Korisni savetiKoža, kosa, noktiLepotaZdravlje

Nega lica – šta vam je stvarno potrebno?

Sigurno ste već previše puta čuli kako je koža naš najveći organ, stoga zahteva posebnu brigu i negu. I zaista, nema greške u tome. Ali da li znamo šta nam je zaista potrebno kada je u pitanju nega kože?

Nega lica

Ekspanzijom društvenih mreža i takozvanih beauty blogerki, sve više počinje da se priča o nezi kože. Svi težimo besprekornom izgledu kože, društvene mreže nam nameću često nerealne standarde, a kozmetičke kompanije se utrkuju ko će napraviti bolji proizvod za negu. Čak i kada uspostavimo rutinu nege kože, te neko vreme dosledno pratimo svaki korak koji smo videli na Instagramu i YouTubeu, opet se čini da ne uspevamo da dobijemo savršen ten i zdrav izgled kože.

Da li ste se zapitali zašto vaša rutina nege kože ne deluje? Zašto skupe kreme o kojima svi pričaju ne rade na našoj koži? Proverite da li i vi pravite najčešće greške i podsetite se šta je vašoj koži zaista potrebno.

Za početak, ukoliko imate konkretan problem na vašoj koži, kao što su akne, rozacea, melazma i slično – ovaj tekst nije za vas. Rešenje vašeg problema ćete pronaći kod dermatologa, a nakon toga možete primeniti i naše savete. Nega kože i održavanje njenog zdravog izgleda je ono što nas sve zanima. Stoga vam donosimo šta vam je zaista potrebno, a šta možete preskočiti kada je nega kože u pitanju.

Skidanje šminke

Svakako neophodan korak u vašoj noćnoj rutini je skidanje šminke i ostalih nečistoća sa kože vašeg lica. Iako je micelarna voda u poslednjih pet godina bila najčešći izbor za ovaj korak, čini se da je polako zamenjuju druge solucije. Kako da znate šta je bolje? Preporuka je da micelarnom vodom skidate šminku u mlađim godinama. Ipak, nakon tridesetog rođendana, idealno bi bilo da pređete na uljane skidače šminke. To mogu biti ulja ili balzami za skidanje šminke koji zapravo tope šminku i nečistoće sa vašeg lica. Mleko za čišćenje lica takođe je dobra solucija, ali imajte na umu da mleko uglavnom ne može potpuno da skine jaču šminku.

Micelarna voda se pokazala kao najlakši i najefektivniji način skidanja šminke. Međutim, razvlačenje tufera po koži i sam sastav micelarne vode može izazvati suv izgled kože i prevremeno starenje. Ako ste već počeli sa uljanim skidačima, tim bolje po vašu kožu!

Umivalica

Umivalica ili gel za umivanje jednako je važan kao i samo skidanje šminke, jer zapravo nastavlja čišćenje kože. Umivalica će skinuti preostale delove šminke koje potencijalno vaš skidač nije uspeo, ali će istovremeno skinuti i samo sredstvo koje ste prethodno koristili. Samo na taj način možete biti sigurni da ste uklonili sve nečistoće sa vaše kože.

Pri izboru umivalice ne morate biti previše zahtevni – birajte je prema tipu svoje kože i prema samom osećaju koji ostavlja. Umivalice svakako ne sadrže aktivne sastojke, niti se zadržavaju na koži predugo. Stoga nije neophodno ulagati veće količine novca u nju.

Često se govori o Sodium Laureth Sulfateu kao sastojku koji treba izbegavati. Međutim, taj sastojak se nalazi u većini gelova za umivanje, jer je zapravo jeftino sredstvo za pravljenje pene. Pronaći ćete ga i u sapunima, gelovima za tuširanje, šamponima i sl. Sjajno je pronaći proizvode za lice koji ga ne sadrže, ali imajte na umu da je često to jako teško. Stoga se potrudite da drugi delovi vaše nege sadrže kvalitetne proizvode.

Tonik

Tonik ili toner za lice je efikasno sredstvo koje služi da ujednači pH nivo kože, te da je pripremi za prihvatanje sledećih prozvoda. Pri izboru tonika najvažnije je da se uverite da zaista vraća pH balans. Ukoliko je vaša koža masna ili mešovita, ovaj deo rutine nemojte preskakati, jer takvoj koži tonik najviše prija. Ostale tipove kože najbolje je ispitati i proveriti da li vam prija upotreba tonika.

Essence

U nedostatku boljeg izraza, ovaj proizvod navodimo u originalu. Esencija za kožu je vrsta proizvoda koja nam je stigla iz Azije i sve je popularnija i kod nas. Međutim, esencija uglavnom ne radi ništa što ostali proizvodi za negu već ne čine. Zamišljena je kao korak između tonika i seruma, ali neretko postaje samo višak hemije na vašoj koži.

