Zdravlje

Kako pobediti anksioznost u doba korone?

Tačno godinu dana svet se bori sa virusom covid 19, a kraj toj borbi i dalje se ne nazire. Nikada nismo provodili više vremena u svojim kućama nego ove godine, koju ćemo dobro upamtiti kada sve ovo bude juče. Boravak u zatvorenom prostoru, manjak druženja i izlaska sa prijateljima, gubljenje posla, dovodi do epidemije anksiznosti koja se širi paralelno sa covidom 19. Mnogi od vas se pitaju kako da prevaziđu i pobede anksioznost i dovedu svoj život u normalu. Problem nastaje upravo tu: kako se prilagoditi trenutnoj situaciji i rešiti se anksioznosti?

Imajte na umu jednu dobro poznatu i dubokoumnu izreku Dzona – Pola Sartara – “Možda će biti i lepših vremena, ali ovo je naše.” Neka vam u danima korone ovo bude na umu! Ovo je naše vreme i svako od nas ga treba iskoristiti na najbolji mogući način. U nastavku ovog teksta pročitajte naše saveta kako da stanete na put nervozi, stresu i nemiru.

Šta je to anksioznost?

Anksioznost je osećaj straha, nemira, teskobe, uznemirenosti, koji se obično javlja kada se čovek suoči sa nekim većim problemom ili prilikom donošenja nekih važnih životnih odluka. Simptomi anksioznosti obično su: osećaj umora, pospanosti, nedostatka volje i motivacije za bilo kakvim napretkom, a vrlo često dolazi i do napada panike koji su praćeni gubitkom vazduha, znojenjem dlanova, nagonom za povraćanjem, nesanicom, preskakanjem srca, suvih usta, napetosti u mišičima leđa i vrata, a vrlo često i vrtoglavicom.  Ono što je važno kod anksioznosti upravo je nedostatak volje za izlaskom iz iste i menjanjem tog stanja u kojem se čovek nalazi.

Briga i strah kod anksioznosti su konstantni. Čovek u stanju anksioznosti nalazi se u bespomoćnom položaju. Kreativnost i energija je u stalnom opadanju. Vrlo često anksiozne osobe utehu nalaze u hrani, i to uglavnom nezdravoj, slatkišima, sokovima, kafi i time sebi stvaraju novi problem – gojaznost. Gojaznost nastaje iz anksioznosti u većem broju slučajeva.

Rešenja stručnjaka za izlazak iz stanja anksioznosti uglavnom su poseta psihijatru i psihologu, konzumiranje antidepresiva i adekvatne terapije. Ali, pre nego što dođe do ovog koraka svako ko se bori sa ovim stanjem, može sam, uz savete koji slede u nastavku teksta, pokušati da povrati izgubljenu energiju.

Saveti za izlazak iz anksioznosti

Pre nego što krenete u borbu sa anksioznosti imajte na umu činjenicu da nijedna  promena ne dolazi preko noći. Idite korak po korak. Kupite sebi jedan lep notez i zapisujte svaki svoj dan.

anksioznost
Kako pobediti anksioznost u doba korone?

1. Zatvoren prostor zamenite otvorenim.

 Izlazite što češće u šetnju sa prijateljima. Razgovarajte o raznoraznim temama iz života. Smejte se što više i ne mislite nikako “ja sam anksiozan i ne smejem se”!

2. Stvorite kreativnost kod sebe.

Spojte lepo i korisno. Pravite ukrase za stan od nepotrebnih materijala. Svako od nas ima onu “kesu za bacanje” sa raznoraznim krpicama, mašnicama, starim nakitom. Sve što vam je potrebno jesu makaze, papir, lepak i mašta. Napravite unikatne ukrase za dnevni boravak ili spavaću sobu.

