Putovanja
U trendu

Sankt Peterburg ~ neobični predlozi za obilazak

U poslednje vreme je Sankt Peterburg na spisku gradova koji se obilaze prilikom studentskih ekskurzija. Bilo da ste student, ili se prosto tako osećate, ovaj grad vas neće izneveriti. Osim što obiluje istorijom i lepotama arhitekture, nekadašnji Lenjingrad ima još jednu ,,prednost”. Ona se ogleda u onom neverovatnom duhu koji grad mora da poseduje da bi očarao turistu. Ruski duh i gostoljubivost su slični našim prostorima, zbog čega se ni ne osećamo kao da smo u poseti. Evo nekoliko ,,neobičnih” mesta koje treba da obiđete ako vas put (slučajno ili namerno) nanese na ovu stranu sveta. Napominjemo da nećemo predlagati mesta koja se ,,podrazumevaju”: Ermitaž, Crkvu Svetog Petra i Pavla, Peterhof. Otkrijmo neotkriveno!

Istorija i geografija grada – da znamo gde idemo!

Sankt Peterburg se nalazi na interesantnom geografskom položaju. Drugi je najveći grad u Rusiji: posle Moskve je i drugi industrijski centar. Grad se nalazi blizu granice sa Estonijom. Izgrađen je u močvarnom području, na obali reke Neve. Grad se nalazi na samom severu u odnosu na sve veće evropske gradove. Geografski položaj je izuzetno važan za posetioce ovog grada, jer u vreme trajanja letnje dugodnevnice ne pada mrak u potpunosti. Takav grandiozan prizor je dobio naziv ,,bele noći” (21-22.6. je datum kada je najduža bela noć). Upravo tako se zove i roman pisca koji potiče iz ovog grada – Dostojevskog.

Korisne informacije

Rublje naspram dinara: 1 rublja = 1,29 dinara

Mapa koja vam može dobro doći https://walkli.com/routes/St%20Petersburg,%20Russia

sankt peterburg
Bele noći su fantastičan prizor kada se susreću noć i dan.

Ime grada

Da li vam se desilo da niste baš sigurni kako da izgovorite ime ovog grada? Ako jeste, nije slučajnost. Ako nije, ne bi bilo zgoreg objasniti onima koji ne znaju šta je to što ih zbunjuje. Sankt Peterburg je proživeo i preživeo razne destruktivne promene. Neke od tih su i intenzivne promene imena. Ime grada označava i politički sistem koji je u tom gradu ustanovljen (setite se samo Užica i Titograda). S obzirom na veličinu, ali i na položaj koji ga smešta na pregib između Evrope i Azije, Sankt Peterburg je čekalo isto.

O poreklu imena: kako se grad, uopšte, zove?

Grad je izgrađen na politički turbulentnoj teritoriji na kojoj su se smenjivali narodi. Dugo je bila ,,ničija zemlja”, sve dok Petar Veliki nije odlučio da tu izgradi velelepni grad. Zapravo, Petar Veliki je Sankt Peterburg želeo da sagradi po uzoru na Amsterdam, te možete pronaći i određene sličnosti između gradova. Međutim, grad ne nosi ime po vladaru, nego po svecu kog je slavio: Simonu Petru.

Zbog sudara raznih naroda na toj teritoriji i usvajanja njihove verzije imena, grad je nosio ime Sankt-Pieterburch. Ime Sankt Peterburg je obeležavalo grad sve to početka Prvog svetskog rata. Tada je dobio rusifikovano ime Petrograd. Ovo ime se i danas može čuti kada se priča o ovom lokalitetu. Za razliku od prethodnog, ovo ime nije dugo trajalo. Posle Lenjinove smrti 1924, grad je njemu u čast poneo ime-Lenjingrad. Nakon rušenja komunističkog režima, ime grada se vraća na prvobitno: Sankt Peterburg, i tako je do danas. Eto otkud dilema oko imena!

Neva i vremenska prognoza: kada ići u Sankt Peterburg?

Reka koja protiče kroz Sankt Peterburg je, ne tako duga, ali agresivna Neva. Ono što zanima sve naše putoholičare je kada ići u Sankt Peterburg i šta obući kada odemo? Na sam pomen Rusije, stvara se asocijacija o hladnoći. To jeste istina, ali kada je reč o sibirskom delu zemlje. Klima oko Moskve i Sankt Peterburga je ,,prijateljskija” od sibirske. Ipak, za naše podneblje može biti velika neprijateljica. Zato je neophodno dobro se informisati o vremenu koje se predviđa za potencijalno vreme putovanja.

