Koža, kosa, noktiLepotaReceptiZdravlje

Maske za kosu kod kuće – provereno i jednostavno!

Možda ne znamo da Vam kažemo koja je tajna zdrave kose Megan Markl, ali ono na šta sumnjamo je dobra maska za kosu!  Priznajte koliko ste puta prošle godine preskočile ovaj, možda najvažniji, korak u nezi kose? Verujemo da  statistika nijednoj od nas nije sjajna ali ne brinite znamo način kako da popravite stvari. Pripremili smo proverene recepte za savršene maske za kosu kao i dva potpuno neočekivana bonus saveta! 

Zašto su maske važne?

Najpre je važno da objasnimo zašto je maska za kosu tako značajna. Da bi kosa bila zdrava i izgledala  dobro njoj mora da se pruži pravilna nega. Ona podrazumeva redovno pranje odgovarajudim šamponom  za određeni tip kose, balzam posle svakog pranja i masku za kosu.  

Najčešde pitanje koje se postavlja je da li je samo balzam nakon pranja šamponom dovoljan za negu  kose? Odgovor je ne. Potrebno je povremeno kosu nahraniti maskom/pakovanjem za kosu. Jedino ona  kosi može da obezbedi dovoljan stepen nege i sve one materije koje su neophodne da bi dlaka bila  namirena.  

maske za kosu kod kuće - provereno i jednostavno!

Tipovi kose i maske

Postoji nekoliko tipova kose, različitih stanja dlake i u tom smislu odgovarajudih preparata. Najčešde je  reč o suvoj, masnoj, oštedenoj ili farbanoj kosi. Kako je voda kojom peremo kosu uglavnom lošeg  kvaliteta te sadrži dosta kamenca to je suva kosa najčešdi slučaj kod žena na našim prostorima. Suva  dlaka je sklonija pucanju. Takođe, vedina farbane kose postaje suva što doprinosi statistici najčešdeg tipa kose.  

U ovom tekstu demo se posvetiti suvoj kosi i u tom smislu predložiti vam praktične savete kako da  poboljšate njen kvalitet.  

Kupovne maske za kosu su najčešdi izbor za dodatnu negu. Postoje zaista kvalitetni preparati koji  uspevaju da obezbede sve što nam treba. Međutim, nije tajna da kupovni preparati mogu da izazovu  reakciju temena i dugotrajnim korišdenjem proizvedu neželjena dejstva.  

Sastavi ovih proizvoda često sadrže materije koje na dugoročnom planu nisu povoljne za našu dlaku iako  kratkoročno proizvode željeni efekat.  

Da biste sprečile ovakve probleme predlažemo da razmislite o domadim maskama, za suvu kosu i za rast  kose. Ono što pretragom na internetu možete pronadi kao predlog rešenja problema su razni recepti od  više ili manje sastojaka. Mi verujemo u mod jednostavnosti pa za vas izdvajamo najmanje zahtevne,  jeftine a vrhunske recepte!  

Maska za suvu kosu

Provereno efikasna maska za suvu kosu sastoji se od samo tri sastojka koja svi imamo u kuhinji: 

  • ∙ 2 žumanca 
  • ∙ pola šoljice mleka i 
  • ∙ dve kašike maslinovog ulja 

Sastojke sjedinite, promešajte do homogne mase a zatim četkom za farbanje nanesite na kosu. Masku  umasirajte u kožu i prstima raščešljate po dužini. Raznošenje maske po dužini kose prstima je uvek bolje rešenje od češljanja. Zlatno pravilo koje frizeri uvek ističu je da se mokra kosa ne tretira češljem!  Upakujte u plastičnu kesu ili kapicu za kupanje i ostavite da deluje oko posla sata.  

Nakon toga kosu operite šamponom (preporučljivo dva puta da bi se masnoda sastojaka isprala) i  nastavite negu kako sledi.

Ovaj postupak ponavljajte jednom nedeljno. Potrebno je neko vreme  korištenja ove maske za suvu kosu da bi poboljšanje bilo vidljivo a vaša dlaka postala sjajna. Ne dajte da  Vas to obeshrabri jer su rezultati zagarantovani! 

Bonus savet: koristite prirodno eterično ulje lavande za vašu kosu! Par kapi ovog ulja dodajte u sastojke  za masku. Pomodi de umirenju kože glave, deluje protivupalno, utiče na rast kose i zdravlje folikula a  prelep nežan miris lavande de ukloniti težak miris maslinovog ulja.  

Napomena: unosite dovoljno tečnosti! Hidratacija je bitna za celo telo pa tako i za dlaku. Najbolji  rezultati zdrave kose se postižu kombinacijom spoljne nege dlake i hidratacije kroz unošenje vode.  Organizam de Vam biti zahvalan!  

Maske za brži rast kose

Možda ste čule za nadaleko hvaljenu masku za brži rast kose sa ricinusovim uljem u čiju se delotvornost  zaklinju žene širom sveta? Kako biste napravile ovu masku 2 jaja pomešajte sa 2 kašike ricinusa.  

Sjedinite u homogenu smesu i četkom za farbanje nanesite na koren glave a ostatak smese prstima  rasporedite po dužini dlake. Masirajte teme dok nanosite masku kako bi koža bolje upila hranljive  materije. Kosu držite pola sata upakovanu u plastičnu vrećicu da bi toplota pomogla da dlaka bolje upije  sastojke. Nakon toga isperite.  

S obzirom da je u pitanju ulje koje je dosta masno i gusto, biće potrebna dva temeljna šamponiranja. Ne  zaboravite balzam za kosu kako bi dlaka bila meka i lakša za češljanje. Jednom nedeljno korištenje ove  maske za brži rast kose obezbedide za par meseci značajno dužu i lepšu kosu.  

Bonus savet: ricinusovo ulje je najpoznatije i najefikasnije sredstvo za ubrzanje rasta dlake i to ne samo  kose nego i obrva i trepavica.

Probajte da svako veče nanesete ricinusovo ulje na obrve i trepavice i za  najviše dva meseca primetićete veliku razliku u kvalitetu i brzini rasta. 

Slično

Back to top button