ReceptiZdravlje

Kako spremiti integralni hleb?

Da li često pomislite šta jedemo u toku dana? Živimo u vremenu kada se vode mnoge diskusije šta je zdravo na našem tržištu hrane.

Često čujemo da nikada nije bilo teže hraniti se zdravo. Stoga je najbezbednije pripremiti obrok sami, pa tako i hleb,  koji je obavezni deo svakog našeg obroka u toku dana.

U daljem tekst ćemo pokazati kako se pravi integralni hleb na vrlo jednostvan i lak način.

Prednost integralnog brašna

Hleb od integralnog brašna je pun vitamina i minerala, pored izobilja vlakana koje sadrži, veoma je bitan za probavu  i održavanje normalne funkcije metabolizma, te se preporučuje u ishrani onih koji pate od nadutosti.

Integralno brašno se proizvodi mlevenjem zrna što daje visoku nutriktivnu vrednost. Sastav integralog brašna pored vitamina i minerala sadrži i aminokiseline i esencijalne masne kiseline, kalcijum, kalijum, natrijum, gvožđe.

Zbog svog bogatog sastava masa (testo) integralnog hleba je dosta tvrda i zbijene teksture. Iako ima bogati sastav integralni hleb ima nizak nivo kalorija, zato ga možete slobodno jesti i ako ste na dijeti ili planirate skinuti koji kilogram.

Integralno brašno nema gultena, time je dobro i hranljivo za osobe  koje imaju glutensku alergiju. Zbog aminokiselina ima zastitničko dejstvo na krvne sudove i  kapilare, poboljšava cirkulaciju u nogama i rukama.

Doprinosi redovnom pražnjenju creva kao i smanjenju lošeg holesterola u krvi. Pored toga doprinosi čišćenju nataloženih otrova u organizmu.

Ova vrsta brašna je veoma hranljiva za nervni sistem, ublažava psihičke napade i depresiju, uklanja umor i reguliše cirkulaciju krvi.

Integralni hleb se od davnina koristi kao lek za dijabetes, zbog svojih hranljivih sastojaka i niskog nivoa kalorija.

integralni hleb
Kako napraviti integralni hleb?

Ako želite zdrav hleb za sebe i svoju porodicu, najbolji  način je spremiti ga sami. Tek u tom slučaju ćemo zaista znati šta jedemo.

Znamo da je danas jako teško naći proizvode koji u svom sastavu nemaju štetne materije, gde su sve supstance prirodnog porekla, bez veštačke masti, da sadrže puno hranljivih vlakana i zravih proteina.

Integralne namernice imaju zančajnu veću količinu vitamina B grupe koja je veoma važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju.

Što se tiče mršavljenja integralna vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga. Razlog zašto treba da jedete integralni hleb jeste to što uspešno reguliše nivo šećera u krvi.

Integralno brašno sadrži više vlakana od običnog brašna i zato duže pruža osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koji dovodi do pojave gladi  i potrebe za šećerom.

Recept za domaći integralni hleb

Sastojci:

 • 500 gr integralnog brašna,
 • 1,5 šolje mlake vode,
 • 1,5 šolja maslinovog ulja,
 • Kesica praška za pecivo,
 • Kašičica lana, susama, semenki.

Recept za domaći integralni hleb bez kvasca

Sastojci:

 • 500 gr integralnog brašna,
 • 250 gr mleka,
 • 200 gr mlake vode,
 • 1, 5 šolja ulja,
 • Kašika soli,
 • Mala kašićica šećera.
integralni hleb
Recept za integralni hleb.

NAPRAVITE INTEGRALNI HLEB KOJI SE NE MESI

Recept za integralni hleb koji se ne mesi će vam se sigurno dopasti. Naročito ako pripadate u one ljude koji ne vole mrcvarati hranu rukama. Možete ga zamesiti varjačom ili običnom kašikom.

Sastojci:

 • Brašno jedan kilogram (čisto pšenično, ovseno, ražano, projino ),
 • 500gr hladne vode,
 • 4 kašike maslinovog ulja ili običnog zejtina,
 • 2 kašike soli,
 • 1 kašika šećera,
 • Kesica praška za pecivo,
 • Dodajte semenke lana, suncokreta, susama. Ako želite, semenke nisu obavezni deo.

Priprema integralnog hleba

Pomešati brašno, semenke, prašak za pecivo, malo šećera i i soli.  Kada se masa dobro sjedini naspite ulje, potom dodajte mlaku vodu, dok polako mesite.

Kada se testo ne lepi za ruku znamo da je dosta mešenja i da je testo spremno da odstoji. Potrebno je da odstoji 20 minuta, zatim napraviti vekne ili male pogačice.

integralni hleb
Kako spremiti integralni hleb?

 Pre nego što veknu ili pogačicu stavite u pleh za pečenje, morate pleh podmazati uljem kako se kora hleba ne bi zalepila za podlogu pleha.

Kada hleb stavite u pleh, kako bi vaš hleb bio ukusniji i mekši možete ga premazati mešavinom vode i ulja ( kašika vode i kašiku ulja pomešajte u jednu šoljicu).

Hleb pečete 40 minuta, na umerenoj temperaturi.  Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i pokrite krpom koju ste pre toga nakvasili mlakom vodom, mokra krpa će dati dodatnu mekoću hlebu.

Rok trajanja domaćeg integralnog hleba je tri dana što znači da je poženjno pojesti ga u toku tri dana.

,, Uživajte u predivnom mirisu, ukusu i ono najbitnije uzivajte u zdravom hlebu“.

Preporuka:

Slično

Back to top button