ZdravljeKorisni savetiKoža, kosa, noktiLepota

Vitamin C ~ 5 prednosti unošenja ovog vitamina

Vitamin C je jedan od najistraženijih vitamina na tržištu. O njemu se najviše zna: kakav je njegov hemijski sastav, kakve su mu reakcije sa drugim supstancama, na koji način reaguje sa ljudskim zdravljem. Osim toga je poznato i koja oboljenja izaziva njegov deficit, ali i preterani unos. Pogledajte 5 pozitivnih učinaka ovog vitamina po čovekovo zdravlje, u kojim namirnicama ga najviše ima i kako ga najbolje upotrebljavati.

Vitamin C, u svetu hemičara i farmakologa poznatiji kao askorbinska kiselina, supstanca je bele boje u formi kristala. Problem sa vitaminom C je u tome što ga ljudsko telo ne sintetiše. To znači da ga telo ne može samostalno proizvesti, već da se mora unositi kroz svakodnevno konzumiranje namirnica koje su bogate vitaminom C. Apsorbovanje vitamina C obavljaju usna duplja i gornji deo tankog creva, što znači da telo uspeva da ,,očuva” određene količine ovog vitamina i nakon njegovog unošenja.

vitamin c

Apsorbovanje potpomažu određeni minerali: drugi vitamini (poput vitamina B i E), magnezijum i kalcijum. Sa druge strane, usporavaju ga stres i alkohol.

vitamin c
Kakadu šljiva

Gde sve možemo naći vitamin C

Sigurni smo da vam je, na sam pomen vitamina C, prva misao otišla ka citrusnom voću. I u pravu se, međutim, pomorandža i limun, iako bogati ovim vitaminom, nisu na prvom mestu po njegovoj koncentraciji. Naime, ubedljivo najveći procenat vitamina C ima kakadu šljiva, egzotična i, na našim prostorima, retko viđena biljka. U 100 grama ploda ove biljke postoji rekordnih 5300 mg vitamina C, dok, na primer, pomorandža ima 50 mg na 100 grama.

Pored ovog voća, acerola, poznata i kao karipska trešnja, ima izrazito visoku koncentraciju vitamina C. 100 grama ove bobice ima oko 1600 mg vitamina C.

Od namirnica koje su bliže našem kontinentu i našim kuhinjama, šipak obiluje vitaminom C, i to količinom od oko 500 mg na 100 grama. Pored toga, kupusnjače poput kelja, prokelja, spanaća imaju visoku koncentraciju (od 30-100 mg na 100 grama). Takođe, brokoli, kupine i jagode su bogate ovim vitaminom, a ljubitelje ljutih i pikantnih namirnica će obradovati podatak da čili papričica ima čak 242 mg vitamina C na 100 grama.

vitamin c
24 namirnice bogate vitaminom C

Vitamin C: 5 benefita po ljudsko telo

Antioksidantno dejstvo i jačanje imuniteta

Glavna prednost vitamina C je ojačavanje imuno sistema, zbog čega je ključni sastojak u svakom dijetetskom i postoperativnom lečenju. Sposobnost da stvori slobodne radikale koji oštećuju ćelijske zidove bakterija, usko vezuje vitamin C za sve procese oporavljanja. Naučna istraživanja kažu da unos vitamina C poboljšava opšte zdravstveno stanje, stvara otpornost organizma na grip i prehladu, ali i utiče na brži oporavak u slučaju oboljenja.

Borba protiv hroničnih bolesti

Iako vitamin C ima uočljivo pozitivno dejstvo na sezonske viruse i grip, naučnici smatraju da je njegov uticaj na suzbijanje simptoma hroničnih bolesti daleko začajniji. Naime, istraćivanja su pokazala da ovaj vitamin ima veliku ulogu u sprečavanju hroničnih oboljenja srca, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pored otga, sposobnost za oslobađanje slobodnih radikala i njihovo uništavanje ćellija virusa i bakterija, doprinose borbi protiv raka. Njegovo dejstvo je pozitivno kako za smanjenje rizika od nastanka ove bolesti, tako i za suzbijanje već postojećeg oboljenja.

