Zdravlje

Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Proleće nam, pored toplijeg vremena i buđenja prirode, često donosi neželjene goste – alergije. Ljudi se od pamtiveka bore sa alergijama. Najčešći inhalacioni alergeni su polen,prašina,grinje,buđ I životinjska dlaka. Alergeni dovode do mnogobrojnih hemijskih reakcija u ljudskom organizmu, prvenstveno do lučenja histamina, proteina odgovornog za alergijske reakcije. Histamin izaziva svrab, crvenilo, kijanje, kašljanje, stezanje u grlu, oticanje očiju itd.

Mnogobrojni lekovi na bazi antihistaminika uspešno rešavaju probleme sa alergijama. Međutim, određenje prirodne namirnice sadrže antihistaminke, te značajno olakšavaju alergijske reakcije i utiču na jačanje imuniteta.

Ove namirnice su najbolje u borbi protiv alergija:

1.Vitamin C

vitamin-c-limun
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Vitamin C je najpoznatiji po svojoim dejstvima na imuni sistem.Vitamin C takođe deluje kao prirodni antihistaminik.

Prema studiji iz 2018. godine o vitaminu C u lečenju alergija, oksidativni stres igra ključnu ulogu u alergijskim bolestima. Kako je vitamin C moćan antioksidans i protivupalno sredstvo, može delovati kao lek za alergije. Takođe je primećeno da nedostatak vitamina C može dovesti do bolesti povezanih sa alergijama.

Druga studija iz 2000. godine sugeriše uzimanje 2 grama (g) vitamina C dnevno da bi delovao kao antihistaminik.

Vitamin je prisutan u mnogim vrstama voća i povrća, uključujući:

-paprike

-brokoli

-dinja

-karfiol

-agrumi

-kivi

-jabuke

-paradajz i paradajz sok

2. Majčina dušica

majčina-dušica-čaj
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Majčina dušica je biljka sa vrlo visokim nivoom vitamina C, zajedno sa nizom drugih antiinflamatornih jedinjenja, koja zajedno pomažu u blokiranju histamina, a takođe sprečavaju oslobađanje histamina iz mastocita.

Najbolje je koristiti je obilno u hrani tokom kuvanja ili pripremiti čaj.

Da bi se iz ove biljke iskoristio maksimum, napravite čaj sa 2 kašike čaja od koprive i jedne kašike majčine dušice.Smesa se prelije sa pola litra ključale vode. Pokrijte i sačekajte 15 do 20 minuta.

3.Kvercetin

Kvercetin je antioksidant flavonoid koji se nalazi u mnogim biljkama i hrani. Istraživanja sugerišu da dodavanje kvercetina u ishranu može pomoći u ublažavanju simptoma alergije.

Utvrđeno je da kvercetin može imati antialergijska i antihistaminska svojstva.

Kvercetin je jedinjenje koje nekom voću i povrću daje crvenkastu nijansu. Kvercetin takođe stabilizuje mastocite.

Kvercetin je prirodno prisutan u mnogim namirnicama i bilju, uključujući:

-jabuke

-bobice

-crni čaj

-brokoli

-čaj od heljde

-grožđe

-ginko biloba

-zeleni čaj

-paprike

-crveni luk

Međutim, uzimanje dodataka kvercetina će bolje funkcionisati u lečenju alergija od jedenja hrane koja ga sadrži.

To je zato što hrana sadrži znatno niži nivo flavonoida.

Kvercetin je generalno siguran za većinu ljudi. Nekim ljudima može izazvati glavobolju i peckanje u rukama i nogama. Veoma visoke doze, posebno ako se uzimaju dugoročno, mogu prouzrokovati oštećenje bubrega.

4.Kurkuma

kurkuma
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Kurkuma je začin koji može sprečiti oslobađanje histamina iz mastocita i čak može inhibirati anafilaktičke reakcije.

Može se koristiti u kuvanju ili od njega napraviti čaj.

Pečena, pastirana, organska piletina trljana sa kurkumom, belim lukom i timijanom, servirana sa brokolijem i slatkim krompirom, savršen je obrok za borbu protiv alergija.

5.Omega 3-masne kiseline

losos
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Smatra se da omega-3 masne kiseline smanjuju alergijske reakcije svojim antiinflamatornim svojstvima.

