LepotaKoža, kosa, nokti

Ricinusovo ulje za kosu iskustva: Saznajte iz prve ruke

Šta je ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje je u javnosti prikazano kao jedno od vaših prvih opcija kada želite poboljšati rast kose, obrva ili trepavica na prirodan način. To je preporuka mnogih koji su bili konstantni u svojim namerama da izvuku najbolje od onoga što ovo ulje nudi.

Ovo ulje je prirodan i siguran način da svojoj kosi poklonite hidrataciju, sjaj, volumen i stimulišete dalji rast kose.

Ricinusovo ulje je biljno ulje koje je korišteno od davnina. Zasigurno je imalo različite namene, ali neizostavno je spomenuti koliko puno benefita možemo videti koristeći ovo ulje.

Ulje je izvučeno iz semenki biljke ricinusa. Ovo ulje ima brojne medicinske, industrijske i farmaceutske benefite.

Također se često koristi kao aditiv u hrani.

ricinusovo ulje za kosu
Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje – primena na kosu

Mnogi ljudi koriste ricinusovo ulje kao prirodni hidratant za kosu i teme glave. Posebice suva i oštećena kosa može imati benefite od ricinusovog ulja.

Regularnim korištenjem ovog ulja na kosi stvarate zaštitni sloj i činite da ona bude manje podložna pucanju i oštećenju.

Ricinusovo ulje može koristiti bilo ko, oštećena, suva, farbana kosa kojoj želite povratiti sjaj. Pored toga ukoliko imate i zdravu, ali kratku kosu i želite da vaša kosa poraste puno brže također je preporučljivo da koristitite ricinusovo ulje.

Zašto je ricinusovo ulje dobro za kosu?

Vaša kosa podjednako kao i koža tela i koža lica zaslužuje negu i hidrataciju. Najbolji način da prirodnim putem vodite negu o svojoj kosi i temenu glave jesu prirodna ulja.

Ono što mi preporučujemo jeste ricinusovo ulje koje će pored idealne hidratacije koju daje vašoj koži ujedno i podstaći folikul dlake za rast.

Često čujemo priču o “home made” serumima za rast obrva i trepavica. Šta mislite koji je glavni sastojak? Pa upravo ricinusovo ulje. Ulje koje stimulira rast dlake i ujedno i štiti dlaku.

Ricinusovo ulje je bogato kombinacijom raznih proteina, kao i vitamina, masnih kiselina i oksidansima. Sve ono što je zapravo najčešće sastav suplemenata namenjenih rastu kose.

Iz toga proizilazi da je ovo zaista odličan način da potaknete rast folikula dlake koji omogućava brži rast i zdraviju kosu.

Jedan od benefita korištenja ricinusovog ulja je taj što otvara mogućnost bolje apsorpcije i jačeg efekta drugih proizvoda koje ćete koristiti na kosi. Na neki način naglašava prednosti drugih proizvoda.

Ukoliko ricinusovo ulje inkorporirate u vašu regularnu rutinu njege kose svi vaši proizvodi će prodirati dublje što će vašoj kosi dati sjaj na duže staze.

ricinusovo ulje za kosu
Ricinusovo ulje za kosu

Kako se koristi?           

Ricinusovo ulje je dosta leplivo i proces nanošenja može biti malo zahtevniji. Da olakšate taj postupak najbolje bi bilo razblažiti ulje sa drugim baznim uljima poput ulja badema, jojobe, kokosa ili sezamovim uljem.

Također možete dodati 2 ili 3 kapi esencijalnih ulja kao što je na primjer ulje lavande.

Rasporedite i nanesite podjednako na vaše teme, blagim pokretima. Nanesite ulje svojim prstima jer ćete na taj način svom temenu pružiti i vid masaže.

Zašto je to dobro?

Masaža će poboljšati protok krvi i ujedno ćete ukloniti nečistoće i mrtve ćelije sa kože. Ulje možete ostaviti na koži najmanje sat ili dva.

