Lepota
U trendu

Pirsing na nosu: sve što treba da znate o ovom ukrasu!

Pirsing nije novina i nešto što je došlo sa ,,modernim dobom”. Prva pojava pirsinga je zabeležena u 9. veku pre nove ere. Upotreba pirsinga je šarenolika: telo se obeležavalo da bi se pokazala pripadnost određenom plemenu, socijalni status ili titula. To je poseban i star fenomen, prisutan u različitim kulturama. Danas je umetnost ukrašavanja tela napredovala i sve je prisutna. Zato je neophodno upoznati se sa potencijalnim komplikacijama koje pirsing na nosu može izazvati.

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za medicinsku pomoć! Svi saveti su isključivo dobronamerni, ali nisu stručni! U slučaju da primetite alergijsku reakciju na pirsinge, posetite lekara!*

Različite vrste pirsinga na nosu

Postoji više vrsta pirsinga na nosu i nose ime u zavisnosti od položaja. Najčešće je bušenje septuma i nozdrve (nostril), ali je sve popularniji i most (bridge). Ostale vrste su njihove modifikacije.

Da li pirsing na nosu boli?

Tolerancija na bol je individualna stvar. Opšte mišljenje ljudi koji imaju pirsinge po raznim delovima tela je da je pirsing na nosu najmanje bolan. Bušenje nozdrve i septuma je više neugodno nego bolno.

Igla izaziva iritaciju sinusa i nerava u nosu, tako da očekujte da vam refleksno krenu suze.

Most je, zapravo, vrlo jednostavan pirsing, iako tako ne izgleda. Buši se koža između obrva, a ne kost, kao što mnogi misle. Na tom mestu je koža tanka, pa je stepen bola minimalan. Međutim, upravo zbog tako tanke kože može lakše doći do toga da telo odbacuje pirsing i da se koža na tom mestu dodatno stanji.

pirsing na nosu
Saveti za pirsing na nosu

Ono što se mora naglasiti je da treba da nađete pirsera koji buši pirsing ISKLJUČIVO IGLOM, A NE PIŠTOLJEM.

Bušenje iglom je neophodno iz više razloga. Prvenstveno, higijena: igla mora biti nova, otvorena pred vama. Pištolj za bušenje, ma koliko da se dezinfikuje, nikada ne može biti potpuno sterilan, što povećava mogućnost infekcija.

Drugo, pištolj stvara pritisak na mesto uboda sa više strana. U tom slučaju može doći do pucanja kapilara ili hrskavice, zavisi koje mesto se buši. Igla je sigurnija jer je pritisak usmeren samo na željenu tačku.

Alka ili medicinska minđuša?

Kada se radi o bušenju septuma i nozdrve, glavno pitanje je da li staviti medicinsku, malenu minđušu ili alku? Postoji više različitih pristupa ovoj temi, te svaki pirser ima svoju teoriju.

Postoje pirseri koji će odbiti da stave alku neposredno nakon bušenja, a razlozi za to su opravdani. Kada se izbuši pirsing, prirodna reakcija tela je da ga odbija i da se steže oko minđuše.

Pirsing na nosu jako brzo zarasta zbog sluzokože sa unutrašnje strane nosa. Zato je oblik minđuše važan: pri stezanju kože oko minđuše, formira se i buduća rupa. Ako je prva minđuša alka, lako se može desiti da se koža ne stegne kako treba zbog čestog pomeranja i zbog specifičnog oblika.

Problemi sa alkom: keloide

U slučaju da ste, ipak, odlučili da stavite alku umesto medicinske minđuše, mogu se desiti određene komplikacije.

Iznad minđuše koja je kružnog oblika se često mogu pojaviti keloide. One najčešće nastaju zbog pritiska kože koji je neravnomerno raspoređen. Keloide se mogu pojaviti i iznad obične, medicinske minđuše, ali mnogo ređe. U ovom slučaju, pojavljuju se kada se pirsing pretrpi traumu, npr. zakači se za odeću.

