PutovanjaIstorijske zanimljivostiObrazovanjeUmetnost

Top 3 destinacije za putovanje ove godine

Imate želju da ove godine otputujete na drugačiju i nesvakidašnju destinaciju? Koja mesta su vredna posete a da odlazak tamo ne košta čitavo bogatstvo? Za one koji žele da budu dobro organizovani i vole da planiraju putovanje na vreme, pripremili smo 3 predloga za ovogodišnji odmor. Vežite pojas i spremite se za nezaboravne avanture širom sveta!

Putovanje u Meksiko

Koliko osoba koje su bile u Meksiku poznajete? Verovatno vrlo malo ili ni jednu. Ovo jedinstveno egzotično mesto je nepravedno zanemareno od strane evropskih turista. Na odmor u Meksiku nećete potrošiti previše novca. Zapravo, mnogo manje nego što pomišljate. Da počnemo…top 3 destinacije za putovanje ove godine

Pristojnu hotelsku sobu možete iznajmiti za 50 dolara ili manje po noći, što je jeftinije od prosečnih cena smeštaja u Francuskoj ili Italiji. Priznaćete, nije prevelika cena za ono što Meksiko nudi za uzvrat!

Hrana u Meksiku je poseban doživljaj koji zadovoljava sva čula. Prva stvar koja nam pada na pamet kada razmišljamo o meksičkom obroku su poznate, ukusne tortilje. Pravi festival ukusa u ustima i raj za oči na tanjiru! Jedan kompletan obrok može vas koštati od 3 do 10 dolara, u zavisnosti od toga šta i gde želite da jedete. U suštini, za hranu nećete potrošiti više nego što trošite kad ste kući.

Vesele boje ove zemlje ne zaustavljaju se na meksičkoj kuhinji i prelepim jelima.

Šarenilo je sinonim Meksika pa je i arhitektura većine gradova neočekivano raznobojna. Nije redak prizor da vidite kuće ofarbane u pink ili jarko narandžastu boju. Čak i oblici građevina su često neobični i atraktivni za turiste.

Bogata istorija i arheološka nalazišta omogućavaju vam da prošetate ruševinama čuvene civilizacije Maja. Nemojte propustiti da posetite drevni grad Čičen Icu. Preporučujemo i piramide Kukulkan i aktivnosti podvodnog ronjenja u Kankunu. Ne treba zanemariti ni manje, takođe zanimljive atrakcije ukoliko vam to budžet dozvoli. 

Ono što do sad sigurno niste znali o drevnoj religiji civilizacije Maja je da se još uvek praktikuje u nekim zajednicama. Možda ćete se, ako budete imali sreće, tokom obilazaka hramova zadesiti na nekoj od javnih magijskih ceremonija ove mistične religije. Iskustvo će biti nezaboravno! 

Stopa kriminala u Meksiku je visoka stoga obratite pažnju na svoju bezbednost i uvek se krećite u okviru svoje turističke grupe. Noćni život je na zavidnom nivou pa tako Meksiko pruža zabavu za sve generacije.

U zavisnosti od toga u koji deo zemlje posećujete, možete videti čuveno Karipsko more (o kome svi maštamo još od kad je prvi put prikazan film Pirati sa Kariba) ili ćete imati jedinstvenu priliku da plivate u Tihom okeanu.

Putovanje u Vijetnam!

Vijetnam je jedna od jeftinijih neobičnih zemalja za posetiti. Svake godine beleži sve veći priliv turista za koje se čini da se zadovoljni vraćaju kući.

Glavni grad Hanoj je pravi primer susreta tradicionalne azijske kulture i 21. veka. 

Prosečne cene po noći boravka u hostelu se kreću između 5 i 15 dolara! Više nego zadovoljavajuća cena za pristojan smeštaj.

Samo dva sata udaljen od Hanoja nalazi se Ninh Binh sa magičnim rečnim pejzažom koji je raj za turiste. Zanimljivo je posetiti i zaliv Ha Long koji je poznat po neverovatnim pećinama i planinama neobičnih oblika koje se uzdižu iz vode. Nemojte propustiti da posetite vijetnamske monsunske šume i upoznate se sa jedinstvenim i raznolikim ekosistemom. 

