LepotaKorisni saveti

Šminka i sunce ~11 saveta da šminka ostane netaknuta

Previsoke temperature i  vreli sunčani dani mogu biti veliki problem onima koji se šminkaju. Svi ljubitelji šminke znaju da se s vrućinom šminka lako topi i „spada“ sa lica. Idealno rešenje za ove vrele dane je potpuno izbegavanje šminke, što većini žena ne odgovara u potpunosti.

Ipak, postoji nekoliko trikova koji mogu učiniti vašu šminku postojanijom, uprkos ovim visokim temperaturama.

šminka

Pogledajte 11 trikova pomoću kojih će šminka biti postojana:

 • Koristite laganu šminku

Prvi savet je prilično očigledan: koristite manje šminke. Zapravo vam nije potrebno puno šminke leti, jer sunčeva svetlost čini vaše lice prirodno svetlijim, pa je smanjenje količine šminke i odabir lagane šminke idealno rešenje. Takođe, primena manje kozmetike tokom letnjih dana definitivno je ugodniji izbor. Umesto teškog mat pudera, upotrebite BB kremu ili puder koji ostavlja „sjajan“ efekat. Umesto pudera, čak, možete iskoristiti i korektor, s obzirom da su korektori dosta laganiji od pudera, s malo manjom moći pokrivanja nesavršenosti.

 • Izbegavajte šminku na bazi ulja

Kada postane prevruće, najbolje je izbegavati proizvode na bazi ulja ili drugih masti. Ulja koja sadrži šminka su ona koja će prvo početi da deluju na visokim temperaturama. Ovo se odnosi na pudere, ali i na hidratantne kreme i ostale predmete za negu i lepotu.

Proizvodi na bazi ulja i drugih komedogenih sastojaka dovode do toga da se puno znojite, posebno na vrućini, tako da će se vaša šminka brže topiti.

 • Pripremite lice pre nanošenja šminke

Jedan od najboljih načina da sprečite da se šminka otopi je da pravilno pripremite kožu lica pre nego što nanesete šminku. I ne samo to, čak i pre nego što nanesete kremu za sunčanje, prajmer ili hidratantnu kremu, morate koristiti tonik pogodan za vašu kožu. Ovo će osloboditi kožu od viška sebuma, tako da se šminka neće nanositi na masni sloj kože. Na čisto lice nanesite kremu za sunčanje, koja će vas štititi od štetnih UV zraka. Nakon toga nanesite prajmer, koji će sprečiti ulazak šminke u vaše pore. Ujedno sprečava nastanak bubuljica, dok se u isto vreme dobijate postojan make-up look. Tek nakon nanošenja prajmera možete početi sa nanošenjem šminke.

šminka i sunce ~11 saveta da šminka ostane netaknuta
 • Koristite led

U zaista vrućim danima preporučuje se da nežno utrljate kocku leda po licu pre nanošenja šminke. Ovo omogućava koži da se ohladi i zatvori pore. Tako će aplikacija za šminkanje teći glatko, biti ujednačenija i trajati duže.

Samo prođite ledom po koži nekoliko sekundi, a zatim osušite lice.
 • Koristite prajmer (bez ulja)

Dodavanje još jednog sloja šminke moglo bi izgledati kontradiktorno kada smo u početku rekli da biste trebali da izbegavate slojeve šminke. Međutim, osnovni premaz (prajmer) je jedan od onih proizvoda koji sprečava da se šminka otopi i učini da duže traje čak i po vrućini. Primena prajmera bez ulja stvara glatku i čvrstu podlogu, idealnu za šminku, jer joj pomaže da se bolje prilepi na kožu i sprečava da se ostala šminka otopi.

 • Koristite vodootpornu šminku

Vodootporna šminka takođe je korisna za otpor znoju. U stvarnosti nije sama toplota ta koja uzrokuje da se šminka topi i pokreće, već je vlaga i znoj koji se od nje stvara. Na tržištu postoji mnogo vrsta vodootporne šminke, ne samo za oči. Imajte na umu da je za upotrebu vodootporne šminke ponekad potrebno uložiti malo više vremena (i proizvoda) u negu lica.

 • Izbegavajte određene proizvode
šminka
Korišćenje svetlih umesto tamnih boja i praškastih umesto tečnih proizvoda daje željene rezulate

Tokom toplih meseci izbegavajte upotrebu tečne šminke i pređite na šminkanje onom u prahu. Puder u prahu pomaže da upije deo znoja i sebuma, dok tečna šminka lako postaje tečnija i počinje da se razvodnjava. Takođe izbegavajte teške konture, masna rumenila i bronzere, teške hajlajtere i tečne senke koje se lako mogu istopiti, te nakupiti u sitnim borama oko očiju.

Ako planirate upotrebu rumenila, senki ili bronzera, neka to budu proizvodi u prahu, s obzirom da su oni otporniji na toplotu. 
 • Koristite svetle boje umesto tamnih

Idealno bi bilo da u dnevnim časovima ne koristite tamne boje, s obzirom da tamne nijanse privlače više svetlosti, samim time izazivajući još veće znojenje. Umesto toga odlučite se za toplije nijanse poput krem, bele, zlatne, narandžaste, boje breskve, bebi roze…

 • Koristite sprej za fiksiranje

Šminkeri često koriste sprej za fiksiranje kako bi zadržali šminku na mestu. Obično ga prskaju nakon nanošenja korektora i podloge, ali pre upotrebe bronzera, rumenila, senki ili ruža. Obično se poštuje ovaj redosled nanošenja, jer sa toplotom i znojem prvo što se topi je osnova, pa ako ostanete efikasni, svi ostali trikovi će takođe ostati na mestu.

Savet: fiksator sprej možete napraviti i same!

šminka
Aloe vera je saveznik na visokim temperaturama!

Sve što vam je potrebno je:

 • Prazna bočica sa raspršivačem
 • Biljni glicerin
 • Destilovana voda ili sok aloe vere

Pomešajte destilovanu vodu (ili sok aloe vere) sa glicerinom u razmeri 2/3:1/3. Uspite u bočicu i koristite oko 2-3 nedelje. Fiksator će vam trajati duže ukoliko upotrebite sok od aloe vere. Pored toga što je prirodan, takođe će doprineti nezi vašeg lica. Nakon 2 nedelje fiksatoru opada efikasnost, te je potrebno napraviti novi.

 • Koristite matirajuće maramice
Nemojte pogrešiti pokušavajući da dodajete više šminke kako bi pokrili sjaj kože!

Znojenjem koža lica postaje masnija. Ako nanesete šminku na masno lice, postaće samo gore. Umesto da na lice namažete više šminke, natapkajte pogođena mesta mat papirom za šminkanje, koji je matirajuća maramica korisna za uklanjanje masnoće uzrokovane znojem i masnom kožom, bez uklanjanja već nanete šminke. Ukoliko nemate pri ruci ove maramice, možete upotrebiti i obične maramice.

 • Koristite osvežavajući sprej

Konačno, po vrućem vremenu, brzo poprskavanje lica osvežavajućim sprejem pomaže u održavanju šminke kompaktnom tokom celog dana. Ne treba puno, samo malo da osvežite kožu i sprečite da se šminka topi i kapa. Možete kupiti posebne sprejeve ili jednostavno koristiti ružinu vodicu.

Slično

Back to top button