Keloide su izrasline iznad minđuše. Nekada su samo kvržice, slične bubuljici, a nekada je u izraslini prisutna i tečnost belo-žućkaste boje. Iako mogu izgledati strašno i izazvati paniku, nema razloga za tim. Keloide su česte pojave i nekada se mogu pojaviti spontano.

Kod žena sa masnom kožom se ume destiti da keloide izađu neposredno pred mensturalni ciklus, jer je tada lučenje sebuma jače. Isto kao što se pojave-mogu i nestati.

Keloide možete ,,lečiti” kod kuće. Međutim, pre toga je važno da uočite razliku između infekcije i keloide. U slučaju da iz rane izlazi zelenkasta tečnost, da je mesto vruće na dodir ili da imate povišenu temperaturu, idite kod lekara.

pirsing na nosu
Da li boli pirsing na nosu?

Nemojte vaditi pirsing ako vam se stvori keloida. Na taj način će se rupa zalečiti, ali će keloida ostaviti traumatizovano tkivo. Tako ostaju ožiljci sa obe strane pirsinga. Postoji nekoliko načina da se ubrza nestanak keloida.

Fiziološki rastvor i slana voda

Fiziološki rastvor se predlaže kao sredstvo za čišćenje pirsinga neposredno nakon bušenja. Mala bočica rastvora košta desetak dinara, vama će biti potrebno nekoliko bočica. Kada se rastvor otvori, neophodno je naneti ga na štapić za uši i pritom paziti na deliće vate da se ne zakače na pirsing.

Nežnim pokretima treba očistiti područje oko pirsinga i spolja i iznutra. U slučaju da se pojavi keloida, prokuvajte vodu i u nju stavite kašiku morske soli (oko 50 dinara u zdravoj hrani). Ostavite da se ohladi i natopite vatu u rastvor dok je još mlak.

Prislonite vatu na pirsing i držite dok se ne ohladi. Ovaj rastvor će smekšati keloidu i kožu oko pirsinga, a istovremeno i dezinfikovati ga.

Čajno drvo-čajevac

Popularni priprodni antibiotik je esencijalno ulje čajevca. Čajevac se koristi i za bubuljice i akne na licu. Eterično ulje čajevca je jako, zato treba paziti sa njegovom primenom.

Može se naći u zdravoj hrani za oko 500 dinara. Potrebno je naneti malu količinu na štapić za uši i direktno staviti ulje samo na keloidu/bubuljicu. Čajevac može isušiti kožu i tako je oštetiti, tako da je bitno da pazite na njegovu primenu.

Ako je vaša keloida kao bubuljica, odnosno, vidljiv je njen sadržaj, čajevac će ubrzati njeno pucanje. Nemojte se uplašiti kada vidite da iz keloide krv i njen sadržaj. Za par dana i nekoliko korišćenja još će se povući.

pirsing na nosu
Pirsing na nosu: sve što treba da znate o ovom ukrasu!

Nemojte istiskati keloidu!

Ne pokušavajte da fizički odstranite izraslinu. To nanosi dodatnu traumu koži i usporava njeno zarastanje. U slučaju da primetite da je bol nakon bušenja intenzivniji i da ne jenjava, posetite lekara.

U krajnjem slučaju-hidrociklin

U slučaju da zbog trenutne epidemiološke situacije niste u mogućnosti da kontaktirate lekara, raspitajte se o hidrociklinu. Hidrociklin mast je antibiotik i u krajnjem slučaju upale se može koristiti za pirsinge.

Prvenstveno pročitajte karakteristike leka. Budite oprezni pri korišćenju lekova i ne uzimajte ih bez konsultacije sa lekarom!

Trudite se da ne dirate, pipate, prevćete i uvrćete pirsing. Često se desi da pirsing stvori tikove, posebno ako se opteretite keloidom. Ne okrećite alku, ne češkajte se i ne pazite prilikom presvlačenja da ne zakačite minđušu.

Takođe, prilikom brisanja lica peškirom, obratite pažnju da ne potkačite pirsing. Održavajte ga i čistite redovno, ali nemojte preterivati. Pustite kožu da prihvati strano telo. Uživajte u svom novom ukrasu i divite se svom novom izgledu!

Preporučujemo da pročitate i ove zanimljive članke:

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button