Anemija

Iako deluje neobično, jer se anemija vezuje za nedostatak gvožđa, ipak je vitamin C pravi odgovor na ovo oboljenje. Naime, vitamin C se uspešno vezuje za ne-hem gvožđe u organizmu, čime se omogućava lakša i brža apsorpcija grvožđa. Osobe koje su anemične treba da povećaju unos vitamina C, da bi količina gvožđa koju dodatno moraju da unesu adekvatno prodrla u krvotok. Studije pokazuju da je procenat apsorpcije gvožđa u organizmu povećan za 60% nakon svakodnevnog unosa vitamina C.

Koža: proizvodnja kolagena i borba protiv tamnih mrlja

Antiinflamatorno dejstvo vitamina C se pokazalo odličnim u borbi protiv akni i bubuljica. Na kožu ima umirujuće i izbeljujuće dejstvo, što znači da doprinosi posvetljavanju tamnih fleka ili mrlja nastalih od sunca. Takođe utiče i na proizvodnju kolagena, čime se doprinosi zatezanju lica i dugotrajnim anti-age rezultatima. U slučaju da odlučite da koristite serum vitamina C za svoju kožu, neophodno je da znate da:

  • nakon nanošenja vitamina C na lice ne smete se direktno izlagati suncu. Vitamin C je izuzetno fotoreaktivan, što zači da može prouzrokovati opekotine. U slučaju da koristite serum, koristite ga uveče, ili koristite SPF zaštitu.
  • Ako koristite vitamin C serum, nemojte ga koristiti u istom delu dana kao i niacinamid. Oba sastojka su izuzetno dobra za kožu lica, ali ne reaguju dobro kada su u kombinaciji. Savet je da niacinamid koristite ujutru, a vitamin C uveče.
  • Ako se odlučite na korišćenje seruma na bazi vitamina C, trudite se da nađete onaj sa najmanjim procentom ovog vitamina, pa da postepeno povećavate njegovu koncentraciju. Razlog tome je u podnošenju: koža lica, nenaviknuta na ovaj vitamin, može da odreaguje crvenilom ili iritacijom.

Snižava loš holesterol

Naučnici kažu da uzimanjem 500mg vitamina C u roku od 4 nedelje možete smanjiti udeo LDL holesterola i nivo triglicerida.

Skorbut i hipervitaminoza

S obzirom na to da vitamin C ne postoji u organizmu, u prošlosti je često dolazilo do njegovog deficita. U slučaju da se određeni vremenski period ne uzimaju namirnice bogate vitaminom C, može doći i do skorbuta, oboljenja koje odlikuje potpuni nedostatak ovog vitamina. Posle 3 meseca loše ishrane, ulazite u rizičnu grupu za oboljenje od ove bolesti. Simptomi HIPOvitaminoze, odnosno, znaci da vam je neophodan unos vitamina C su:

  • hronični umor
  • anemija
  • krvarenje desni, lako pucanje kapilara
  • paradentoza
  • kruta, suva i ljuspava koža
  • bolovi u mipićima i zglovima

Hipervitaminoza je preterani unos vitamina C, takođe može rezultirati fizičkim oboljenjima. Dugotrajni unos vitamina C koji dovodi do hipervitaminoze može da dovede do otežane apsorpcije vitamina B, što vodi do lančanih promena u organizmu. Prag intolerancije na vitamin C je individualan. Nekome je 500 mg količina koja može izazvati dijareju i malaksalost, dok kod drugih osoba ta količina može biti duplo veća.

vitamin c ~ 5 prednosti unošenja ovog vitamina
Vitamin C ~ 5 prednosti unošenja ovog vitamina

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku pomoć.*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button