LepotaKoža, kosa, noktiZdravlje

Kolagen ~ sve što treba da znate o ovom proteinu

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu. Od 25 do 35% svih proteina u telu, predstavlja upravo “protein mladosti”. Najčešće se povezuje sa mladolikim izgledom kože, ali on je i sastavni deo kostiju, mišića, krvnih sudova I tetiva. Kolagen kosti čini čvršćima, kožu elastičnijom, utiče na lepotu kose I noktiju. Posle dvadesete godine, telo je sve manje sposobno da stvara ovaj protein te stručnjaci savetuju da se počne sa unošenjem suplemenata kolagena, češćim konzumiranjem hrane koja podstiče njegovo stvaranje, kao i sa izbacivanjem loših životnih navika. Osim što ga telo s godinama sve teže stvara, prekomerna konzumacija prostih šećera, izloženost sunčevim zracima bez adekvatne zaštite, kao I pušenje, mogu oštetiti molekul kolagena I razgraditi ga.

ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE I KOLAGEN

Koža se najvećim delom sastoji od vode I kolagena. Hidratacija je od presudne važnosti za održavanje mladolikog izgleda, ali i za poboljšanje stanja kože. Mnogo slušamo o benefitima dovoljnog unošenja tečnosti u organizam. Osim što će nam voda pomoći da uz adekvatnu ishranu smanjimo telesnu težinu, ona će I našu kožu učiniti elastičnijom i sjajnijom.

kolagen

Konzumacija alkohola posebno negativno utiče na stanje kože, ali ukoliko ponekad ipak ne odolimo, važan je dovoljan unos vode. Takođe, 8 sati sna je čitavom organizmu neophodno. Ako se budimo odmorni, to I našu kožu čini blistavijom upravo zbog podsticanja stvaranja kolagena. Neispavanost se često vezuje za pojavu stresa koji utiče na gubitak ovog proteina. Šetnja najmanje pola sata dnevno doprineće celokupnom zdravlju organizma pa I kože.

Ukoliko uživate u duvanu, posebno treba da povedete računa o zdravlju svoje kože. Pušenje troši zalihe kolagena te ga treba postepeno smanjivati do konačnog isključivanja. Ljubitelji slatkiša bi trebalo da smanje njihov unos i nađu adekvatne zamene za šećer jer je I ova namirnica neprijatelj negovane kože. Takođe, prekomerno izlaganje suncu će ubrzati starenje kože te je preporučljivo korišćenje krema za sunčanje sa najvećim zaštitnim faktorom. Obratite pažnju na sastav krema za lice, kao I na to da li poseduju zaštitni faktor od ultravioletnog zračenja.

HRANA I KOLAGEN

Ishranom možemo podstaći stvaranje takozvanog endogenog kolagena. On se od egzogenog kolagena razlikuje po tome što ga naše telo samo stvara a mi smo tu da mu u tome pomognemo. S druge strane, egzogeni kolagen je obično životinjskog porekla I nastaje sintetičkim putem te ga unosimo kroz sve brojnije I dostupnije preparate na tržištu. Moguće ga je naći u obliku praha, kapsula ili ampula. Najčešće se dobija preradom životinjskih kostiju ili tetiva koje su riznica kolagena. Pošto oni ne smeju I ne mogu biti zamena za uravnoteženu ishranu, dobro je znati koja hrana će nam pomoći da usporimo procese starenja organizma.

Belanca su odličan izvor kolagena. Najjednostavnija maska od pene belanaca I malo limunovog soka zbog vitamina C koji takođe doprinosi lepoti lica, odmah će pokazati rezultate u vidu zategnutije I blistavije kože.

Kada je reč o unošenju kolagena kroz ishranu, preporučuju se domaće pileće ili goveđe supe. Naime, goveđe I pileće kosti pravi su izvor kolagena. Isto tako, riba I jaja iz istog razloga treba da budu uvršteni u redovnu ishranu. Voće I povrće obiluju antioksidansima te bi svakoga dana trebalo da se nađu na tanjiru. Pored citrusa, odlični su paprika, pasulj, soja I krompir. Da bi telo dobro prihvatilo biljni kolagen, treba unositi vitamin A koga ima u zelenom lisnatom povrću, šargarepi I slatkom krompiru. Ne treba izostaviti ni orašaste plodove kao što su orasi, bademi, susam I suncokret jer su bogati bakrom I cinkom koji podstiču stvaranje ovog proteina. Telo će biti zahvalno I na konzumiranju suvog voća poput suvih kajsija ili šljiva.

PREPARATI ZA NEGU KOŽE

Kolagen je pored hijaluronske kiseline glavni sastojak preparata za negu kože koja se bori protiv efekata starenja. Dostupni su brojni preparati kao dodatak ishrani, ali I oni koji se direktno nanose na kožu. Ipak, nije neophodno da se među sastojcima preparata nalazi isključivo ovaj protein. Ukoliko u sastav kreme ulaze antioksidansi, to znači da će podstaći kožu da stvara kolagen. Naime, slobodni radikali utiču na smanjivanje ovog važnog proteina u koži, a protiv njih će se najbolje izboriti vitamini i minerali koji su najbolji antioksidansi za lice. Obratite pažnju na vitamin C, retinol I ulje vitamina E. Ipak, na početku, koža može burnije reagovati na retinol pa ga treba postepeno uvoditi. Gel od aloe vere je veoma pristupačan za svačiji budžet, a doprineće zdravlju I lepoti kože zbog podsticanja lučenja kolagena. Isto tako, alge u proizvodima za negu lica pomoći će koži da zadrži mladolik I svež izgled, zbog morskog kolagena koji sadrže.

kolagen

ZDRAVLJE ZGLOBOVA I MIŠIĆA

Kolagen je zajedno sa složenim šećerima sastavni deo hrskavice. Njegov značaj je u tome što doprinosi stvaranju hrskavice, koja se njegovim unosom manje I razgrađuje. Pomaže  kod ukočenosti kolena, ali i u prevenciji sportskih povreda. To se postiže kada se kolagen unosi sat vremena pre fizičke aktivnosti. Pored ovoga, uzimanje suplemenata kolagena pozitivno utiče I na stvaranje mišićne mase kod onih koji vežbaju kako bi je povećali. Isto tako, uzimanje ovog proteina posebno se preporučuje starijim osobama kako bi očuvale gipkost I pokretljivost zglobova I elastičnost kože.

Na raspolaganju je mnogo načina da svoje telo I organizam učinimo vitalnijim I zdravijim. Suplementacija ili podsticanje stvaranja kolagena putem ishrane ili pomoću preparata za negu kože, važan su deo brige o sebi. Stoga, ne treba čekati prve znake starenja organizma, da bi se razmišljalo na ovu temu. Važno je početi sa time već od dvadesete godine. To ćemo postići pažljivijim vođenjem računa o kozmetičkim preparatima koje kupujemo, ali prvenstveno zdravim stilovima života.

Slično

Back to top button