LepotaZdravlje

Voda ~ 12 razloga da dnevno unesete barem 2l vode!

Ne postoji osoba koja ne zna šta je voda i koliki je značaj vode za sva živa bića. Takođe, svi znamo da za ljude postoji ,,zlatno” pravilo- potrebno je uneti najmanje 2 litre vode dnevno. Voda je veoma potcenjena, pogotovo kada govorimo o njenim pozitivnim dejstvima. Ima ih mnoštvo, a mi vam predstavljamo 12 razloga zbog kojih uvek morate biti hidrirani!

voda
Slika koja pokazuje složeni uticaj vode na telo

Jačanje imunog sistema:

Voda pomaže u odbrani od prehlade i sezonskih bolesti, kao i u sprečavanju nakupljanja soli u bubrezima, što može dovesti do stvaranja kamenca u bubrežnim kanalima kod onih koji su za to predisponirani.

Kardiovaskularni sistem:

Voda tokom dana pomaže u održavanju pravilne gustine krvi kako bi se izbegle kardiovaskularne komplikacije, ali je korisno i za kosti, pomažući im da održavaju formu i sprečavaju artritis. Unošenje vode takođe održava krvni pritisak u granicama normale.

Prečišćava od toksina:

Voda omogućava uklanjanje toksina i otpadnih materijala koji se akumuliraju tokom dana. Upravo zato ljudsko telo stvara znoj (pored termoregulacijske funkcije).

Digestivni sistem :

Na digestivnom nivou voda utiče na pravljenje uravnotežene količine želudačne kiseline, pomaže u regulisanju creva, takođe ublažavajući probleme sa zatvorom.

Podiže energiju:

Konzumiranje vode pomaže u smanjenju osećaja umora i pospanosti. Videćete kad probate – onda kada se osetite umorno, popijte čašu vode! Ispijanje vode učiniće vas energičnijim.

Poboljšava koncentraciju:

Ispijanje vode takođe pomaže u poboljšanju naših kognitivnih sposobnosti, čini vas fokusiranijim i pažljivijim.

Pomaže kod mršavljenja:

Da li ste znali da kada je telo dehidrirano, teško mu je da svari masnoće? Stoga, onima koji piju malo vode može biti teško da smršaju. Dalje, voda za piće reguliše stimulaciju apetita i podstiče osećaj sitosti. Jedan od razloga da ne zaboravite da je pijete je što voda stimuliše metabolizam i sagoreva više kalorija.

Blistava koža:

Hidratacija kože lica i tela dolazi spolja zahvaljujući kremama i tečnostima, ali pre svega iznutra. Voda za piće pomaže u obnavljanju ćelija, sprečava stvaranje bora i eliminiše nakupljene toksine i bakterije: hidrirana koža će uvek biti svežija i zategnuta.

Sprečava glavobolju:

Ne znaju svi da je najčešći uzrok glavobolje dehidracija, posebno kada je telo umorno. Dakle, čak i ako ste umorni, morate se opremiti da uvek imate malo vode u blizini!

Čini vas srećnijim:

Hidratacija pospešuje protok hranljivih sastojaka i hormona u našem telu. Ovo omogućava bolje oslobađanje endorfina, supstanci povezanih sa srećom. Koristiće celo telo, ali i um će biti smireniji!

Regulše PH kiselost organizma:

voda

Voda smanjuje kiselost organizma. Ovo je pogotovo korisno za osobe koje imaju pojačanu želudačnu kiselinu.

Voda je idealna za sportiste i ljude koji treniraju:

Za sportiste je neophodno piti 2 litre vode dnevno, jer to mišiće hrani energijom. Zbog toga se preporučuje pre treninga, jer je među ostalim blagodatima vode i smanjenje rizika od grčeva, umora i uganuća. Ali pazite da ne pijete prehladnu vodu i da nadoknađujete izgubljenu tečnost nakon treninga.

Podsetnik!

Idealno pravilo je dve litre tečnosti po danu. To ne uključuje zašećerene sokove, kafu, slatke čajeve, alkohol… Veštačka pića su bogatija materijama koje su loše za organizam, i generalno nisu toliko bogata vodom.

Sada kada smo uvideli sve pozitivne efekte vode, moramo priznati da ipak postoje ljudi koji jednostavno ne vole da piju vodu.

Kako biste počeli da unosite više vode, možete probati ovih nekoliko trikova:

 • Čim se probudite, započnite dan čašom hladne vode, osećaćete se svežije i budnije. Na noćnom stočiću možete ostaviti i čašu vode, kako bi vas, čim se probudite, podsetila na hidrataciju.
 • Pre ispijanja kafe popijte čašu vode. Na taj način ćete bolje osetiti aromu kafe.
 • Upotrebom male čaše prevarićete mozak da popije više vode. Suprotno onome što mnogi misle, male i široke čaše mogu da zadrže više vode od visokih i vitkih čaša.
 • Pijte vodu koja koja odgovara sobnoj temperaturi (15-20 stepeni), mnogo je lakše piti je od hladne vode.
voda ~ 12 razloga da dnevno unesete barem 2l vode!
Alarm da vas podseti da je vreme za vodu!
 • Vodu možete aromatizovati voćem ili povrćem kako biste piće učinili prijatnijim. Možete pripremiti bočicu koju ćete staviti na hladno mesto u frižider.
 • Uvek nosite bočicu vode sa sobom kako biste ostali hidrirani u bilo koje doba dana. Postojanje flašice u vašoj torbi/na radnom stolu će vam biti savršen podsetnik za hidrataciju.
 • Podesite alarm svakog sata na mobilnom telefonu ili računaru da vas podseti da popijete čašu vode. Takođe postoje i fitnes aplikacije koje, pored vežbi, nude i podsetnik za pijenje vode. Podsetnike možete podešavati i samostalno.

Zanimljiva činjenica je da pojedino voće i povrće u sebi sadrži veliku količinu vode. Sigurno vam je prva na pamet pala lubenica! Verovali ili ne,lubenica nije plod koji najbogatiji vodom. 

Sledeće namirnice su bogate vodom:

 1. Krastavac – sadrži 97% vode -krastavac je povrće sa najviše vode ikad, savršeno za salate ili oljušteno i konzumirano samostalno
 2. Zelena salata – 96% vode
 3. Celer – 95,4% vode
 4. Rotkvice – 95,3% vode
 5. Lubenica – 95% vode- voće sa najviše vode, ako pojedete 500 grama lubenice, ekvivalentno je pijenju skoro pola litre vode.
 6. Paradajz – sadržana voda čini 94,5% – U 100 grama paradajza ima skoro 100 ml tečnosti, to je čaša vode!
 7. Zelena paprika – voda je sadržala 93,9% – Paprika svih boja ima visok sadržaj tečnosti, ali zelena je u prvoj klasi, jer crvena i žuta sadrže 1% manje tečnosti.
 8. Bundeva – voda sadržana 92%
 9. Spanać – voda sadržana 91,5%
 10. Jagoda – voda sadržana 91%

Pored lubenice i jagoda, malina i borovnica čine oko 85% vode, kupine 88,2%,a posle njih najviše sadrže limun, narandža, grožđe i kruške!

voda

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button