Korisni savetiZdravlje

Orašasti plodovi: šta treba da znate o koštunjavom voću

U slučaju da su orašasti plodovi ,,zarazna” grickalica za vas i da ne možete da prestanete da ih jedete kada ih se domognete, ne bi bilo loše da saznate nešto o njima. Ako pak niste ljubitelj ovog ,,voća”, onda ne bi bilo loše da saznate nešto o njihovim benefitima po ljudsko zdravlje. Možda ipak otkrijete neku vrstu koja vam odgovara, a kojoj do sada niste dali šansu, posebno kada saznate sve prednosti koje ove sitne ,,grickalice” imaju u sebi.

orašasti plodovi
Indijski orah, bademi, pistaći…Mogućnosti su neograničene!

Šta su orašasti plodovi?

Orašasti plodovi, odnosno koštunjavo voće se suočava sa ,,terminološkim problemom”. Naime, ono što mi, laici, smatramo orašastim plodovima-orasima-nije ono što botaničari pod ovim pojmom podrazumevaju. U botanici se pod ,,orašastim plodovima (orasima)” podrazumeva plod obmotan opnom koja ne puca nakon sazrevanja. U takve biljke spada plod npr. lešnika ili kestena.

Međutim, kada u neformalnom, laičkom i svakodnevnom životu kažemo ,,orašasto voće”, podrazumevamo bilo koje jezgro sa tvrdom opnom. Iako se stručnjaci botaničari ne bi složili sa ovim uopštavanjem, ipak se moraju pomiriti sa njim. Ovo nije terminološki problem samo na našem jezičkom području, već i u svetu. Tako i u engleskom imamo ‘nuts’ za svaku vrstu orašastog voća, iako to nije u svom osnovnom značenju. Neki od oraha koji nisu u botaničkom smislu, ali jesu opštepriznati kao orašasti plodovi su i badem, pistaći, indijski i brazilski orah i mnogi drugi. Nismo znali da se toliko pogrešno izražavamo, zar ne?

Zbog čega treba konzumirati orašasto voće

Koju god vrstu ovih plodova da volite i za koju god da se odlučite: ,,domaću” i lako dostupnu, ili pak neku egzotičniju vrstu, nećete pogrešiti. Koštunjavo voće se razlikuje po ukusu i pojedinim karakteristikama, ali ove plodove ipak odlikuje jedna zajednička strana.

Visoka kalorijska vrednost, ali i Omega3 masne kiseline, visoka koncentracija vlakana, kao i širok dijapazon vitamina i minerala, čine osnovu svakog koštunjavog voća.

Zbog čega je to važno?

orašasti plodovi

Okrenutost ka koštunjavom voću nije nova niti ,,trendi” stvar. Naime, pronađeno je različito oruđe koje potvrđuje da još praistorijski čovek tražio načine da lakše otvori ljusku orašnica. Osim toga, zabeleženo je da su određena zrna korišćena za trgovinu i da su imala veću vrednost od zlata (plodovi makadamije, kafe ili kakaa). To potvrđuje ideju da je orašasto voće cenjeno mnogo pre našeg vremena i da je njegova namena bila višestruka.

Nezasićene masne kiseline su osnovni proizvod koji orašasto voće čini zdravim. Da bismo tačno razumeli šta je to što unosimo u organizam konzumacijom orašastog voća, bitno je da razumemo šta su masne kiseline:

  • Zasićene masne kiseline: izvlače se iz proizvoda životinjskog porekla-mesa, jaja i mlečnih proizvoda. Naučnici ne mogu da se usaglase oko toga da li ih je zdravo koristiti ili ne
  • Trans masti: koriste se da bi produžile rok trajanja zdravih sastojaka u proizvodu, smatraju se
  • Nezasićene masne kiseline: izvlače se iz biljnih sirovina, poput avokada, orašastih plodova ili susama

*U slučaju da vas zanima ova tema iz naučne perspektive, možete pogledati na ovom linku. *

Na šta sve utiču orašasti plodovi?