3. Učite nešto novo!

Kad god osetite učmalost, onda započnite nešto novo. Učite jezike! Toliko stranih jezika na ovom svetu, a mi sebe vrlo često dovedemo u stanje “dosade”. Putem internet, danas, je skoro sve dostupno. Naučite 100 reči ili izraza kineskog, španskog, italijanskog jezika. Svakao vam može koristiti. Samo znanja nikad dosta! Takođe, učite da kuvate, pletete, pišete poeziju. Nikad se ne zna šta može izrasti iz toga. Mnogi poznati pesnici su tako započeli svoj stvaralački put.

4. Slušajte novu vrstu muzike!

Nikada ne ograničavajte sebe samo na jednu vrstu muzike. Otvorite youtube i krenite u avanturu.

5. Pratite online događaje!

Nikada nam znanje nije bilo dostupnije nego u doba korone. Sada vam nije potreban novac i autobuska karta da biste otišli do nekog mesta na koncert, pesničko veče, promociju knjige, predavanja uglednih profesora, kursu slepog kucanja, šminkanja, programiranja i sl. Samo jedan klik i dobar položaj u fotelji deli vas od onoga za šta nam je nekad trebalo i po stotinak km.

6. Krenite da trenirate!

Izdvojte sat vremena dnevno za jedan trening u stanu, na terasi ili parku. Vozite bicikl ili trčite. Rekreacija popravlja raspoloženje i umanjuje stres.

7. Pozovite stare prijatelje!

Nemojte se nikada voditi onim “ako  ne zove on/ona mene, neću ni ja njega.”. Iskoristite socijalne mreže na najbolji mogući način, setite se starih prijatelja, lepih događaja i time obnovite zapostavljena prijateljstva. Nije sramota javiti se prvi!

8. Menjate način ishrane!

Kod anksioznosti je vrlo važno menjati loš način ishrane koji je uglavnom sastavljen od konzumiranje štetne hrane i pića. Unosite više voća i povrća. Smanjite unos kofeiana, koga najviše ima u kafi, čajevima, energetskim napicima i čokoladi. Stavite lepu masku i proštajte do pijace gde ćete naći mnogo korisnije namernice za ishranu od tosteva, brzih sendviča, grickalica i čokolade.

9. Obezbedite sebi uredan san!

Lezite na vreme (do 00) i ustajte na vreme (do 8 sati). Ukoliko budete ustajali svakog dana pre 8 sati imaćete vremena za sve navedene aktivnosti, a isto tako ćete bez problema zaspati pre ponoći. Pre spavanja pustite laganu muziku ili neki dobar film.

10. Čitajte!

Toliko nepročitanih knjiga na ovom svetu. Posetite najbližu knjižaru i izaberite knjigu koja će vas povesti u novu avanturu. Čitanje takođe bogati i vokabular. Što ne biste po završteku korone bili bogatiji za nove izraze i pojmove.

11. Jednom nedeljno detaljno očistite stan!

Čist prostor vrlo je važan za uživanje. Nemojte dozvoliti da vas anksioznost natera da živite u neredu. Kupite osveživače vazduha i podova. Neka vaš stan bude mesto na kome ćete se osećati najprijatnije.

12. Spremite večeru za prijatelje!

Pozovite prijatelje kod sebe. Spremite večeru i uživate u društvenim igrama.

13. Smanjite koršćenje mobilnog telefona i društvenih mreža.

Društvene mreže vrlo često mogu biti mač sa dve oštrice. Odredite vreme kada ćete surfovati po internet. Gledajte da to ne bude duže od 2 sata dnevno.

14. Preskačite popodnevne dremke!

Vrlo često iskoristimo podne za spavanje. Ne! Nikako. Prošetajte kućnog ljubimca, ili obiđite mesta u gradu koja nikada niste posetili. Spavanje ostavite za noć.

15. Nabavite kućnog ljubimca!

Ukoliko nemate vreme je da usvojite kućnog ljubimca. Vreme će vam biti popunjeno i nećete biti sami.

16. Uživajte sa ukućanima!

Ukoliko živite sa porodicom iskoristite doba korone da što više vremena provodite zajedno. Jednom nećete moći.

anksioznost
Kako pobediti anksioznost u doba korone?

Slično

Back to top button