LepotaKoža, kosa, noktiZdravlje
U trendu

Koža lica: kom tipu pripada vaša koža? Izborite se sa masnom i problematičnom kožom

 

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom
Prvi korak: proverite svoj tip kože

Koža lica zaslužuje posebnu negu. Posavetujte se sa dermatologom ili kozmetičarem koji će vas uputiti I objasniti vam kakav tretman vasa koža zahteva. Ne idite za reklamama raznih proizvoda, takođe ni saveti prijatelja nekad ne mogu biti od pomoći. Često se dešava da preparate koji jednoj osobi odgovara, drugoj može izazvati još veće probleme.

U zavisnosti od tipa kože tretiraćemo je na različite načine.

TIPOVI KOŽE

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom

TIP KOŽE BR. 1: KOMBINOVANA KOŽA

Kombinovana koža se naziva tako zato što predstavlja kombinaciju dva tipa kože: normalne do suve kože i masne, problematične kože. Ovakva koža sija i sklona je formiranju sitnih nepravilnosti – posebno u takozvanoj T-zoni koja obuhvata čelo, nos i bradu. Nasuprot tim delovima, koža obraza je normalna do suva. Izaberite proizvod za negu koji je kreiran posebno prema vašem tipu kože kako bi se podstaklo obnavljanje prirodne ravnoteže vlage u koži.


Kombinovana koža ima sledeće karakteristike: 
• masan sjaj 
• sklona formiranju nečistoća u T-zoni 
• obrazi su suvlji u odnosu na ostatak lica

TIP KOŽE BR. 2: SUVA KOŽA

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom

Kod ovog tipa koža, za razliku od masne kože i prekomernog lučenja, izostaje proizvodnja dovoljno masnoća (lipida). Folikule su obično male i količine sebuma su minimalne. Ako su folikuli jedva uočljivi ili su veoma mali, to je pravi pokazatelj da pripadate ovom tipu kože. 

Takođe, ako vam se koža peruta i izgleda hrapavo, suvoj koži nedostaju vlaga i lipidi, tj. masnoće. Zbog toga je manje elastična, zategnuta i u velikom broju slučajeva sklona svrabu. Posebno je osetljiva na spoljašnje uticaje, na koje reaguje iritacijama. Uz pomoć specijalnih krema za negu možete da obnovite nivo vlažnosti i ojačate njen zaštitni sloj.

Suva koža ima sledeće karakteristike: 
• zategnuta je i sklona svrabu 
• izgleda hrapavo i peruta se 
• brzo reaguje na spoljašnje uticaje kao što je temperatura vazduha

TIP KOŽE BR. 3: NORMALNA KOŽA

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom

Kod normalnog tipa kože odnos masnoća i vode u koži je u ravnoteži, i neophodno je pravilnom negom kože održati ovu ravnotežu. U zavisnosti od uslova sredine ovaj odnos može varirati, pa normalan tip kože obuhvata i blago suvu ili blago masnu kožu.

Ovaj tip kože odlikuje: gipkost i mekoća, sitne pore i rumen ten: ako je to ono što vidite kada pogledate u ogledalo, znači da imate normalnu kožu.

Čak i ako s vremena na vreme prekršite neko kozmetičko pravilo nećete mnogo zgrešiti. Ali da bi uvek izgledala zdravo, čak i normalnoj koži su potrebni hidratacija i zaštita. Sami osmislite lični režim nege! 

Normalna koža ima sledeće karakteristike: 
• mekana je, sitnih pora i nije problematična 
• ima rumenu boju 
• ima dobru cirkulaciju i elastična je

TIP KOŽE BR. 4: PROBLEMATIČNA / MASNA KOŽA

Ovaj tip je podložan pojavi nesavršenosti jer se pore lako zatvore sebumom i nagomilanim mrtvim ćelijama. Višak sebuma i nagomilavanje ćelija na površini mogu učiniti da koža izgleda zadebljano i bledo  Problematična koža neretko proizvodi više sebuma nego što je potrebno. Bilo da su u pitanju genetske predispozicije, stres ili hormonske promene, najčešći su uzroci ovog problema koji rezultatira nepravilnostima na koži –  mitiserima i bubuljicama. Uz pomoć specijalnih, antibakterijskih proizvoda za čišćenje i uz pomoć pravilne nege postoji mogućnost obnove prirodne ravnoteže kože. 

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom


Problematičnu koža ima sledeće karakteristike: 
• ima velike pore 
• sija se 
• sklona je formiranju nečistoća

Saveti za masnu i problematičnu kožu

Masna koža lica predstavlja noćnu moru svim onima koji se godinama bore sa prekomernim aktivnostima lojnih žlezda, a pored toga predstavlja problem. Naime, masna koža je podložnija problematičnim promenama kao što su krupne pore, zadebljana koža, bubuljice, miteseri i najupornije akne.

Masna koža nastaje zbog preteranog lučenja sebuma lojnih žlezda. Ovaj proces lučenja sebuma je prirodan i može biti predisponiran genetskim ili nekim drugim faktorima. Ali treba voditi računa u kojim situacijama dolazi do preteranog lučenja sebuma: hormonski problemi, nepravilna I neuravnotežena ishrana, zanemarivanje higijene lica ili pak prekomerna higijena I agresivno delovanje kada su u pitanju preparati za lice I šminka.