Omega-3 masne kiseline se nalaze u hrani poput ribe.

Najviše ih ima u:

-lososu

-sardini

-skuši

-orasima

-lanenom semenu

Takođe se preporučuje da svoje omega-3 dobijete iz lanenog ulja I ulja repice.

Mnogi članci savetuju vam da počnete da se opterećujete prirodnim antihistaminicima šest nedelja pre vrhunca sezone alergija, ali s obzirom da mnogi od nas ne znaju tačno na koje spore polena ili plesni smo alergični, savetuje se da pokušate da jedete što više ovih namirnica tokom cele godine. Prehrana bogata prirodnim antihistaminicima može sprečiti da se alergijske reakcije pre svega dogode.

6.List koprive

kopriva
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

List koprive (Urtica dioica folia) poznat i pod nazivom kopriva, jedan je od suplementa koji može da pomogne u odbrani od vaših alergija. Kopriva se često nalazi zajedno sa kvercetinom u suplementima. Zajedno rade na smanjenju histamina, koji je uzrok svraba,kijanja i dosadnih simptoma alergije.Kopriva se može koristiti kao začin ili se od listova koprive može napraviti čaj.

Čaj od koprive – nekoliko svežih listova dodajte u 250 ml proključale vode,ostavite da odstoji 30 minuta, a nakon toga procedite. Ovaj napitak se pije tri puta dnevno.
Koristi se i ekstrakt koprive – dvadeset do trideset kapi promešanih u vodi ili prirodnom soku. Pije se jednom dnevno za prevenciju, a za ublažavanje već postojećih tegoba konzumirajte tri puta na dan.

Osim koprive, kao efikasno rešenje u borbi protiv alergije na polen se pokazao i sok od zove, kao i čaj od đumbira. Redovnom primenom, značajno ćete ublažiti tegobe.

7.Ulje crnog kima i ulje eukaliptusa

ulje-flaša
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Ulje crnog kima poseduje antihistaminsko dejstvo,jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.


Istraživanje iz 2010. godine otkrilo je blagotvorno delovanje ulja eukaliptusa na respiratorne probleme poput astme. Malo ulja možete staviti u činiju te odložiti pored radnog stola tokom radnog vremena. Disanje ćete pak dodatno olakšati ukoliko tri kapi ulja eukaliptusa pomiješate sa kafenom kašičicom malsinovog ulja i utrljate u prsa.

Hrana koju treba izbegavati

1.Šećer

šećer
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Šećer je glavni faktor upale. Kada jedemo velike količine šećera, to signalizira telu da proizvodi zapaljenske molekule, koji zatim putuju celim telom i izazivaju upale. Alergije su vrsta upale, a šećer ih može pogoršati.Učinite svom telu uslugu i ograničite unos šećera. Šećer se krije u puno namirnica, pa pažljivo pregledajte etikete namirnica i uverite se da je sadržaj šećera nizak (<5g) ili da uopšte ne sadrži šećer.Veštačkim šećerima obiluju industrijski proizvodi poput kečapa, gaziranih I negaziranih sokova, slatkiša…

2.Hleb,alkohol i mlečni proizvodi

alkohol
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Ograničite se na integralne žitarice i izbegavajte mlečne proizvode, koji iritiraju sluz koja je već obuzeta alergijama. Smanjite unos crveno vino,ono može pogoršati puteve histamina. Alkohol generalno može dodati nepotreban stres vašem telu ako se već bavi alergenima koji lebde u vazduhu. Od mlečnih proizvoda izdvaja se probiotski jogurt,koji pozitivno utiče na organizam u borbi protiv alergija.

3.Brza hrana

brza-hrana-hot-dog
Hrana protiv alergija: Hranite se zdravo

Novozelandsko istraživanje na više od 1.300 dece otkrilo je da je veća verovatnoća da će oni koji su jeli brzu hranu (barem jednom nedeljno) imati simptome astme od dece koja nikada nisu jela brzu hranu. Dobre vesti: Dijeta dizajnirana za ublažavanje i smanjenje simptoma alergije sastoji se od voća,povrća i ribe, zadovoljava energetske I nutritivne potrebe, te neće ostaviti puno mesta za nezdravu hranu.

Slično

Back to top button