Serum

Serumi za lice su postali neizostavni deo nege kože, ali sa razlogom. Oni sadrže aktivne sastojke više od svih drugih proizvoda za lice, pa su zato i najskuplji. Ipak, ako za neki kozmetički proizvod treba da izdvojite novac, verujemo da treba za odgovarajući serum za lice. Pri odabiru seruma konsultujte kozmetičara ili farmaceuta i birajte ga u skladu sa vašim tipom kože i efektom koji želite da postignete. Imajte na umu i količinu aktivnog sastojka – što ga je više i cena seruma je veća.

Krema za lice

Verovatno najvažniji deo nege kože koji su i naše bake primenjivale. Krema za lice treba prvenstveno da hidrira vašu kožu, jer je svakom tipu kože potrebna hidratacija. Ostale beneficije birajte prema vašem nahođenju. Iako su skupe kreme pune aktivnih i delotvornih sastojaka, neretko se jeftinije kreme pokazuju kao podjednako efikasne. Zato birajte kremu koja prvenstveno prija vašoj koži i ostavlja zdrav izgled.

Okoloočna krema

Za stariju kožu, okoloočna krema je važan korak kada je u pitanju nega lica. Preporuka je da se sa ovom vrstom kreme počne sa 25 godina, jer tada koža počinje da stari. Stoga, okoloočna krema sa 25 godina može biti dobra prevencija starenja kože, ali ne i neophodna. Nažalost, na pojavu bora utiče i niz drugih faktora – ishrana, voda, stres, genetika. Okoloočna krema ima smisla samo ako pokušamo bar jednu od ovih stavki da regulišemo. U suprotnom, bacate novac.

Maske za lice

Trend maski za lice nametnuo nam je potrebu da ih redovno koristimo i iznova kupujemo. Popularne sheet maske (maske u maramici) stigle su iz daleke Koreje, a mi smo ih prihvatili u nadi da ćemo postići besprekoran izgled kože Korejki. Međutim, manje je uvek više! Maska za lice vam nije potrebna kao svakodnevna nega. Koristite je kao i piling kože – jednom nedeljno, eventualno dva puta, ako osećate da tako prija vašoj koži. Svakodnevnim korišćenjem zatrpavate kožu hemijom, a rezultati počinju da izostaju.

Tretmani lica

Tretmani lica kod kozmetičara polako postaju praksa mnogim devojkama i ženama. Ukoliko želite da ih priuštite svojoj koži lica, najpre se dobro raspitajte u koji salon odlazite. Kada se uverite da ste kod dobrog i proverenog kozmetičara, opredelite se najpre za higijenski tretman lica. To je osnovni tretman za čišćenje i negu kože lica, nakon kog možete birati dalje tretmane po potrebi, ukoliko vam tretman odgovara. Ipak, razumno ih birajte, jer zdrav i ujednačen izgled kože u mlađim godinama moguće je postići i bez tretmana kod komzetičara.

Voda i ishrana

Svi navedeni proizvodi, kao ni tretmani lica, nemaju poente ukoliko ne vodite računa o svojoj koži iznutra. Znamo da ne možemo svi biti dosledni u zdravoj ishrani, ali se možemo potruditi da maksimalno smanjimo unos šećera, za početak. Šećeri nepovoljno utiču na vašu kožu i izazivaju nepravilnosti. Sa druge strane, povećajte unos voća, povrća i naravno – vode. Hidratacija najpre dolazi iznutra, a ona znači zdrav izgled vaše kože!

Ničija koža nije savršena

Upravo tako – ničija koža nije savršena! Navedeni saveti za negu pomažu nam u našem nastojanju da nam koža lica bude besprekorna. Ipak, ne smemo gubiti iz vida okvire realnosti. Koža sa reklame za kozmetički proizvod nije takva uživo – retuširana je, uglađena i našminkana. Koža glumice iz tvoje omiljene serije obasuta je šminkom i reflektorima. Koža influenserki sa Instagrama prošla je kroz nekoliko filtera pre nego što je postala tako glatka i savršena.

Jedina savršena koža lica zapravo je ona koja ima zdrav, hidriran i nahranjen izgled. Sasvim je normalno da vam se vide pore, pegice, pa čak i poneka bora. Ne dozvolite da na vas utiču nametnuti nerealni standardi, niti da poljuljaju vaše samopouzdanje po pitanju kože lica. A najbolja nega je ona koja vašoj koži najviše prija! Proizvode za negu lica birajte prema tipu vaše kože, ali istovremeno osluškujte svoju kožu. Ne zasipajte kožu proizvodima, već ih uvodite jedan po jedan, ne bi li videli da li vam prija. Ukoliko vaša koža lica najbolje izgleda kada ništa osim kreme ne stavljate na nju – samo napred, još i bolje za vas! Čišćenje kože podrazumevamo, eventualno dodajte serum radi prevencije starenja kože. 🙂

Slično

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button