Ovakav tip kože je vrlo uočljiv, manifestuje se preteranim sjajem na centralnom području – na nosu i čelu. Ako Vas ovakve stavri frustriraju, trebalo bi da znate na koji način se izlazi na kraj sa masnom kožom lica. Pre svega trebalo bi da znamo kako pravilno da je negujemo i održavamo. Evo saveta kako da je negujete i sprečite pojavu bubuljica i mitisera.

1. Nega kože: upotreba odgovarajućih proizvoda

koža lica: kom tipu pripada vaša koža? izborite se sa masnom i problematičnom kožom
Koža lica: kom tipu pripada vaša koža? Izborite se sa masnom i problematičnom kožom

Jedna od najvećih zabluda prilikom borbe sa masnom kožom, mitiserima i bubuljicama jeste prekomerna upotreba krema. Kreme dodatno otežavaju stvar, umesto da isušujete vašu kožu, ovakvom negom dodatno se izlažete lučenju lojnih žlezda. Umesto krema potrebno je koristiti gelove, koji su napravljeni specijalno za održavanje masne kože.

PREPORUKA: Sebamed proizvodi liniju preparata specijalno namenjenim za masnu i problematičnu kožu. Možete odabrati neke od preparate i krenuti u borbu sa vašim problemom.

U kolekciji proizvoda koji su namenjeni održavanju ph vrednosti vase kože možete pronaći:
Visio aktivan hidro gel, Clear face tonirani krem protiv akni, Clear face gel za negu, Clear Face tonik za dubinsko čišćenje lica,  Antibakterijsku penu za čišćenje lica, Clear Face sapun

https://sebamed.rs/moja-koža-/masna-koža-

Pored Sebameda, odlične proizvode koji će vam pomoći u borbi sa masnom kožom možete naći kod La Roche-Posay Laboratoire Dermatologique: Effaclar gel, micelarna voda, krema….
Za više informacija o proizvodima posetite link:

https://www.laroche-posay.rs/products/potrebe/OCISTITE-MASNU-KOZU-SA-NEPRAVILNOSTIMA-cnd1339.aspx

2. Čišćenje kože lica

Masna koža lica zahteva ozbiljnu i temeljnu negu . Pre svega, moraš da znaš da je pravilno čišćenje kože lica kod kuće više od pola obavljenog posla.

Smanjenje lučenja sebuma može da postane pravi izazov. Pre svega, lice treba da opereš najmanje 2 puta dnevno, ujutru čim ustaneš i uveče pre odlaska na spavanje. Na ovaj način uklanjaš višak prljavštine i sebuma iz pora. Primena krema za kožu koje sadrže alfa hidroksi kiseline može pomoći u tretiranju ovog stanja. Treba imati na umu da preterano uklanjanje masnoće sa lica samo će izazvati kontra efekat i lojne žlezde će pokušavatu da nadoknade uklonjenu masnoću, pa će se lučenje sebuma samo još povećati. Samim tim proizvode treba kombinovati. Prekomernim isušivanjem može doći do nezeljenog dejstva – koža se peruta I svrdbi, ove pojave su normalne, ali postoje granice. Ako dolazi do preteranog perutanja, menjanja boje kože i još većih problema, potrebno je da se posavetujete sa dermatologom ili kozmetičarem. U ovakvim situacijama kožu je potrebno s vremena na vreme i hidrirati. Ni jedna opcija ne treba da bude isključiva.

Koža bi trebalo da se čisti bez preterane agresivnosti ujutru i uveče.

koža

PREPORUKA: Posebno voditi računa o skidanju šminke. Kao i o vrsti pudera koji je odgovarajući za ovaj tip kože. Možda bi najbolje bilo koristiti BB ili CC kreme koje su dermatološki ispitane i preporučene za masnu kožu.

3. Povedite računa o ishrani i fizičkim aktivnostima

Kada govorimo o ishrani i problematičnoj koži trebalo bi da potpuno izbacite hidrogenizovane masti tipa margarina (koje ćete naći u velikim količinama u keksu, kolačima, grickalicama i brzoj hrani) i da koliko god je to moguće, smanjite unos šećera.

koža

Potrebno je izbaciti skrivene masti koje se nalaze u mlečnim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, mesnim prerađevinama.

Alkohol je takođe jedan od neprijatelja masne kože, ko što je poznato, alkohol dovodi do dehidratacije, samim tim koža nastoji da luči još više masnoće kako bi je kompenzovala. U slučaju da niste u mogućnosti da se u potpunosti odreknete alkohola, držite se onih ,,čistijih” sa minimalnom dozom šećera, i svakako hidrirajte svoje telo vodom.

PREPORUKA: Fizička aktivnost pospešice balans vašeg tela. Znojenjem izbacujete toksine, omogućujete koži da diše i da se pročisti. U slučaju da sport nije vasa šoljicaa čaja, uvedite aktivnosti postepeno.

koža

*Tekst je informativnog i savetodavnog karaktera. Ni u kom slučaju ne predstavlja zamenu za lekarsku i stručnu pomoć!*

Slično

Back to top button