Recepti

Tanduri piletina na naš način: recept za svačije umeće!

U slučaju da ste ljubitelji začinjene hrane (koja ne mora nužno biti ljuta!), onda je vreme da se okrenete indijskoj kuhinji. Ako ste, pak, to već uradili, onda ste sigurno upoznati sa Tanduri piletinom, ukusnim načinom za obradu pilećeg mesa u tanduri peći. Svet nam nije nikada bio bliže, ali i dalje su nam neke stvari i namirnice iz centralnog i bliskoistočnog dela Azije nepristupačne ili skupe. Zbog toga vam nudimo našu, modifikovanu verziju ovog ukusnog recepta. Naravno, u slučaju da vašim afinitetima nešto u receptu (ne) odgovara, možete ga menjati po ličnim ukusima.

Šta je tačno tanduri?

Tanduri je pridev koji opisuje način spremanja mesa. Naime, tandur (tandoor) je vrsta peći, poput mini-rerne, u kojoj se spremaju tradicionalna jela od mesa u Aziji. Ovaj je sud kod nas poznat i pod imenom tandir.

Tandur/tandir se u Indiji (i ne samo tu) koristi od davnina, jer je glina uvek mogla dobro da podnese visoke temperature na kojima se spremala hrana. Pored toga, specifičan ukus koji ostaje nakon termičke obrade u ovakvim sudovima, izdvaja se kao specifičnost čitavog jednog kulinarskog podneblja. Veličina suda varira od srednje veličine, skoro pa prenosivih, pa sve do onih koji su kao veće zemljane peći.

Svima je zajednički sistem termičke obrade hrane: sličan je onome što su kod nas sač ili pekači. Suština je u tome da se koriste posude od gline ili keramike, jer izdržavaju visoke temperature, ali i zbog ukusa. Priznaćete da je i sarma ukusnija u pekaču!

Klasičan recept naspram ,,našeg”

Indijska tradicija je oslonjena na rasprostranjenu upotrebu začina. Neki su na našem terenu odavno u upotrebi, neki su i danas retki ili nepristupačni. Mi ćemo vam predstaviti naš način da se napravi autentična tanduri piletina u kućnim uslovima. On je malo prilagođeniji svakodnevnim, kućnim uslovima i mogućnostima od originalnog.

Zbog zahvalnosti samog recepta, vi ga možete modifikovati po ličnom ukusu. Takođe, jednostavnost pripreme garantuje da i oni koji nisu vični kuvanju mogu da se oprobaju sa ovim interesantnim jelom.

Tanduri piletina, sastojci za marinadu:

piletina
Imali smo sreće da nabavimo Tandori Chicken Smokin Dudes Spices, čija aroma upotpunjuje jelo.
 • Pileće meso
 • 1 celi limun
 • 500 gr jogurta (gustog)
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašičica aleve slatke paprike
 • 5 čenova svežeg belog luka
 • kockica đumbira
 • 2 kašičice suvog bosiljka
 • 2 kašičice suvog peršuna
 • 2 kašike kurkume/karija
 • praziluk ili mladi luk, 2 veze
 • *pola kašičice garam masala začina

Objašnjenje uz namirnice: pileće meso se obično koristi za ovo jelo, međutim, od vaših preferencija zavisi koji deo pileta. Naš recept je podrazumevao pileće belo meso, ali se najčešće i sa najvećim uspehom koristi batak ili karabatak. Za naš recept je iskorišćeno 500 grama pilećeg belog mesa. Takođe, svi začini i sastojci koje možete nabaviti ili imate sveže, je poželjno koristiti u tom obliku. U slučaju da u kući imate beli luk u prahu a ne sveži, ne brinite. Vaše jelo zbog toga neće biti ništa manje dobro. Važno je samo da se svi sastojci sitno iseckaju.

Par dodatnih saveta

+ako imate crveni ili crni luk u prahu, slobodno dodajte i njih
+u inostranstvu, posebno u Nemačkoj i Švajcarskoj, postoje da se kupe posebne mešavine začina namenjene za tanduri piletinu. U slučaju da postoji mogućnost da dođete u njov posed, ne časite ni časa!
+garam masala je mešavina začina koju možete naći u zdravoj radnji po ceni od oko 500 din za 100 gr
+u slučaju da ste ljubitelj ljutog, možete dodati čili papriku u prahu, a ako imate svežu, sitno je iseckati

Proces: Sve sastojke sjediniti i dobro izmešati. U njih na kraju potopiti piletinu. U slučaju da ste se odlučili za batak/karabatak, lepo ih očistite i skinite kožicu, potom potopite u marinadu.

Ako ste, pak, odlučili da koristite pileće belo meso u filetima, ne bi bilo loše da ih dijagonalno zasečete, da bi marinada ušla u samo središte mesa.

piletina
Marinada nakon celonoćnog stajanja.

Suština ovog jela je u stajanju mesa u marinadi. Dakle, što više vremena možete da ga ostavite u frižideru, to će piletina biti mekša i sočnija. Sočnosti jela doprinosi obavezan citrus-limun ili limeta- koji mesu daje mekoću. Međutim, najbolje je da meso ostavite preko čitave noći u frižideru, da bi se lepo slegli svi sastojci. U slučaju da niste u mogućnosti da tako dugo čekate, nema problema. I sat vremena u marinadi će učiniti svoje.

Postoje dva načina da obradite meso nakon što ga izvadite iz marinade. Prvi je da izvadite samo meso (ovaj način je najbolji kada pravite krilca ili batake) i poređate ga na papir za pečenje. Drugi način je da piletinu, zajedno sa marinadom, stavite u sud za pečenje. Mi smo pristupali po drugom načinu.

Dakle, izvadili smo kockice pilećeg belog mesa iz marinade i smestili ga u pleh za pečenje (ako imate neku glinenu posudu, bolje za vas!). Preko njega smo naseckali 2 veze mladog luka i izmešali sa mesom. Potom smo prelili marinadom iz koje smo izvadili meso.

Bilo da se odlučite za prvi ili drugi način, odnosno sa ili bez marinade, jedno je važno. Temperatura mora kontinuirano biti visoka prilikom pripreme ovog jela, jer se na taj način imitira tanduri obrada mesa.

Zato je važno da rernu podesite na temperaturu između 170-200 stepeni i da meso pokrijete, bilo poklopcem ili folijom. Tako se meso krčka nekih 45-60 minuta, a potom se folija ili poklopac skinu.

U slučaju da ste pravili batak/karabatak/krilca okrenite ih da se meso zapeče i sa donje strane, oko 15ak minuta. U slučaju da ste pekli meso sa marinadom, ostavila 15 minuta da se peče bez folije.

Et viola! Vaša tandori piletina je gotova. Da bi ugođaj bio potpun, možete napraviti i Naan hleb kao prilog, ili, pak neku mešavinu povrća. Mi smo se odlučili za Naan i zelenu salatu. Recept za ovaj hleb je na linku! Do tada možete pogledati ovaj.

tanduri piletina na naš način: recept za svačije umeće!
Mi volimo da preterujemo, tako nam je i sos obilno serviran!

Piletina sa kojom nema promašaja. Prijatno!

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button