tim elektrodama se snima rad srca u određenom vremenskom intervalu (običnu nekoliko minuta).

Oni pacijenti koji pate od više zravstvenih problema: angina pectoris, hipertenzija, holesterol, gojaznost i sl., po preporuci lekara rade detaljan pregled srca. U detaljniji kardiološki pregled srca spada ultrazvuk  i doppler krvnih sudova.

za zdrave otkucaje ~ ultrazvuk srca sa doplerom krvnih sudova
Bolovi u grudnom košu

Koji pacijenti rade ultrazvuk srca?

Pacijenti koji imaju simptome koji ukazuju na anginu pectoris, kao i pacijenti koji su doživeli neku hiruršku intervenciju obavezno bi trebalo da urade ultrazvuk srca. Isto tako, osobe koje se brzo umaraju, pri brzom hodu ili trčanju imaju povećanu aritmiju srca, poželjno je da odrade ovaj pregled.

Pacijenti koji se pripremaju za neku operaciju takođe rade ultrazvuk srca. Ukoliko su bolesti srca u vašoj familiji genetski prisutne, radi preventive obavezno uradite ultrazvuk srca, jer kao što je navedeno, bolesti srca su tihe i nemaju izražene simptome.

Osobe koje imaju teške onkološke bolesti i koje su na hemoterapiji povremeno proveravaju rad srca putem ultrazvuka. Ultrazvukom srca dobija se kompletna slika pokretljivosti srčanog mišića, veličine srčanih šupljina, eventualnog prisustva stranih masa u njima i sl.

Poznato je da posoje pacijenti kojima je otkriven šum na srcu. Oni su takođe u obavezi da redovno obavljaju ultrazvuk srca.  Na kraju, trebalo bi dodati i one pacijente koji pate od povišenog krvnog pritiska odnosno hipertenzije. Kontrolni pregledi kod ultrazvuka srca vrše se na tri do četiri meseca.

Kako se obavlja pregled?

Ovaj pregled srca traje oko pola sata i potpuno je bezbolan, tako da pacijenti kojima je preporučeno da urade ultrazvuk srca ne moraju uopšte brinuti i stvarati stresne situacije. Pregled se vrši tako što pacijent leži na leđima, a lekar sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože leve strane grudnog koša tj. oko regije srca. Postoji i drugi način na koji se obavlja ovaj pregled, a to je da pacijent leži na levom boku pri čemu levu ruku drži ispod glave, a lekar obavlja isti pregled sondom, na koju je naneo malo gela, u regiji srca. Pacijent se ne mora unapred pripremati za ovaj pregled, jer je potpuno jednostavan za izvođenje. Pacijent bi trebalo da bude potpuno miran dok lekar ne obavi ultrazvuk srca. Takođe, trebalo bi dodati da ultrazvuk srca nema nikakvih štetnih dejstava i može se obavljati više puta.

za zdrave otkucaje ~ ultrazvuk srca sa doplerom krvnih sudova
EKG

Dopler krvnih sudova

Pored urađenog ultrazvuka srca poželjno je videti u kakvom stanju se nalaze i krvni sudovi, jer je čovekov organizam povezan i jedne bolesti izazivaju druge.

Doppler krvnih sudova je pregled koji se savetuje pacijentima koji imaju česte i jake glavobolje, vrtoglavice, gubitke svesti, zujanje u ušima. Njime se meri protok krvi kroz krvne sudove vrata, glave, nogu i ruku. On moće ukazati na  suženja ili proširenja krvnih sudova.  Dopler krvnih sudova ruku i nogu radi se kod onih pacijenata koji imaju oticanje nogu, bol i težinu u nogama, grčeve u mišićima, brzo zamaranje nogu, peckanje i tamnu prebojenost kože. Ultrazvuk srca i doppler krvnih sudova su obavezani pregledi kod svih pacijenata sa dijabetesom.

Kako biste imali zdrave otkucaje i kako biste otklonili brigu o zdravstvenom stanju na vreme posećujte lekara i obavljajte preglede koju su bezbolni, a značajni za vaš život.

Slično

Back to top button