Putovanja
U trendu

Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

Na kampovanje u divljini vas ne možemo pripremiti preko slova na tastaturi, ali možemo dati smernice za određene osnove. Bilo da želite devojku odvesti na kampovanje ili provesti kvalitetno vreme sa vašom decom u prirodi, osnova koju morate savladati jeste postavljanje šatora. On vam, za početak, može ponuditi mesto za spavanje i zaštitu u slučaju oluje.

Biti sposoban da se snađete u svemu i pronađete izlaz iz svake životne situacije uvek je izgledalo privlačno. U filmovima gde je akcenat na preživljavanju, snalaženju u atipičnim situacijama, divljini, planini možete preživeti samo na jedan način.

Potrebna vam je sposobnost da napravite nešto od nečeg ili barem nesigurne okolnosti pokušate pretvoriti u koliko-toliko sigurne.

Život, naravno, nije film, ili možda jeste, u zavisnosti kako se gleda. No, ako ipak ostajete pri stavu da nije, onda utičite na percepciju kojom gledate filmove i neke pouke koje izvučete iz njih primenite i na sopstveni život. Ne moraju to čak biti ni pouke, shvatite to više kao motiv da se usavršite u nečemu.

kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno
Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

Možete to gledati i na sledeći način. Dosta vam je uobičajenog života, tehnologije koja vas okružuje, konstantnog dopisivanja, gledanja u telefon, notifikacija koje dolaze, storyja koje vaši pratioci i osobe koje pratite postavljaju na Instagram.

Želite se odmoriti od svega, uključiti potpuni ‘shut down’, pobeći negde u divljinu i ostvariti san koji ste imali kao dete kada ste jedne julske večeri zaspali pod zvezdama i osetili svu lepotu koju život može pružiti.

Sada želite ponoviti taj osećaj, ali ništa se više ne čini jednostavno kao prije. Naposletku, stariji ste, bolje shvatate posledice koje vaši postupci mogu imati, ali i razne opasnosti kojim priroda obiluje. Želite biti što spremniji za razne nepredviđene okolnosti, ali znate da niste edukacijski potkovani za ono što želite uraditi.1. ODABIR LOKACIJE

kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno
Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

Kada birate lokaciju za svoj šator, nekoliko je stvari na koje morate obratiti pažnju. Tlo na kojem želite izgraditi šator treba biti ravno, a pre nego započnete sa postavljanjem uzmite kamenje i štapove i teren očistite od svega onoga što će vam stvarati neugodnost kada legnete da spavate. Šator je najbolje postaviti u blizini drveća zbog hlada koje isto nudi, no trebali bi nastojati izbeći takozvana “mrtva” stabla jer bi se tokom eventualne oluje grane mogle slomiti, pasti na vaš šator i ne samo uništiti njega, već i vama naneti ozbiljne povrede.

Dobra ideja je šator graditi na nešto vlažnijoj zemlji, ali samo ako imate ceradu koju možete postaviti ispod. Tako bi u slučaju vjetra smanjili mogućnost da prašina ulazi unutra. U slučaju da razmišljate da šator postavite u i oko nekog jarka, znajte da to nije dobra ideja. U slučaju da i malo kiše padne, vaš šator mogao biti poplavljen.

Izbegavajte da postavite šator na dnu brda ili planine, također u slučaju kišnih oluja gde bi vodena bujica mogla potopiti isti.

Dakle, najbolja lokacija za šator bi bila u blizini drveća kako bi nepredvidive elemente sveli na minimum. Ukoliko imate emogućnost postaviti šator u blizini reke ili jezera, probajte, kako zbog samog prizora nakon jutarnjeg buđenja, tako i zbog mogućnosti da upecate neku ribu.2. POSTAVLJANJE ŠATORA

Postoji nekoliko načina na koje možete postaviti šator, a mi ćemo vam korak po korak objasniti iste.

kampovanje


1. način:

Ukoliko se nalazite u šumi sa ograničenim materijalom, najvažnije je da znate kako napraviti nešto korisno od “ničega”. Luksuz tada nije opcija jer je funkcionalnost na prvom mestu. Pravit ćete klasični šator u obliku trouglastog preseka. Iako ovaj šator ne pruža zaštitu od određenih životinja, pružit će vam osnovno skrovište. No, da bi ova metoda uspela morate biti u dobro pošumljenom području.

Trebaće vam:

  • Najmanje jedna vodootporna cerada
  • Stubovi ili štapovi
  • Uže, konopac, jaka traka ili kabl

Da biste postavili ovaj šator morate pronaći mesto između dva stabla udaljena oko 10 stopa. Trebaće vam komad užeta dovoljno dugačak da se veže između stabala, a koji ćete privezati na srednjoj visini. Udaljenost od tla zavisi od cerade koju ćete kasnije položiti preko vrha i izvući da biste napravili oblik trokuta. U slučaju da niste sigurni, recimo da bi visina od oko trećine dužine vaše cerade trebala biti idealna.

