Korisni saveti

Alergija na farbu za kosu-sve što treba da znate

Kako izbjeći alergiju na farbu za kosu?

Da li osetite blagi svrab ili peckanje temena prilikom upotrebe farbe za kosu? Dešava li vam se pojava glavobolje nakon farbanja? Smatrate li ove simptome bezazlenim i farbanje bezbednim?

Ako ste se prepoznali u prethodne tri rečenice, tekst koji sledi može da vam sačuva zdravlje od alergija!

Šta je alergija na farbu za kosu? U pitanju je nemogućnost organizma da se odbrani od supstanci iz okruženja koje prepoznaje pretnjom.

Šta je alergija na farbu za kosu i kako nastaje?

Kao što je to slučaj kod svih vrsta alergija, u pitanju je nemogućnost organizma da se odbrani od supstanci iz okruženja koje prepoznaje kao pretnju. Imuni sistem reaguje burno na sve što registruje kao opasnost. Reakciju nazivamo simptomom alergije i ona može biti neprijatna i opasna.

Opasnost po organizam se nalazi u raznim materijama koje koristimo svaki dan. Neželjene supstance su najčešće u deterdžentima, kozmetici, boji za štampanje, hrani itd.

Sve što nije prirodno ili je tretirano hemijskim putem je potencijalni problem za ljude sklone alergijskim reakcijama.

Farbe za kosu koje koristimo najčešće nisu  prirodne i sadrže veštačke materije. Neke od njih su štetne i mogu da izazovu probleme pri korišćenju. Najčešće su u pitanju Paraphenylenediamine (PPD) i amonijak. 

Reč je o hemijskim supstancama koje pomažu intenzitetu i postojanosti boje na kosi i lakšem vezivanju pigmenta za dlaku.

Kod određenih osoba se alergije javljaju od prvog kontakta sa ovim supstancama. Neki pak vremenom razviju reakciju. 

alergija na farbu za kosu
Alergija na farbu za kosu

Ako do sada niste primetili simptome alergije na PPD ili amonijak, to na žalost nije garancija da se kasnije neće pojaviti. Slično je i sa svim drugim alergijama. 

Većina ljudi, ipak, nema neželjene reakcije i bez problema može da koristi prednosti farbanja. Zbog toga se hemijske formule današnjih farbi za kosu smatraju bezbednim, uz izuzetke.

Alergija na amonijak: simptomi

Simptomi alergije su individualni i razlikuju se u svakom pojedinačnom slučaju. Alergična osoba ne mora sve simptome kumulativno ispoljiti, moguća je pojava samo nekih od njih.

Oni variraju od lakših do težih a često se reakcija pojačava i postaje  teža protekom vremena. 

Neki od uobičajenih simptoma su: 

  1. teškoće sa disanjem 
  2. gušenje 
  3. bolovi u grudima
  4. pečenje i svrab skalpa
  5. oticanje lica
  6. glavobolja
  7. opekotine (plikovi na temenu glave) 
  8. otpadanje kose u vidu pečata
  9. suzenje očiju 

Vreme pojave simptoma varira od momenta nanošenja farbe na kosu do par dana nakon farbanja. 

Ove efekte alergije treba shvatiti ozbiljno i reagovati na vreme. Nije nemoguće da reakcija zahteva i hospitalizaciju u najtežim slučajevima. 

Ukoliko tokom farbanja primetite neke od gore navedenih simptoma, važno je da bez odlaganja isperete farbu sa glave, po mogućnosti blagim šamponom. Ukoliko je potrebno potražite pomoć lekara. 

alergija na farbu za kosu
Alergija na farbu za kosu

Kako da se zaštitite od alergija

Ako ste od onih koji detaljno čitaju deklaracije sa proizvoda onda ste sigurno primetili da se na uputstvu farbe za kosu preporučuje prethodni alergotest. Svako pakovanje obavezno sadrži upozorenje za slučaj reakcije tela na supstance iz smeše. 

Ipak, malo je onih koji ozbiljno shvate ovo upozorenje. 

Posebno je važno za osobe koji se farbaju prvi put (ili menjaju proizvođača i vrstu farbe) da poslušaju savet i testiraju se.

Na kutiji  najčešće piše da je neophodno malu količinu farbe naneti na kožu iza uha. Najbolje je to uraditi 48h pre farbanja. Nakon isteka predviđenog vremena, koža osobe koja nije alergična neće doživeti promene. Kod osoba koje su alergične javiće se crvenilo u predelu na kojem je farba nanešena. Ova mala količina farbe prilikom testa neće ugroziti vaše zdravlje ni izazvati veće posledice.

PS. Ne brinite, farba za kosu će i dalje ostati upotrebljiva iako je otvorena dva dana pre upotrebe.

Ukoliko reakcija postoji, nikako nemojte zanemariti simptome i nastaviti sa upotrebom.

alergija na farbu za kosu
Alergija na farbu za kosu

Šta preduzeti u slučaju alergija na farbu?

Ukoliko se ubrajate u onaj deo populacije koji nema toleranciju na PPD ili amonijak, imamo nekoliko rešenja za vas. Razmislite o alternativnim mogućnostima farbanja ili potpunom prestanku upotrebe farbe za kosu. 

Sve češće na policama drogerija možemo videti farbe sa naznakama “bez amonijaka” i “ppd free”. Proizvođači postaju svesni da se povećava broj korisnika koji postaju alergični te sve više farbi za kosu biva oslobođeno ovih supstanci. 

Istina, manji je izbor nijansi različitih boja bez alergena. Neka vas to ne obeshrabri. Istražite ponudu različitih proizvođača i sigurno ćete naći za sebe neku koja ispunjava vaše kriterijume. 

Prednosti farbi za kosu bez PPD i amonijaka su mnogobrojne. Ne izazivaju alergije, čuvaju zdravlje, ne štete kosi koliko uobičajene farbe, nemaju neprijatan miris (koji dolazi od amonijaka) te nema ni iritacije očiju zbog isparenja prilikom pripreme i korišćenja.  

Možda ste čuli za široko rasprostranjenu predrasudu da ove farbe imaju nedovoljno dobru pokrivnu moć, da ne pokrivaju sede te da se brže ispiraju. Istina je drugačija.

Sa današnjom tehnologijom zamene  štetnih materija prirodnim ili antialergenim, kvalitet ovih farbi za kosu je veoma visok. Izaberite proizvod proverenog proizvođača i sigurno neće biti problema ove vrste. 

Ipak najbolja preporuka koju možemo da vam ponudimo je upotreba potpuno prirodnih farbi za kosu. Jedino tako možete imati potpunu garanciju da nema rizika od neželjenih alergija. 

Najdrastičnija mera jeste prestanak upotrebe farbe za kosu. Ukoliko se odlučite da na ovaj način rešite problem alergije, budite sigurni da je kosa u prirodnom stanju jednako lepa kao i farbana!

*Tekst je informativnog i savetodavnoga, a ne medicinskog karaktera! U slučaju problema ili komplikacija obratite se svom lekaru!*

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button