Zdravlje

Vitamin B: koje vrste postoje i zbog čega je važan?

Svi znamo koliko su zdravlje i uravnotežena ishrana bitni. Našem telu nisu potrebni samo ugljeni hidrati, proteini i masti, već i vitamini. Ove supstance se nazivaju „mikronutrijenti“, jer se moraju uzimati u malim količinama, ali su od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje tela. Svaki vitamin ima specifičnu funkciju, a mi ćemo vas sada upoznati s dejstvima vitamina B kompleksa!

Šta je vitamin B kompleks?

vitamin b: koje vrste postoje i zbog čega je važan?
Vitamin B: koje vrste postoje i zbog čega je važan?

Kompleks vitamina B uključuje čak 8 vitamina:

 • Vitamin B1 (tiamin)
 • Vitamin B2 (riboflavin)
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Vitamin B5 (pantotenska kiselina)
 • Vitamin B6 (piridoksin)
 • Vitamin B7 (biotin)
 • Vitamin B9 (folna kiselina)
 • Vitamin B12 (kobalamin)

Značaj B vitamina za telo i zdravlje:

 • Vitamin B1 služi za osiguravanje normalne funkcije nerva i normalnog rada srca. Takođe pomaže u transformisanju hrane u energiju. Na taj način se ugljeni hidrati uneti kroz testenine i hleb, na primer, mogu pretvoriti u energiju korisnu za pravilno funkcionisanje mišića i mozga.

Deficit vitamina B1: Nedostatak vitamina B1 uzrokuje oštećenje nervnog i kardiovaskularnog sistema i opšte stanje gubljenja i gubitka težine, što je rezultat poteškoća sa unošenjem hrane koje je praćeno snažnim povraćanjem. Nedostatak vitamina B1 takođe može da izazove promene srca i neurološke poremećaje.

 • Vitamin B2 je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, za održavanje membrana i sluzokože i za održavanje vida. Poput vitamina B1, vitamin B2 igra osnovnu ulogu u sintezi svih energetskih procesa. Njegova posebnost je stoga u tome što telu oslobađa pravu energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Deficit vitamina B2: Nedostatak vitamina B2  uzrokuje kod dece usporen rast i uopšte usporavanje procesa asimilacije hrane. Simptomi nedostatka vitamina B2 su opšte stanje neaktivnosti, anemija, slabost mišića, tahikardija, a takođe i očni problemi poput katarakte, konjunktivitisa…

 • Vitamin B3 je važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i za održavanje normalne kože. Vitamin B3 neophodan je za ćelijsko disanje, pospešuje cirkulaciju krvi, deluje zaštitno za kožu i veoma je koristan u procesu varenja hrane.
Takođe se naziva i vitamin PP (preventivni faktor pelagre) zbog svoje anti-pelagra uloge, vrlo česte bolesti u prošlosti. 

Deficit vitamina B3: Nedostatak vitamina B3 uzrokuje mnogo različitih simptoma. Oni se kreću od glavobolje do mučnine i razdražljivosti. Ali i na opšti gubitak mišićnog tonusa i probavne smetnje.

vitamin
 • Vitamin B5 igra vitalnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata i učestvuje u sintezi holesterola i hormona. Naročito je efektivan za zaštitu kose i kože, za sprečavanje stanja umora i za zarastanje rana i opekotina. Takođe pomaže u obezbeđivanju normalnih mentalnih performansi.

Deficit vitamina B5: Nedostatak vitamina B5 je teško stanje koje se javlja samo u slučajevima ozbiljne neuhranjenosti ili zloupotrebe alkohola/droga koje inhibiraju apsorpciju ovog vitamina. Nedostatak vitamina B5 manifestuje se kroz simptome kao što su umor i generalizovani fizički i mentalni umor, peckanje i bol, posebno u stopalima.

 • Vitamin B6 je uključen u metabolizam aminokiselina, masnih kiselina i šećera i doprinosi stvaranju hormona i belih i crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B6 ima osnovnu ulogu u stvaranju imunološke barijere u odbrani od bolesti i podsticanju moždanih funkcija i sprečavanju starenja. Zbog toga se koristi u brojnim proizvodima protiv starenja.

