LepotaKoža, kosa, nokti

Farbanje kose na prirodan način

Komercijalne farbe za kosu ostavljaju najbolji efekat kada nam je na prvom mestu pigmentacija, ali i ako ne želimo da rizikujemo. Naime, mnogi prirodni načini farbanja mogu nas neprijatno iznenaditi tako što nećemo dobiti očekivanu nijansu. Kana u tom smislu može doneti najveće razočarenje jer ju je nemoguće skinuti ili prefarbati svetlijom nijansom. Jedini način je da pustimo da nam nova kosa izraste. S druge strane, prednosti korišćenja prirodnih načina za farbanje kose su nebrojene. Njima ne samo što ćemo promeniti dosadašnju nijansu ili boju kose, nego ćemo je takvim načinima učiniti još zdravijom i negovanijom.

Šta je kana?

Ova prirodna farba za kosu dobija se iz listova biljke lawsonia inermis. Žene Afrike i Azije su ovaj način farbanja praktikovale još pre više hiljada godina. Neophodno je osušiti njeno lišće i mlevenjem ga pretvoriti u prah. Srećom, mi to ne moramo raditi sami. Ova biljka svakako raste u tropskim krajevima. U svakoj drogeriji ili bolje opremljenoj prodavnici, možemo je naći fino samlevenu i upakovanu. Takođe, ne treba nas iznenaditi zelenkasta boja ovog praha. Pored toga što ćemo dobiti novu boju kose, kanom ćemo je učiniti jačom i življom. Crvena i crna kana jesu najuobičajenije, ali je moguće pronaći i boje kao što su zlatnoplava, mahagoni i braon. Takođe, postoji kana upakovana u kesice ili kutije, u formi tabli, ali i u obliku gela.

farbanje

Kako ofarbati kosu kanom u prahu?

Neophodno je pripremiti pakovanje kana praha, činiju, četkicu za farbanje, 2 žumanca, negujuće ulje, kremu za brijanje, rukavice, običnu kesu (može i kapa za tuširanje) i peškir. Budući da se kana koristi i za tetovaže, ona se veoma teško skida sa kože. Stoga su rukavice neophodne za sprovođenje ovog procesa, ali je od ogromne važnosti i zaštita lica. Predeo duž linije kose možemo namazati debljim slojem kreme za brijanje jer se tako boja neće zadržati na koži. Adekvatno valja zaštititi i uši, ali i obući odeću za kojom nećemo žaliti ako se ufleka. Prah je moguće pomešati samo sa običnom vodom, ali se savetuje da je bolje to učiniti još i sa dva žumanca i negujućim uljem. Maslinovo ulje će kosu učiniti hidriranom i sjajnom, dok će ricinusovo uticati na njen rast i gustinu.

Naime, sadržinu iz kesice treba sipati u činiju a onda joj dodati žumanca i ulje koji su prethodno sjedinjeni. Vruću vodu treba dolivati u prethodno izmešanu smesu, postepeno i uz konstantno mešanje. Smesa bi trebalo da postane gusta poput jogurta. Kako bi mlevena biljka nabubrila, treba da odstoji najmanje sat vremena. Da bi se izvukao maksimum u vidu pigmenta, preporučljivo je da kana odstoji čak punih 12 sati.

Postupak

Pre samog farbanja, kosu treba oprati, dakle, ona ne sme biti prljava kako se to savetuje kod farbanja hemijskim farbama. Silikoni u proizvodima za negu kose mogu učiniti da kana ne bude ravnomerno raspoređena pa treba izbegavati pakovanja i oprati je samo šamponom.

farbanje kose na prirodan način

Ukoliko ste se ikada farbali samostalno, u kućnim uslovima, znaćete to da uradite i sa kanom. Pošto ste lice namazali kremom za brijanje i prosušili kosu peškirom, četkicom za farbanje nanesite smesu na svaki pramen. Pramenove potom umotajte u punđice i pričvrstite ih ukosnicama za teme. Kako bi kana bila fino raspoređena, pre koraka sa ukosnicama, kosu treba protrljati na onaj način kako se to radi prilikom pranja šamponom. Zatim je treba umotati u kesu ili kapu za tuširanje. Kako bi rezultati bili što bolji, kana na kosi treba da odstoji oko 4 sata, nakon čega je treba oprati prirodnim šamponom. 

Farbanje kose kafom

Ukoliko niste dovoljno smeli za isprobavanje efekata kane, kafa bi mogla biti dobra alternativa za vas. Naime, kafom je moguće potamneti smeđu kosu ili privremeno prekriti sede vlasi. Pripremite dve supene kašike mlevene kafe, šolju i po jake crne skuvane kafe, kao i šolju balzama za kosu. U ohlađenu crnu kafu dodajte svu količinu mlevene kafe i regeneratora. Pre samog farbanja, kao i pre korišćenja kane, kosu treba oprati nežnim šamponom. Pošto ravnomerno nanesete smesu, kosu umotajte u foliju ili stavite kapicu za tuširanje. Nakon sat vremena, „farbu“ treba isprati vodom. Imajte na umu da ova farba nije dugotrajna te postupak treba ponavljati na svake dve nedelje.

Farbanje limunovim sokom

Do sada je bilo reči o tome kako potamneti kosu, ali kako je učiniti svetlijom? Limun je odgovor! Limunov sok neće odjednom učiniti magiju, ali ga je potrebno redovno koristiti, da bi efekti bili vidljivi. Limun će za nijansu-dve vašu boju posvetliti ili će učiniti da izgleda kao da ste izvukli pramenove.

Antioksidansi i vitamin C iz ove izrazito zdrave voćke još će i nahraniti kosu pa će biti zdravija! Pripremite bočicu sa raspršivačem. U nju sipajte limunov sok i bogato naprskajte po kosi. Češljem ga ravnomerno rasporedite a zatim izložite kosu suncu oko sat vremena. Nakon toga, operite kosu na uobičajen način i stavite hranljivu masku.

farbanje kose na prirodan način
Farbanje kose na prirodan način

Ukoliko ste poželeli da napravite promenu u svom izgledu ovog proleća, neka to bude boja kose, i neka bude na zdrav i prirodan način. Da li će to biti kana, kafa ili limun, zavisi od toga želite li postići tamniju ili svetliju boju, brže ili sporije ispiranje, manje ili više rizika. Za koju god opciju da se opredelite, budite uvereni da će vaša kosa biti dodatno negovana, a najverovatnije ćete i vi biti zadovoljni efektima farbanja.

Slično

Back to top button