Zabava i slobodno vremePutovanja
U trendu

Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Svako leto donosi i novi val posebnih emocija koje nam povećavaju uzbuđenje i želju da upravo mesece koji slede napravimo najboljim u životu. Ljubitelje kultne serije Seinfeld, to može da podseti na legendarnu scenu Džordža Konstanze koji je u leto 1997. godine ušao s velikom ambicijom: ‘Ovo će biti leto Džordža’, a završio neslavno u bolničkom krevetu i depresivnom facom na licu.

Naravno, Džordž Konstanza je jedan od najdepresivnijih likova napravljenih u bilo kojem filmu ili seriji, pa se brinite da ne završite kao on. Međutim, planove da leto napravite što boljim svakako treba da imate.

Leto je vreme za nove izazove

Znamo kako dopamin i hormoni sreće u mozgu funkcionišu, te da bi ih konstantno osećali, potrebno je da ih pobuđujemo raznim aktivnostima. Novi izazovi su idealna stvar za takvo nešto. Zamislite, na svetu postoji toliko stvari i aktivnosti koje vam mogu obogatiti život, a da toga ni sami niste svesni. Zašto se ne upustiti u jednu takvu avanturu i videti šta vam ona donosi?

letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način
Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Pročitajte neku novu knjigu

Bez obzira da li ste pasionirani čitalac ili ne, ne treba bežati od toga. Kvalitetno štivo za čitanje može vam i te kako obogatiti dane. Posebno onda kada je vrućina takva da je naprosto teško raditi bilo šta drugo nego biti u kući, hladu ili kafiću. U takvim situacijama, knjiga je idealna metoda za relaksaciju. To je posebno izraženo kada je reč o štivu koje je ugodno za čitanje i nudi zanimljive opservacije ili radnju. Čitati knjigu i kreirati sliku u glavi na osnovu onoga što piše u njoj, mnogo je bolje, zdravije i zanimljivije od vremena provedenogpred mobitelom ili kompjuterom.

letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način
Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Budite kreativni

U vrelim letnim danima uvek može biti zanimljivo da poradite na svojoj kreativnosti ili pokušate napraviti nešto novo. Vreme interneta nudi veliki broj različitih kurseva i zanimljivih klipova koji pokazuju eksperimente koje možete izvesti. Korisna je svaka zanimacija koja vam može obogatiti vreme i učiniti da se osećate zabavljeno i zadovoljno. Pronađite neke zanimljive kulinarske recepte na internetu i skuvajte ih sami ili napravite nešto kreativno od samog drveta. Okušajte u bilo čemu što vam nije primarna struka, te vidite gde vas to može odvesti.

letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način
Učenje novog jezika je idealno za letnje vreme!

Pokrenite se

Najgora stvar koju sebi možete napraviti u životu jeste da gubite vreme. Vremena je dovoljno za sve što želite raditi, ali ga ljudi često pogrešno koriste usled nemogućnosti da ga organizuju na adevaktan način. Nemojte praviti tu grešku i leto iskoristite da naučite nešto novo, a što vam pre ili kasnije može koristiti. Upišite neki kurs i savladajte novo zanimanje, bez obzira da li je reč o jeziku, sportu ili informatičkim tehnologijama. Svaki novi izazov koji savladate, posebno ako je reč o radnjama koje vam povećavaju znanje, može vam samo biti od koristi. Time ćete spoznati da ste vreme zaista iskoristili na kvalitetan način, što je samo po sebi dovoljno da se osećate zadovoljno i ispunjeno.

leto
Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Provodite vreme sa prijateljima i porodicom

Prijatelji i porodica spadaju među najvažnije delove vašeg života i nikako ih ne smete zapostavljati. Leto je vreme druženja, a sa kim je bolje biti u društvu nego sa osobama do kojih vam je stalo? Mnogo stvari možete raditi sa njima i osećati bliskost i sreću koje vam samo drage osobe mogu doneti. Pronađite vreme da sa porodicom izađete na večeru, piknik ili negde u prirodu. Zabavite se igrajući karte ili društvene igre, uživajte što ih imate u svom životu i to im pokažite delima. Raspon onoga što možete raditi sa prijateljima još je veći. Bez obzira da li se odlučili na zajednička putovanja, planinarenje ili sportske aktivnosti, slobodno se prepustite avanturi i uživajte.

leto
Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Napravite listu stvari koje želite uraditi

Preterano planiranje može upropastiti lepotu svake radnje, ali postavljanje ciljeva značajno može obogatiti vaš život. Nije kliše reći da je u životu potrebno imati ciljeve, jer nas put do njihovog ostvarivanja čini da se osećamo bolje. Ne libite se da napravite listu ciljeva koje želite postići, uraditi ili ostvariti. To možete napraviti zajedno sa svojim prijateljima. To mogu biti mesta koje želite posetiti, planinski vrhovi koje želite osvojiti, sport ili aktivnost i ili nešto četvrto. Šta god to bilo, postavite ga kao cilj i naterajte se da ga ostvarite.

leto

Uradite nešto spontano

Ciljeve je dobro imati, ali ne mora sve biti plod onoga što ste unapred zacrtali ili odredili. Spontanost je karakteristika iz koje često proizilaze najbolje stvari, iskustva i osećaji, a razlog tome je što apsolutno nemamo nikakva očekivanja od bilo čega što spontano radimo. Kada nešto planiramo, očekujemo ili zamišljamo, to može ispasti drugačije i lošije u odnosu na naša nadanja, te nas može razočarati. Spontani potezi sprečavaju takva razočarenja, jer se radujemo upravo onom nepoznatom što nas čeka iza ugla, a ne znamo šta je. Dajte sebi oduška i budite spontani, uradite nešto impulsivno i bez ikakvog plana, te vidite gde će vas to odvesti. Život je pun avantura i potrebno im se samo prepustiti. To je nešto što imate priliku uraditi svakoga dana i što vam može promeniti i obogatiti vašu svakodnevicu na načine koje ni u snovima niste mogli pretpostaviti.

leto
Letnje aktivnosti ~ kako da iskoristite leto na pravi način

Isprobajte nova jela i pića

U životu uvek nastojte da budete širokih vidika i shvatanja, te da iskušavate nešto novo. Ne možete znati da li vam se nešto sviđa ili ne dok to ne probate, zato se ne ograničavajte u bilo čemu što radite, te se prepustite novim stvarima i isprobajate ih. Jela i pića spadaju u tu grupu i prema njima možete pristupati na mnogo kreativniji način, te upoznavati nove kulture, jela, ali i pića. Ukoliko volite alkohol, isprobavanje raznih koktela, viskija, vina, piva ili drugih pića, može biti jako zanimljivo iskustvo, a nikada ne znate koje vas piće može ostaviti fasciniranim. Ukoliko izbegavate alkohol, postoji i veliki broj drugih zanimljivih napitaka koje možete isprobati, a isto važi i za jelske specijalitete. Budite otvorenog uma i istražite ono što vam se čini zanimljivim, jer možda baš i bude takvog okusa.

Slično

Back to top button