Zaključili smo da su nezasićene masne kiseline ono što je potpuno prirodno i poželjno u ishrani. One pozitivno utiču na:

Masnu jetru (Fatty liver)

  • Ako se borite sa nealkoholnom masnom jetrom, BADEMI su pravi izbor za vas. Naime, masna jetra predstavlja sve češći problem populacije starije od 45 godina, a posledica je raznih faktora iz životnog okruženja. Gojaznost, alkoholizam, neadekvatna ishrana ili dijabetes mogu dovesti do povećanja procenta masti u jetri. Zbog visokog procenta magnezijuma, bademi imaju sposobnost da olakšaju protok krvi kroz jetru, ali i da smanje udeo šećera u krvi. Zbog toga su pravi savezni u borbi protiv ove, s početka benigne, ali potencijalno opasne bolesti.

Vid

orašasti plodovi
Orašasto voće je dobar saveznik za zdrave oči
  • U slučaju da imate problema sa vidom ili genetsku predispoziciju za probleme sa očima, treba da se okrenete konzumaciji orašasti plodova. Posebnu ulogu ovde igra ORAH. Uočeno je da orah utiče na prevenciju katarakte, smanjuje zamagljenost vida, dok cink i njegovo antiinflamatorno dejstvo imaju ulogu u suzbijanju upala.
  • Pored oraha, PISTAĆI su prijatelji oka. Naime, oni imaju složenu strukturu i jedini su orašasti plod koji ima dva aktivna mono i polizasićena sastojka: zeaksantin i lutein. Kao što znamo, karoten je dobar za vid (zato se deci daje šargarepa!), a ova dva sastojka utiču na vezivanje karotena.

Srce i srčani pritisak

  • Kardiovaskularni sistem je prvi na udaru svake vrste poremećaja u telu. Bilo da imate problema sa stresom, koncentracijom, nesanicom, gojaznošću, ili sa druge strane sa anoreksijom, lošom ishranom, neredovnim pražnjenjem creva: srce sve to oseti. Zbog toga mu je potreban saveznik koji ima širok dijapazon delovanja na zdravlje, a šta je bolje od INDIJSKOG ORAHA? Naime, on ima visok nivo omega3 masti i zbog toga snižava ,,loš” holesterol. To ga svrstava među najzdraviju grickalicu za ljude koji imaju problema sa srcem ili kravnim sudovima. U različitim studijama koje su se bavile ovim biljkama je uočeno da je procenat pacijenata koji boluju od bolesti srca u znatno manjem broju rezultirao srčanim udarima nakon konzumacije indijskog oraha.

Zglobove

  • Paradoksalnost se uviđa prilikom lečenja bolesti zglobova, poput artritisa. Naime, KIKIRIKI JE ZABRANJENA NAMIRNICA (iako bi mnogi rekli da on nije koštunjavo voće, već mahunarka). Međutim, na spisku izuzetno poželjnih namirnica se nalaze ostali orašasti plodovi: BADEMI i LEŠNICI. Naime, visoka koncentracija mangana i vitamina E je zaslužna za uspešnu borbu kako prilikom sprečavanja propadanja zgobova, tako i prilikom umanjenja simptoma već nastale bolesti.

Kalorijska vrednost

Bez obzira na zdrave materije koje poseduju, sa orašastim plodovima ne treba preterivati. Oni su izuzetno kalorični, pa bi lako moglo doći do kontraindijakcija: da više kalorija unesete nego potrošite, te da dođe do gojenja. Da biste imali neki opšti uvid u količinu koju bi trebalo konzumirati, vodite se merom svoje šake: koliko vam jezgra stane u šaku, toliki treba da bude dnevni unos.

Što se tiče kalorija, 100 kalorija ima u 3 brazilska oraha /5 zrna makadamije /8 polovina oraha /9 pekana/ 11 većih indijskih oraha /11 lešnika/14 badema/23 lešnika ili 25 pistaća

orašasti plodovi: šta treba da znate o koštunjavom voću
Orašasti plodovi: šta treba da znate o koštunjavom voću

Savet

ORAŠASTE PLODOVE JE NAJBOLJE KONZUMIRATE SIROVE, A NE PEČENE. pečenjem nestaje oko 20% zdravih sastojaka

Zbog toga nema greške ako se odlučite za bilo koju biljku. Samo je potrebno pronaći onu koja vam odgovara. Zamenite čipseve i štapiće pravom užinom za sebe i vaše telo će vam biti zahvalno!

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za medicinsku pomoć!*

*U slučaju alergije na orašasto voće treba da se obratite svom lekaru.*

Slično

Back to top button