Što se prevoza među različitim destinacijama u Vijetnamu tiče, autobuski prevoz je izuzetno jeftin i dobro organizovan – možete putovati za prosečno 10 dolara od grada do grada. 

Prema statistici, engleski je drugi jezik po redu po masovnosti upotrebe u Vijetnamu tako da nećete imati poteškoća u komunikaciji.top 3 destinacije za putovanje ove godine

Pijace na vodi su poseban doživljaj i savršena prilika da napravite najbolju Instagram sliku do sad! Oduševiće vas i ulične pijace na kojima se prodaje voće i povrće kakvo nikada ranije niste vidjeli. Džekfrut je jedna od najpopularnijih voćki u Vijetnamu te ga stavite na vašu listu stvari koje morate da probate! 

Sva hrana je neobična i egzotična. Veliki je izbor morskih plodova u kojima ljubitelji morske hrane mogu uživati. Vijetnam je druga država u svetu po izvozu kafe pa verujemo da će putovanje na ovu destinaciju bili prava poslastica za strastvene obožavaoce ovog napitka. 

Najpopularnije vijetnamsko piće je vino od zmije! Zapravo se radi o rižinom vinu koje se prodaje u boci sa pravom zmijom koja vinu daje izmenjen ukus. Ovaj napitak se tradicionalno smatra lekom za mnoge bolesti. Ipak, budite pažljivi i dobro se informišite o bezbednosti konzumacije ovog kontraverznog pića jer može sadržati otrove. 

Ne zaboravite da posetite neke od najlepših plaža na svetu koje se nalaze baš u ovom delu sveta…

Jermenija: egzotična lokacija za putovanje

Do nedavno je bila nerazvijena, siromašna država ispod radara turista. Ko bi pomislio da bez posebnog razloga poseti ovu zemlju? Jermenija je u poslednjih 10 godina ostvarila veliki razvoj i napredak i zato je na našoj listi neobičnih država koje vredi posetiti. 

Glavni grad Jerevan je jedini veći grad u zemlji. Pun je sadržaja, zaista jeftin za boravak i vredan posete. Nemojte zaboraviti da je Jermenija kulturološki razvijena država iz koje su potekli neki od svetski poznatih stvaralaca klasične muzike, na koje su Jermeni veoma ponosni.

Ljubiteljima istorije će biti interesantna činjenica da je Jermenija među prvim zemljama na svetu koja je zvanično prihvatila hrišćanstvo, u 3. veku nove ere.

Još uvek postoje verski objekti iz antičkog perioda koji su prava atrakcija za posetu. Gegardavank, manastir Noravank i paganski hram Garni su samo neka od mnogih istorijsko-religijskih mesta koja vredi posetiti.top 3 destinacije za putovanje ove godine

Imaćete priliku da vidite veličanstvenu biblijsku planinu Ararat, jermensku teritoriju okupiranu od strane Turske. Legenda kaže da je Ararat mesto gde se nasukala Nojeva arka posle velikog potopa i da je Jermenija pradomovina ljudskog roda. Ararat je najpoznatiji jermenski brend i ponos naroda. 

Preporučujemo vam da posetite ogromno (drugo najveće na svetu) ledničko jezero Sevan koje je toliko veliko da mu se na horizontu ne nazire kraj. Izgledom nema razlike u odnosu na more. Međutim, morate biti spremni na to da je voda ledeno hladna čak i leti. Ako ste planirali kupanje trebaće vam hrabrosti za ovaj poduhvat. Ipak, iskustvo plivanja u Sevanu je neprocenjivo. top 3 destinacije za putovanje ove godine

Hrana je jeftina i nema razloga da ne probate sva jela od nara na koja naiđete. Nar je nacionalno voće Jermenije i duboko je u tradiciji jermenske kuhinje. 

Cena taksi prevoza je u proseku par dolara od jednog do drugog kraja grada što je, priznaćete, vrlo povoljno. Smeštaj se može naći po izuzetno niskim cenama, bilo da je u pitanju hotel ili stan na dan. 

Koju god od navedenih destinacija za putovanje sigurni smo da ćete doživeti nešto sasvim novo i neobično. Garantujemo vam da ćete se osećati zadovoljno i biti puni utisaka! 

Slično

Back to top button