Putovanja

KUBA ~ šta sve treba da znate pre putovanja!

Kuba je oduvek bila privlačna destinacija. Zbog toga je svaka informacija o putovanju u ovu daleku zemlju od značaja za one koji žele da je posete. U nastavku teksta vam prilažemo detaljan plan puta i spisak sadržaja koje treba da posetite na Kubi. Jedan od naših autora se potrudio da vam, što detaljnije, prenese utiske i savete, tako da vam što više olakša boravak i snalaženje. Putovanje se odvijalo 2019. godine, pre nego što se desila pandemija, te određene informacije podležu izmenama. U slučaju da u skorije vreme planirate putovanje na Kubu, neophodno je da se raspitate o neophodnostima u vidu PCR testova, vakcina i ostalog. Uživajte u ovom (imaginarnom) putovanju!

Kuba

 • Trajanje putovanja:  26. maj – 16. jun 2019. god.
 • Prevoz: Avion

screenshot_14.png

Cena avionske karte
 • Viza:  Nije potrebna za boravak do 90 dana. 
 • Medicinsko i putno osiguranje:  46€  za 21 dan 
 • Smeštaj:  hostel El Concordia Backpackers u Havani (adresa: Concordia 476, 10200 La Habana, Cuba)

Cena za 21 noć:  214€ 

kuba
Ulaz i soba u smeštaju
kuba
130818059.jpg
 • Hostel se nalazi u Havani, na 11 km udaljenosti od Muzeja Hemingvej. Internacionalni aerodrom Hose Marti nalazi se na 16 km udaljenosti.                                                       
 • Svakog jutra u hostelu se servirao  nacionalni doručak (uračunato u cenu smeštaja).

DAN 2 – 6, Havana, Kuba. 

Prvi dan kada smo stigli iskoristili smo za odmor i prilagođavanje kako klimi, tako i novoj vremenskoj zoni. Naredne dane proveli smo obilazeći  Havanu, glavni grad Kube.

🡪 Kvart Stara Havana (La Habana Vieja) predstavlja središnji deo i centar Havane, budući da je nekadašnji izvorni grad. Ovaj tzv. ,,stari grad” je izuzetno bogat arhitekturom i građevinama iz kolonijalnog perioda kubanske istorije. Neka od zdanja koje morate videti svakako su Kapitol (El Capitolio), kao i La Plaza Vieja, tj. stari nekadašnji centralni trg.

🡪 Malekon (El Malecón) – dugačko šetalište dužine 8 km pored obale sa morskim stenama, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na različite havanske četvrti. 

el-malecon.jpg

🡪  Hamelova ulica / kvart (El Callejón de Hamel): Kako su nam lokalni stanovnici objasnili, ova ulica zapravo predstavlja jezgro afrokubanske kulture kako u Havani, tako na celoj Kubi.

p1010069.jpg

🡪 Muzej i kuća (letnjikovac) Ernesta Hemingveja na Kubi  (ulaznica: 25€)

🡪 Plaža Santa Maria del Mar:

kuba
KUBA ~ šta sve treba da znate pre putovanja!

DAN 7. 

 • Otišli smo na izlet u mesto Vinjales (Viñales), što je istoimeni grad i dolina na severu Kube. Vinjales se nalazi pod zaštitom UNESKO-a zbog unikatnog ruralnog reljefa koji oslikava autohtonu agrikulturu, te samim tim  život i tradiciju Kubanaca.
   

Cena izleta: 65 

DAN 8. i 9

Otišli smo na ekskurziju u Varadero na 2 dana, poznato Kubansko letovalište koga odlikuju prekrasne, bajkovit, rajske
peščane plaže sa tirkiznom bojom vode.  Cena izleta u Varadero iznosi 70€.

DAN 10-12. 

Odlučili smo da odemo u trodnevnu posedu gradu Trinidad međumesnim autobusom i prespavamo u jednom od tamošnjih hostela.  Putovali smo autobusom prevoznika Viazul, a povratna karta koštala nas je 43€.


