Korisni savetiKućaRaznoZdravlje

Pasta za zube – 10 magičnih efekata paste za zube

Pasta za zube je izum koji je u značajnoj meri promenio higijenske navike ljudi. Kada kažemo „pasta za zuba“ obično je prva asocijacija pranje zuba, što je apsolutno logično. Međutim, da li ste znali da se pasta za zube može koristiti u mnogobrojnim drugim situacijama, pored one najosnovnije, tjst, pranja zuba.

Od borbe sa flekama, preko ujeda i čišćenja predmeta, u nastavku vam otkrivamo 10 situacija kada vam pasta za zube može biti od koristi.

Savet:

Postoje regularne paste za zube, kojima je primarni cilj održavanje higijene usne duplje. Takođe postoje i paste za izbeljivanje zuba, koje pored higijene utiču i na posvetljivanje gleđi zuba. Opredelite se između ove dve vrste paste u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Na primer, ukoliko želite da posvetlite neki predmet, koristićete pastu za izbeljivanje.
pasta

Smanjuje svrab uzrokovan ujedom insekta

Pasta za zube poseduje supstance koje umanjuju iritaciju izazvanu ubodom insekata.Ujedi insekata često svrbe, te je pravo zadovoljstvo brzo se rešiti nepodnošljivog svraba. Kada se nađete u ovakvoj situaciji, samo nanesite malu količinu paste za zube na zahvaćeno područje kako biste ublažili svrab i smanjili otok. 

Takođe, ako se nanese na male rane ili žuljeve, pasta za zube ima tendenciju da ih osuši, omogućavajući tako rani da brže zaceli.

Smanjuje bol kod malih opektina

Pasta za zube može ublažiti i bol usled opekotina. Zbog svog sastava i efekta hlađenja, pasta je idealna prva pomoć za male opekotine, poput onih koje nastaju prilikom kuvanja. 

Za manje opekotine, odnosno one koje ne uključuju otvorenu ranu, samo nanesite sloj paste za zube, kako biste dobili trenutno olakšanje

Pažnja! U slučaju otvorenih rana i ozbiljnijih opekotina ne savetuje se korišćenje paste za zube.

Pasta isušuje bubuljice

Pasta za zube može da isuši bubuljice. Da li ste ikada imali ružnu bubuljicu na licu i želeli da je se rešite u najkraćem mogućem roku

Kada se nađete u sličnoj situaciji, uveče (pre spavanja)  nanesite malu količinu paste za zube na bubuljicu. Sledećeg jutra isperite pastu i videćete da se bubuljica u potpunosti osušila.

Uklanja mrlje sa tkanine/zidova

Pasta za zube zaista ima hiljadu upotreba. Može eliminisatitvrdoglavemrljesa vaše odeće (poput mrlja od vina) ili sa tepiha. Što se tiče fleka nagarderobi, nanesite pastu za zube direktno na mrlju i snažno je protrljajte, a zatim operite odeću kao i obično. S druge strane, kada je reč o flekama na tepisima i ćilimima, nanesite pastu za zube na mrlju koju treba tretirati i očetkati, a zatim odmah isperite vodom.

Savet: Čuvajte se paste za izbeljivanje zuba jer mogu imati efekat izbeljivanja na tkaninama!

pasta

Pasta za zube je takođe dobra za skidanje fleka sa zidova. Da li vam se ikada desilo da je vaše dete uživalo u bojenju zida kod kuće markerima? Ako vam je ova situacija vrlo poznata, mi vam nudimo rešenje! Stavite pastu za zube na zid i obrišite vlažnom krpom: crteži vašeg deteta će nestati kao magijom!Imajte na umu da će ovaj trik bolje funkcionisati na svetlijim zidovima, pogotovo belim.

Uklanja postojane neprijatne mirise

Beli luk, luk i riba mogu ostaviti postojan i neprijatan miris na rukama, čak i nakon mnogo pranja sapunom. Sve što treba da uradite da bi ga se rešili  je da namažete malo paste za zube na dlanove i prste. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim uklonite sve ispiranjem toplom vodom: loš miris će potpuno nestati iz vaših ruku.

Ovo se takođe može primeniti i na flašice za bebe. Da biste uklonili sve ostatke iz bočice, a pre svega da biste uklonili karakterističan miris mleka koji ostaje unutra, očistite flašicu pastom za zube uz pomoć četke za bocu. Ne zaboravite da isperete bočicu nekoliko puta pre ponovne upotrebe.

Može se koristiti za čišćenje patika

Imate li par starih, prljavih, a možda čak i malo izgrebanih patika? Pasta za zube može učiniti da vaše patike izgledaju kao nove. 

Sve što vam je potrebno je mala količina paste za zube koju stavite na đonove, dobro istrljajte četkom, a zatim osušite papirnim ubrusom kako biste uklonili ostatke.

Nakon ovog tretmana patike će vam biti kao nove!

Eliminiše fleke sa pegle za veš

Vremenom, na gvozdenoj ploči pegle za veš može zagoreti korica. To za posledicu stvara mrlju, koja se prilikom peglanja može preneti čak i na garderobu. Da biste se u potpunosti rešili te tamne fleke, iskoristite pastu za zube: sadrži silicijum dioksid koji eliminiše ostatke rđe. 

Sve što vam je potrebno je mala količina paste i stara majica. Na peglu nanesite malu količinu paste za zube, a potom uključite peglu da radi na paru. Ispeglajte majicu sve dok se fleka od paste potpuno na prenese na staru majicu. Nakon ovog tretmana vaša pegla će biti kao nova.

Može se koristiti za čišćenje noktiju

Za čistije, sjajnije i prema nekim izvorima još jače nokte, možete pokušati da ih operete pastom za zube. Nanesite malo paste na staru četkicu za zube i nežno je utrljajte po noktima. Pre nego što ih isperete, masirajte nokte nekoliko minuta.

Čini se da upotreba paste za izbeljivanje paste za zube može ukloniti čak i žućkastu boju, uzrokovanu dugom upotrebom lakova za nokte ili dugotrajnim pušenjem.

Čini srebrni pribor/nakit sjajnijim

Pasta za zube vam takođe može pomoći u čišćenju srebrnih predmeta, pa čak i srebrnog nakita. Nanesite pastu za zube na srebrni pribor ili nakit i ostavite da deluje preko noći. Sledećeg jutra sve očistite vlažnom krpom. Vaše srebro će biti sjajno i kao novo! 

pasta za zube - 10 magičnih efekata paste za zube

Takođe, kako bi vaš dijamantski nakit zasijao, delikatno ga očistite trljanjem paste za zube i malo vode, a zatim temeljno operite kako biste uklonili sve tragove paste. 

Pažnja! Ne koristite pastu za zube na biserima!

Sprečava zamagljivanje sočiva

Ronioci ili plivači možda znaju ovaj mali trik. Samo utrljajte malu količinu paste za zube na sočiva ronilačkih maski ili naočara, a zatim ih isperite da biste izbegli zamagljivanje. 

pasta za zube - 10 magičnih efekata paste za zube

Pažnja! Nežno trljajte jer pasta za zube sadrži blago abrazivne sastojke koji mogu ogrebati i oštetiti sočiva.

Slično

Back to top button