Kada vežete konopac ili uže, vodite računa da su vam čvorovi sigurni i da je dužina užeta paralelna tlu. Uže bi moralo biti što čvršće, kao i čvorovi kako se šator ne bi srušio. Čvorovi koje vežete treba da budu slični čvorovima visećih mreža.

Kada se uverite da je šator sigurno vezan, bacite ceradu preko konopca tako da pada podjednako na svaku stranu. Ako imate više cerada, koristite svoju najveću za ovaj deo šatora. Izvucite uglove cerade i isecite rupu u svakom od njih pomoću noža. Zatim ih pričvrstite za zemlju štapovima ili kocima. Možete koristiti i kamenje koje položite na ivicu ili čak uže ukoliko ga imate viška, a kojim biste vezali kolce.

U slučaju da imate drugu ceradu, nju možete koristiti kao pod šatora. Tu vam preporučujemo da cerada bude što dublja i izdržljivija, kako bi vam bilo udobnije dok spavate.


kampovanje
Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

2. način

Ako ne možete pronaći dva drveta na tačnoj udaljenosti, možete od jednog napraviti šator, ali će oblik biti drugačiji. Ova metoda je jednostavnija i zahteva najmanje materijala, ali ovaj šator zaista samo služi za spavanje ili zaklon.

Trebaće vam:

  • jedna vodootporna cerada
  • uže ili više užadi
  • štapovi u vidu kolaca

Ovaj šator pravite tako što zavežete jedan kraj konopca oko drveta na srednjoj visini. Zatim povučete najveći konopac i zabijete drugi kraj u zemlju, dalje od drveta. Potom bacite vodootpornu ceradu preko konopca i imate već osnovno skrovište. Tada bi bilo korisno iskoristiti kabal, neku traku ili klin za pričvrščavanje cerade na najvišoj tački. Ako je vaša cerada dovoljno velika, možete je omotati tako da pokriva pod i obe strane šatora.

Donji deo šatora osigurajte tako što ćete ga prikovati za zemlju. To možete uraditi sa nekoliko krupnih stena ili kolcima kojima ćete dno cerade pričvrstiti za tlo. Kada se uverite da je sve sigurno, na raspolaganju imate vodonepropusno sklonište za spavanje sa materijalima koji bi trebali da stanu u vašu torbu ili vreću sa kojom kampujete.


kampovanje
Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

3. način

Ovu metodu koristite ako želite zadiviti devojku ili prijatelje.

Umesto stabla iskoristite jedan od svojih planinarskih štapova ako ga imate. Oni su najidealniji, tim prije što pored značajnog oslonca za noge prilikom hodanja, mogu biti i upotrebljeni još funkcionalnije.

Trebaće vam:

  • najmanje jedna vodootporna cerada
  • štapovi ili kolci za pričvrščivanje
  • uže, konopac

Ovaj šator “gradite” tako što ceradu postavite ravno na zemlju, izmerite prečnik svojih štapova i isečete rupe u svakom uglu. Napravite ih malo manje od prečnika koji ste izmerili kako bi štapovi bili sigurni kada ih provučete. Kada napravite ove rupe, isecite konopac na četiri jednake dužine i provucite ga, ali ga još uvek nemojte vezati.

Kada pronađete idealno mesto za prenoćište, postavite svoj najveći štap tako gde želite da bude centar vašeg šatora i ukopajte ga u zemlju, te se uverite da je siguran.

Ako nemate čekić poslužite se kamenom kako biste ga pričvrstili u zemlju. Ovo će biti visina u centralnom delu vašeg šatora.

Kada ste se uverili da je centralni štap stabilan, postavite ceradu preko njega. Izvucite svaki ugao cerade dijagonalno od stuba i zemlje, ali pazite da previše ne zatežete istu kako ne bi promenili položaj centralnog stuba. Manje štapove stavite da deluju kao koci u svaki kut. Gurnite ih u zemlju, te bi u tom slučaju vaš šator trebao izgledati poput piramide.

Estetski dio je obavljen, sada trebate uzeti konopac i zavezati ga za štapove/kolce.

Ako imate dodatnu ceradu, stavite je da biste osigurali što ugodniji pod šatora, a vašim prijateljima, devojci i sebi priuštili poseban boravak i zadivili ih svojim ‘preživljavačkim’ osobinama.

kampovanje
Kampovanje u divljini~šta vam je sve potrebno

Kampovanje je zaista jedno od najlepših iskustava koje sebi možete priuštiti.

Na mnogo načina je vremeplov, kada su naši preci morali o prirodi znati mnogo više kako bi preživeli.

Također, ekstremne situacije zahtevaju i ekstremne mere, a iskustva poput ovih obogaćuju vam život na načine koje u datom trenutku ne možete ni zamisliti.

Čak i kada vam se takvi izleti pretvore u katastrofu, pokisnete ili vam bude hladno, shvatićete da i negativna iskustva nose pouke.

Naučićete iz njih, te iz svega izađete mnogo jači, iskusniji i spremniji za neki naredni pokušaj.

Slično

Back to top button