A u koliko želite još bolji rezultat ostavite ga na vašoj koži preko noći. To vam može predstavljati dubinski tretman i još bolju hidrataciju.

U zavisnosti od tipa vaše kose i stanja vaše kože za samo dva do tri tretmana ćete videti pozitivne rezultate.

ricinusovo ulje za kosu
Ricinusovo ulje za kosu

Oštećena suha kosa

Suha i oštećena kosa zahteva dodatne napore i koji god preparate da koristite postoji strah da će je to dodatno isušiti. S uljem ricinusovog ulja ne trebate imati takvu brigu.

Čak možete korištenjem ovog ulja za kosu u kombinaciji sa nekim šamponom vrlo efektivno očistiti kožu jer će ovo ulje upiti sve masnoće i nečistoće sa vaše kose i tjemena.

Česta praksa osoba koje ovo ulje koriste u svojoj rutini jeste da ulje dodaju u svoj omiljeni balzam za kosu i na taj način iskorištavaju benefite koje im pruža.

Ricinusovo ulje u svom sastavu ima ricinoleičnu kiselinu koja može da poboljša cirkulaciju krvi i na taj način i stimuliše i jača folikulu dlake i ostavlja manje prostora za dodatna oštećenja.

Kosa koja opada   

Neke osobe koje su se susrele sa opadanjem kose i isprobali ricinusovo ulje tvrde da nisu videli bilo kakav pomak niti stimulans za rast kose.

Čak i vjeruju kako im je ricinusovo ulje zapravo bio pokretač daljeg opadanja. Nije naučno dokazano da ovo ulje negativno utiče na rast kose, ali preteranim korištenjem postoji šansa da negativno utiče na vašu kosu.

Tačnije nepravilnim korištenje možete samo postići kontraefekat.

Ulje treba biti prethodno razblaženo sa nekim drugim uljem i korišteno u nekim optimalnim intervalima. Iako nije naučno dokazano da stimuliše rast kose mnoga istraživanja su pokazala da ima pozitivan uticaj na rast kose.

Opadanje kose koje je uzrokovano alopeciom neće biti moguće eliminisati korištenjem ovog ulje i nije ispravan način da rešite takvu situaciju. Bilo koji problem koji imate, a povezan je stanjem unutar vašeg organizma, a nije uzrokovan nekim od vanjskih faktora ne može biti rešen korištenjem ovog ulja.

A ako želite da saznate više o razlozima opadanja kose, pogledajte Glavni razlozi za opadanje kose i kako to rešiti!

Tanka kosa i ricinusovo ulje

Osobe koje se bore sa problemom tanke kose bi trebale isprobati ricinusovo ulje. S obzirom na to da hrani i jača kosu i daje joj zdravi sjaj ovo je idealna prilika da posvetite pažnju svojoj kosi.

Pored toga trebalo da zaštiti vašu kosu dodatno i da joj volumen koji ste uvijek želeli.

Ricinusovo ulje na tankoj kosi bi zbog masnih kiselina koje sadrži trebalo da učini vašu kosu gušćom. Također bi joj trebalo dati dosta volumena. Ali ako nanesete previše ulja možete začepiti vaše pore i time ćete postići kontra efekat.

Ricinusovo ulje deluje na drugačiji način za različite tipove kose i stanja i sve to zavisi i od uzroka vašeg problema. Nekada rešenje za vaš problem ne mogu biti proizvodi koje nanosite eksterno.

Kratka zdrava kosa i ricinusovo ulje     

Zdravoj kosi ricinusovo ulje može biti dodatak rutini nege kose i može joj dati dodatnu jačinu i volumen. Jednom sedmično je sasvim dovoljno da vaša kosa uvek bude sveža i zaštićena od vanjskih uticaja.

Usled korištenja raznih uređaja poput fena ili pegle za kosu ovo je odličan način da vašu kosu zaštitite i sprečite sušenje do kojeg oni mogu dovesti.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button