Prema rečima lokalnog vodiča, grad Trinidad je veoma značajan za razvoj kubanske ekonomije i trgovine, s obzirom da je u istoriji važio za središte industrije šećera. Naši utisci su da je grad Trinidad danas prilično usredsređen na turizam, te da je veoma specifičan i raznolik. Posebno ga karakterišu i krase građevine iz kolonijalnog kubanskog perioda.

Takođe, postoji i nekoliko izleta koji se mogu obaviti u okolini, poput posete plaži Ankon (la playa Ancón) ili obilazak doline El Valle de los Ingenios.

DAN 13. 

Poseti smo Ostrvo Iguana, a taj izlet brodićem nas je koštao 65 € .

Ostrvo Iguana je zaštićeni rezervat prirode i na ostrvu nema turističkih objekata. Instalirano je samo malo pristanište koje brodovima i čamcima omogućava pristajanje i iskrcavanje turista. 

Ostrvo Iguana je koralno ostrvo, i kako mu i samo ime govori, naseljeno je stotinama iguana, vrstom tzv. kubanskih iguana. Prema rečima vodiča, kubanska iguana je endemska vrsta na Kubi i smatra se jednim od najvećih i najviših guštera na Karibima.

Ove iguane, koje po svojoj visini i izgledu umnogome podsećaju na dinosauruse, slobodno šetaju ostrvom. Vole da se sunčaju na kamenju s pogledom na more, nepomični poput malih kamenih statua, posmatrajući dolazak čamaca i brodića koji prevoze turiste. Radoznali su i neustrašivi (pomalo i proždrljivi!), te ne oklevaju da se druže sa ljudima koji dođu na ostrvo, zauzimajući različite poze za lepe fotografije. 

kuba

Vodič vam na licu mesta može dati nekoliko listova da ih nahranite ako želite.

Zabranjeno je donošenje sopstvene hrane, posebno slatkiša, s obzirom da su ove iguane uglavnom biljojedi.

Lako im se može prići, čak i pomaziti, ali OPREZNO, jer iako su uglavnom mirni i susretljivi, ipak su to divlje i nepredvidive životinje i mogu vas povrediti. Po rečima vodiča, njihov ugriz je prilično bolan i može preneti mnoge zaraze. Ovi gmizavci takođe imaju duge kandže i mogu udarati snažnim potezima repa. Iz tog razloga, preporučeno nam je Izbegavanje naglih pokreta i da uvek slepo sledimo uputstva i smernice na licu mesta, budući da se ne može baš sa stoprocentnom sigurnosti pristupiti svim iguanama.

DAN 14. i 15.

Posetili smo gradove Sjenfuegos (Cienfuegos) i Santa Klara (Santa Clara). 

Cena izleta sa uključenom cenom prenoćišta iznosila je 45€.

Sjenfuegos je glavni grad istoimene  pokrajine na zapadu Kube. Ima izlaz na Karipsko more. Prema rečima vodiča, predstavlja jednu od vodećih kubanskih luka, a takođe se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a, pogađate, upravo zbog specifične i jedinstvene arhitekture.

U nastavku, lokalni vodič nam je predstavio Santa Klaru kao najrevolucionarniji grad Kube. Govorio nam je o tome da gradu ova metafora nije dodeljena samo zbog istorijske opsednutosti argentinskim lekarom i revolucionarem Če Gevarom, već zato što je ovo i dan-danas grad novih trendova i nezasitne, buntovne kreativnosti.

DAN 16 – 20.

Poseta kubanskom gradu Santjagu (Santiago de Cuba).  

Povratna karta autobusom prevoznika Viazul koštla nas je 90€. Tamo smo samostalno potražili smeštaj u lokalnom hostelu.

Santjago je takođe značajna kubanska luka, a kako su nam rekli, po veličini je drugi grad na Kubi. Takođe izlazi na Karipsko more.

DAN 21. Kuba-Beograd

Povratak za Beograd.

Budući da smo imali u vidu da nam se ova unikatna prilika putovanja na Kubu  pruža možda prvi i poslednji put u životu, tokom našeg putovanja želeli smo da posetimo što više znamenitih lokacija i destinacija, i time oplemenimo naše uspomene, iskustva i doživljaje. Iz tog razloga, nismo želeli da sve dane provedemo stacionirani u jednom mestu i jednom hostelu, već smo iskoristili priliku i avanturistički duh da uživamo kako u ostalim mestima, tako i u izvrsnoj i preukusnoj različitoj i unikatnoj nacionalnoj hrani i piću. Ovo putovanje je umnogome doprinelo kako da usavršimo jezik (španski), tako i da se upoznamo sa jedinstvenim odlikama kubanske tradicije i kulture, po mnogo čemu drugačije od naše.