U slučaju da odlučite da putujete zimi, morate se spremiti na ozbiljne temperature koje se spuštaju i do -35°C u najekstremnijem slučaju. Međutim, i ta temperatura ima svoje čari. Jedan od najsnažnijih zimskih doživljaja u Rusiji je momenat zamrzavanja Neve. Kada se reka zaledi, postaje jedan poseban plesački podijum. Osim što prestaje prečica za prelazak na drugu stranu grada, takođe je mesto okupljanja klizača i različitih uživalaca zimskih sportova. Takođe, priča se da su ugostitelji bašte svojih kafića premeštali na zaleđenu reku. Pravi doživljaj, zar ne?

Jednostavnije rečeno, najbolje bi bilo u ovaj grad otići na prelazu iz zime u proleće, odnosno od marta do maja. Tada se može videti pun kapacitet koji grad može pružiti, a istovremeno obići padavine i zimu. U slučaju da odlučite da putovanje realizujete u maju, moći ćete i da uživate u krstarenju Nevom. Osim toga, možete bez problema da upozate kanale ove reke, zbog kojih grad i zovu Holandijom severa.

Šta videti?

Grad ima mnogo znamenitosti koje treba obići. Neke su od istorijske, neke od arhitektonske ili umetničke važnosti. Neki muzeji su, prosto, jako interesantni, pojedine građevine moramo videti. Ali, kako obići sve tako važne stvari za tako kratko vreme? Mi vam predlažemo neke delove grada koji zavređuju vašu pažnju. Na vama je da odaberete fokus svojih interesovanja.

Grob F. M. Dostojevskog

sankt peterburg
Statua na grobu F. M. Dostojevskog

U Lavri Svetog Aleksandra Nevskog se nalazi ograđeno grobno mesto F. M. Dostojevskog. Jedan od najvećih ruskih, ali i svetskih pisaca, sahranjen je u gradu u kom je najviše i stvarao. Ovaj neobični lokalitet bi bio pravi dragulj za ljubitelje književnosti, s obzirom na to da se na ovom mestu okupljaju veliki poštovaoci pisca. Na taj način se možete povezati sa ljubiteljima i istomišljenicima, kada se o Dostojevskom radi. Nalazi se na samom kraju Nevskog Prospekta, bulevara koji se proteže kroz čitav grad. Položaj ga čini adekvatnim za trasu jedne duge i ozbiljne šetnje, kojom ćete zaista spoznati duh grada.

Okeanarijum (Oceanarium)

Ljubitelji prirode i morskih bića će biti posebno oduševljeni ovim mestom. Na sajtu okreanarijuma se možete raspitati o događajima koji bi vas mogli interesovati. Možete prisustvovati akrobacijama koje izvode foke, načinu hranjenja ili performansu sa ajkulama. U zavisnosti od ličnog interesovanja, možete posmatrati svet meduza, opasne ajkule ili pak izgled morskog dna.

Faberžeov muzej

Već se podrazumeva da je Ermitaž jedna od lokacija koje se moraju obići u Sankt Peterburgu. Turisti oduševljeno hrle u muzej da bi videli kako izgledaju skupocena Faberžeova jaja. Međutim, greška koju turisti shvate tek kad je naprave je da u Ermitažu postoji izložena kolekcija Faberžeovih jaja. Međutim, to nije glavno mesto ,,boravka” ovih umetnina. Većina dela Faberžea je u Faberžeovom muziju, koji nije u slopu Ermitaža. Naš predlog je da ne kupujete karte preko agencija kojima dolazite u Santk Peterburg (u slučaju da ih koristite). Karte na kraju ispadnu skuplje, ne bude uračunat obilazak Faberžeovog muzeja, a organizator zadržava pravo otkazivanja obilaska. Takođe, agencija određuje šta ćete videti i obići. Za samostalni obilazak će vam biti potrebna ozbiljnija priprema, ali to vredi mnogo više!

Muzej mikrominijature: nesvakidašnji događaj pod lupom

Sankt Peterburg je grandiozan grad, zato je neobično naići na muzej mikrominijature. Na ovom neobičnom mestu ćete videti (uz malu pomoć lupe) najrazličitije načine za izražavanje umetnosti. Naime, muzej mikrominijature krije mala umetnička dela ugravirana, ni manje ni više, u uši igle! Sećate se izreke ,,provukao se kroz iglene uši”, odnosno, kroz otvor na igli kroz koju prolazi konac. E, upravo u te uši su umetnici smeštali svoja umetnička dela. Naravno, nisu sva dela tako malena, ali vam je za većinu potreban mikroskop.

I još…

Preporučujemo takođe i:

  • Muzej higijene
  • Muzej sovjetskih slot mašina
  • Muzej parfema
  • Muzej votke
  • Muzej S. Frojda
  • Muzej emocija

Srećan put i lep provod!

Slično

Back to top button