PutovanjaZabava i slobodno vreme

Najpoznatija izletišta u Srbiji: 10 najpoznatijih izletišta

Da li se ovih dana pitate koja su najpoznatija izletišta u Srbiji? Bliži se 1. maj, međunarodni dan rada, a turističke agencije već popunjavaju ograničen broj mesta za jednodnevne ili vikend izlete. Niste se organizovali na vreme, a želeli biste da sebi pružite nezaboravan vikend sa najdražim ljudima, onda je jednodnevni ili vikend izlet u Srbiji pravo rešenje.

Putovanja u Srbiji ne iziskuju puno novca, a svakako se mogu obići mnoga zanimljiva i značajna mesta. Veliki broj ljudi nije upoznat sa lepotama sopstvene države, znamenitostima, gradovima, koji nose posebnu čar.

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Najpoznatija izletišta u Srbiji: 10 najpoznatijih izletišta

Srbija je poznata po jedinstvenoj i bogatoj istoriji, kulturi, narodnim običajima. Svaki kraj ove države je priča za sebe koja je samo jedan dragi kamen u moru mnogih. Na Jugu Srbije upoznaćete Borino Vranje, igru, pesmu, sevdah, tradicionalna jela, dok ćete u Zapadoj Srbiji upoznati korene naše državnosti, hranu i običaje svojstvene tom kraju. Istočna Srbija nudi posebne avanture.

Priroda je priča za sebe. Nije štedela ni u jednom kraju Srbije. Reke, jezera, planine, nacionalni parkovi, banje, pružiće vam nezaboravno iskustvo bez puno ulaganja.

Najpoznatija izletišta u Srbiji

#1 Zlatibor

Destinacija Zlatibor turistima nudi svoje lepote tokom cele godine. Bilo da želite da uživate u sportskim aktivnostima na snegu, ili da u hladu osećati miris pokošene trave sa planinskih pašnjaka, izbor je na vama. Zlatibor je popularan po organskoj, domaćoj hrani. Mesta za jednodnevne izlete ima na svakom koraku, a ukoliko želite da uživate u ostalim čarima ove planine vikend je pravo rešenje.

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Najpoznatija izletišta u Srbiji: 10 najpoznatijih izletišta

#2 Kopaonik

Najpoznatija izletišta u Srbiji u sebi ubrajaju i Kopaonik. Kopaonik je planina koja posetiocima pruži uživanje bilo da je reč o zimskim mesecima ili tokom toplijih dana. Na obroncima ove planine nalazi se veliki broj izletišta na kojima uvek ima turista, čak i kada nije zimska sezona. Kopaonik je pravo mesto ukoliko želite da se sklonite od gradske gužve. Svež vazduh i zelenilo koje se nalazi sa svih strana odvešće vas u jedan sasvim novi svet. 

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Najpoznatija izletišta u Srbiji: 10 najpoznatijih izletišta

#3 Sokobanja

U narodu je poznato kao „mesto koje podmlađuje“ i samo oni koji nikada nisu posetili Sokobanju ne veruju u ovu konstantaciju. Branislav Nušić je za Sokobanju rekao „Sokobanja, Soko grad – dođeš star, odeš mlad“, pa ukoliko želite da se podmladite, po rečima našeg najvećeg komediografa, onda je ovaj destinacija na Jugu Srbije, u blizini Aleksinca, pravo mesto. U centru opštine nalazi se tursko kupatilo, koje je pod zaštitom države. Akva park u Sokobanji ostaviće bez daha najmlađe i one koji se osećaju tako. Na 2 km od grada smešten je Soko grad – utvrđenje koje se nalazi na steni iznad reke Moravice. Pored toga, planina Ozren, u narodu poznatija kao prirodna bolnica za očne bolesti izmamiće vam jedan novi, drugačiji pogled na svet. U blizini Sokobanje, na putu prema Aleksincu, nalazi se prelepo Bovansko jezero, koje je odlično za kupanje i pecanje.

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Turkish bath in Sokobanja spa Serbia

#4 Zlatarsko jezero

Jedno od fascinantnih mesta u Srbiji svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Kanjoj reke Uvac koji je poznat po meandrima dovešće vas do Zlatarskog jezera, pored ostala dva: Uvačko i Radoinjsko koje gradi ova reka. Zlatarsko jezero, kao i obilazak okolnih mesta, pružiće vam nezaboravnu avanturu.

#5 Đavolja varoš

Ukoliko su vaše preferencije uzbudljiva jednodnevna ili vikedn putovanja, onda je Đavolja varoš pravo rešenje. Veličanstven spomenik od prirodnih stena koji je smešten na Radan planini – Đavolja varoš nalazi se na listi sedam svetskih čuda prirode. Tako ćete se i osećati, čudno, ali veličanstveno, dok obilazite i posmatrate prirodne kupole. U blizini Đavolje varoši možete obići i zadužbine Stefana Nemanje, ali posetiti i Kopaonik.

#6 Golubac

Na visokim liticama, uz obalu Dunava smešteno je još jedan kulturni dragulj Srbije – Golubački grad ili Golubac. Ukoliko želite da se bliže upoznate sa burnom prošlošću ovog utvređenja nemojte oklevati. Golubac nudi značajne podatke o srpskoj istoriji i kulturi.

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Golubac Fortress, a 14th century medieval fortress on Danube river in Serbia. It has been restored at 2019.

#7 Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava je jedini sačuvani srpski srednjovekovni dvor. Ukoliko vas zanimaju podaci o srpskoj istoriji i prošlosti, poseta ovom utvrđenju Despota Đurađa Brankovića je pravo rešenje. Jednodnevnim izletom do Smederevske Tvrđave možete saznati impozantne podatke o tome kako je izgrađen dvor, kako se na njemu živelo, kakve su bitke vođenje?

#8 Srebrno jezero

Na 2 km udaljenosti od Velikog Gradišta nalazi se Srebrno jezero, koje predstavlja odličnu destinaciju za porodična putovanja i izlete. Na Srebrnom jezeru možete uživati u kupanju, roštiljanju, šetnji pored jezera, ali i krstarenju Dunavom. Prvomajski uranak proveden krstarenjem i druženjem sa najdražima pored Srebrnog jezera je nezaboravno iskustvo za svakoga.

#9 Stara planina

Stara planina je pravi dokaz za to da putovanja i izleti na planinama nisu popularni samo zimi. Prolećni i letnji dani, posebno vikendi, prepuni su turista na Staroj planini. Prelep pogled, svež vazuh, zelenilo, i uređeno etno selo Srna privlače turiste iz cele zemlje.

najpoznatija izletišta u srbiji: 10 najpoznatijih izletišta
Najpoznatija izletišta u Srbiji: 10 najpoznatijih izletišta

#10 Bela crkva

Bela crkva je naselje u oblasti južnobanatskog okruga. Zbog prelepog uređenja i postojanja jezera ova destinacija nalazi se na listi omiljenih među turistima. Kupanje i pecanje pored nekog jezera u Beloj crkvi može biti odlično iskorišćeni vikend. Na samo 11 km od Bele crkve nalazi se granični prelaz sa Rumunijom, te šetnja u susednoj državni, može biti deo vašeg vikend izleta na ovoj destinaciji.

Slično

Back to top button