Kuba i njena prevozna sredstva

kokotaksi (el cocotaxi)

Za turiste vožnja taksijem ili kokotaksijem se kreće približno oko 1 CUC (kubanski konvertibilni pesos) po pređenom kilometru.

Valuta

1 CUC=4,14 RSD
1 CUC= 0,035 eur

Iznajmiti auto (rent a car): Cene se kreću oko 60€ na dan sa neograničenom kilometražom.

Iznajmiti bicikl (za nekih 3 CUC za sat vremena, ili 15 CUC za ceo dan).

 • Autostopirati: Budući da je na Kubi izuzetno niska stopa kriminala, praksa stopiranja u zemlji je uobičajena. Deljenje vozila sa drugom osobom je totalno legalno i bezbedno.

Hrana i piće

kuba
Criolla

U nastavku možete pogledati fotografije tipične kubanske hrane, koju neizostavno morate probati ukoliko posetite ovu zemlju.

Vlasnici hostela u kome odsedate obično u cenu smeštaja nude i uključenu hranu, gotovo uvek doručak i večeru. Međutim, kako nismo bili zadovoljni ponudom hrane u hostelu u kome smo odseli, lokalni stanovnici su nam preporučili jedan tipični kubanski restoran sa izuzetno povoljnim cenama. Naziv restorana je Havana 61. Hrana u ponudi je tipično kubanska, a ovu hranu lokalci takođe nazivaju i kriolja (criolla).

Doručak: kontinentalni, obilni, zasnovan je na prirodnim sokovima, voćnoj salati, tostu sa maslacem i jajima ili sendviču, mleku i kafi. Košta oko 4 € po osobi.

Ručak / večera: između 7 € i 10 €; Uglavnom se sastoje se od salate, kukuruza, pirinča i pasulja, kao i svinjskog mesa. Uz sve to dobijete i dezert, sve u obilnim količinama.

🡪 Najbolja lokalna pića koja morate probati na Kubi su: koktel mohito (mojito), alkoholno piće daikiri (daiquiri), kao i originalnu kubansku kafu (posebno espreso), uz koji možete dobiti i kubansku cigaretu.

Saveti za putovanje na Kubu

🡪 Ponesite od kuće jedan komplet prve pomoć,  jer apoteke na Kubi nisu baš dobro opremljene!

🡪 Na Kubi postoje dve valute: kubanski peso (CUP) i konvertibilni peso (CUC).

Prva valuta (CUP) je nacionalna valuta, koja se u osnovi koristi za plaćanje ulaznica za lokalni prevoz, hranu na kioscima, kupovinu voća i povrća na pijaci, itd. CUC je valuta koja se gotovo uvek koristi u turističkim mestima (turistički prevoz, plaćanje u restoranima, za kupovinu suvenira …)   

🡪 Taksisti predstavljaju najznačajniju i najbogatiju riznicu Kube, pa se vožnja može iskoristiti za upijanje kubanske istorije i kulture, ali i mnoštvo anegdota i smeha. Budite spremni da slušate puno tradicionalne kubanske muzike i posebno puno, čak i previše regetona (ne samo u taksijima). Takođe, taksi je prilično jeftin.

🡪 U Havani se može videti i puno klasičnih automobila iz 50-ih godina koji se koriste svakodnevno na ulicama. Ovi automobili zapravo predstavljaju jeftiniju, bržu i korišćeniju verziju žutog taksija.

🡪 Ostatak slobodnog vremena na Kubi provedite u kupovini poklona i suvenira za sebe i svoju porodicu, isprobavanju tipične kubanske hrane, pića i cigareta, ali i u uživanju po kubanskim diskotekama plešući rumbu i salsu!

VIDIMO SE NA KUBI!  

¡NOS VEMOS EN CUBA!

kuba ~ šta sve treba da znate pre putovanja!

Slično

Back to top button