Deficit vitamina B6: Nedostatak vitamina B6 beleži se u retkim slučajevima. Tipično se javlja sa apatijom i široko rasprostranjenom fizičkom i mentalnom slabošću, ali i sa nesanicom, grčevima mišića, zadržavanjem vode i poremećajima nervnog sistema. Nedostatak vitamina B6 može prouzrokovati hipohromnu anemiju (crvene krvne ćelije postaju svetlije) i može olakšati stvaranje kamenaca u bubrezima.

 • Vitamin B7 stimuliše proizvodnju lecitina, supstance koja čisti unutrašnje zidove arterija. Iz tog razloga je prepoznato da B7 ima važnu sposobnost smanjenja holesterola u krvi. B7 takođe sprečava nakupljanje masnih naslaga u jetri i pomaže mozgu da prevaziđe depresivna stanja koja karakterišu prekomerni fizički i mentalni stres.

Vitamin B7 pomaže u održavanju memorije, a iz tog razloga je korisno i za starije osobe.

Deficit vitamina B7: Nedostatak vitamina B7 prilično je redak, jer se njegov unos javlja prirodno. Simptomi nedostatka vitamina B7 su hipoglikemija, acidoza i ljuštenje kože.

 • Vitamin B9 važan je element za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Folna kiselina je neophodna za trudnice jer ovaj vitamin teži zaštiti i stimulaciji razvoja fetusa. Folna kiselina je takođe neophodna za sintezu proteina i DNK, kao i za stvaranje hemoglobina. Njegovo pravilno prisustvo u telu takođe pomaže u sprečavanju mnogih kardiovaskularnih rizika po naše zdravlje.

Deficit vitamina B9: Nedostatak vitamina B9 potiče od zloupotrebe alkohola i pojave određenih bolesti – dijabetes melitusa tip 2 i celijakije (uzrokuje smanjenu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u krvi, što rezultira pojavom anemije). Nedostatak vitamina B9 kod trudnica može negativno uticati na pravilan razvoj nervnog sistema fetusa. U nekim slučajevima, visok nedostatak folne kiseline može dovesti do formiranja spine bifide kod novorođenčadi.

vitamin
Folkna kiselina,odnosno B9, ključna je u razvoju
 • Vitamin B12 promoviše funkcionisanje centralnog nervnog sistema i uključen je u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Uključen je u metabolizam aminokiselina, nukleinske kiseline – poput folne kiseline, pomaže u sintezi DNK i RNK – i u masnim kiselinama. Igra osnovnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i u formiranju koštane srži.

Deficit vitamina B12: Stanje ove vrste može se javiti kod ljudi koji se pridržavaju veoma stroge vegetarijanske dijete. Posledice nedostatka vitamina B12 su poremećaji nervnog sistema i perniciozna anemija. Nedostatak vitamina B12 treba izbegavati kod trudnica kako bi se izbegle štetne posledice po nerođeno dete.

Koje namirnice sadrže B kompleks?

Vitamin B1 nalazi se u hrani životinjskog porekla, kao što su svinjetina i jetra. Njime su bogata i cela zrna, poput testenine i hleba, mahunarki, suvog voća i pečurki.

Vitamini B2 i B3 se takođe nalaze u hrani životinjskog porekla i integralnim žitaricama. Primetnu količinu pronalazimo u jajima, mleku i zelenom lisnatom povrću, poput repe i spanaća. Takođe se nalazi u ribi i piletini.

Pečurke, krompir, pivski kvasac i orasi su hrana bogata vitaminom B5, dok su grašak, spanać i banane korisna hrana za unos vitamina B6.

Vitamin B7 se uglavnom nalazi u žumancetu i mesu

Folna kiselina, takođe nazvana vitamin B9, prisutna je u većim količinama u zelenom lisnatom povrću, kvascu i jetri. Celovite žitarice, voće i mahunarke, pak, sadrže manju količinu.

Vitamin B12 je prirodno prisutan samo u hrani životinjskog porekla: mesu, iznutricama, piletini, mleku i njegovim derivatima, jajima, ribi i školjkama.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button