Biljke i cvećeKoža, kosa, noktiZdravlje

Kantarion ~ gospina trava kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme

Kantarion je biljka sa mnogo imena, a isto toliko i namena. U slučaju da je ne znate pod ovim nazivom, jedan od navedenih će vam sigurno biti poznat. Gospina ili bogorodičina trava, sentjanzovka ili tantur, zaključak je isti. Ova biljka je imala snažan efekat na kvalitet čovekovog života od davnina, pogledajmo zašto.

Kantarion ~ osobine biljke

kantarion
U listovima je deponovana smola i esencija.

Kantarion je široko rasprostranjen na našem podneblju, te ne čudi što ga možete naći i na livadama i u šumama. Posebno ,,voli” da raste u prometnom, zagađenom području, te se smatra ,,čistačem”. Višegodišnja je biljka, visine do 100 cm, a zbog jarkožutih cvetova upada u oči svakom posmatraču. Cvetanje ove biljke je od meseca maja do septembra.

Kantarion možete prepoznati po specifičnim pegavim listovima: kada se okrenu, na naličju se vide skladišta esencija biljke.

Iako se retko pominje, kantarion ima i plod u vidu crvenih, čvrstih bobica. Lako se uzgaja na vlažnom i sunčanom tlu. Za upotrebu se koriste najčešće cvetovi.

kantarion
Ako nikada niste videli: plod kantariona!

Istorija upotrebe kantariona

Kao što već znamo, i pre razvoja modernih tehnologija su veliki mislioci i doktori dokučili lekovita svojstva biljaka. Tako je i kantarion u upotrebi u različite medicinske svrhe već preko 2000 godina. Prvenstveno, Hipokrat, Galen i Plinije, veliki grčki lekari, preporučivali su kantarion prilikom zatvora i kao dijuretik. Smatralo se, takođe, i da ova biljka ima uspeha u borbi protiv demona i zlih sila, zbog čega je služila kao obredna zaštita.

kantarion
Cvetovi kantariona imaju široko dejstvo.

U narodnoj tradiciji, posebno hrišćanskoj, kantarion se smatrao svetom biljkom. Poseban značaj se, za zaštitu od demona i zlih sila, ali i pročišćenje, postizao kosidbom na određeni dan. Taj dan je i u imenu ove biljke (engleskoj verziji): St. John’s Wort. Smatra se da je 24. jun, dan kada se slavi ovaj svetac, i dan kada je kantarion u vrhuncu cvasti. Zbog toga se organizovalo masovno branje kantariona, te njegovo skladištenje.

Tokom vekova se upotreba ove biljke intezivirala. Međutim, primećuje se jedna kontinuirana namena: kantarion je, od Antike do danas, biljka koja svoje mesto ima u lečenju anksioznost i depresije.

kantarion

Kantarion i depresija

Istraživanja na ovu temu su bila podstaknuta korišćenjem ulja ove biljke za prevenciju anksioznosti još od davnina. Naime, uočeno je da se simptomi depresije i anksioznosti smanjuju prilikom kontinuirane upotrebe ulja ili čaja od kantariona.

Moderne studije i dalje rade na detaljnom dokazivanju ove povezanosti. Ono što je do sada utvrđeno je da pacijenti koji pate od umerenog oblika depresije imaju podjednake učinke na njeno umanjenje kada koriste kantarion, kao prilikom korišćenja antidepresiva.

Uočeno je da upotreba kantariona podstiče povećanje nivoa serotonina. Kada se osoba bori sa depresijom, nivo serotonina je u uočljivom padu. Zbog toga se istraživanja baziraju na otkrivanju dodatnih benefita ove biljke po emotivno i psihičko zdravlje čoveka.

Preporučuje se ispijanje čaja od kantariona 3 puta dnevno, da bi se predupredili/smanjili simptomi depresije i anksioznosti.

Savet

Nemojte uzimati lekove ili lekovito bilje na svoju ruku. Pre upotrebe se konsultujte sa svojim lekarom ili psihijatrom.

Lek za umirenje menopauze

Simptomi menopauze mogu biti opterećujući za žene koje kroz ovo stanje prolaze. Osim neadekvatne termoregulacije, nesanice i depresije koja sa ovom fazom dolazi, kantarion je osetno smanjio učestalost napada talasa vrućine (valunga) tokom dana za čak 50 posto. Slično kao kod kliničke depresije, kantarion povećava nivo serotonina, čime se popravlja pad raspoloženja, tipičan za menopauzu.

U istom cilju, uočeno je i da upotreba kantariona smanjuje tegobe PMS-a za 50%. Grčevi i bolni ciklusi se smanjuju, a raspoloženje (popularni PMS) se, zahvaljujući serotoninu, poboljšava.

Ako se odlučite na upotrebu čaja od kantariona, neophodno je kotistiti osušene cvetove. Dovoljno je preliti 2 kašike osušenih cvetova vrelom vodom i ostaviti ih da stoje tako 10 minuta. Nemojte piti više od dve šolje čaja dnevno.

U slučaju da se odlučite na konzumaciju čaja od kantariona, ili, pak uzimanje tableta na bazi ove biljke, neophodno je konsultovati se sa lekarom.

kantarion ~ gospina trava kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme

I dalje u povoju: istraživanja o borbi protiv Parkinsonove bolesti

U studijama koje se širom sveta sprovode, a posvećene su suzbijanju Parkinsonove bolesti, nazire se rešenje u kantarionu. O ovim studijama možete pogledati ovde.

Jedna od najsurovijih neizlečivih bolesti, Parkinsonov sindrom, utiče na gubljenje svesnih motoričkih sposobnosti. Pacijenti, postepeno, osećaju nevoljno podrhtavanje delova tela: počevši od prstiju, tremor se širi na šake, kasnije i na noge. O ovoj bolesti se jako malo zna: njeni uzroci još nisu sa sigurnošću izolovani. Međutim, primećeno je da manjak dopamina u mozgu dovodi do ubrzanog razvijanja simptoma. Tu nastupa kantarion.

Iako istraživanja nisu sa sigurnošću potvrdila uticaj kantariona na suzbijanje simptoma, naučnici širom sveta nalaze konekciju između odgovora za Parkinsonovu bolest i ove ,,svemoguće” biljke.

Koža, kosa, nokti

Ipak, i pored mnogobrojnih istraživanja sprovedenih u delokrugu kantariona, jedno je sigurno: uticaj na spoljašnju (ekternu) upotrebu je sveobuhvatan i višestruk. Bilo da se odlučite da koristite ulje ili mast kantariona za lečenje sitnih posekotina, rana koje krvare ili opekotina, nećete pogrešiti.

Ako imate masnu kosu i kožu glave koja se peruta, onda je kantarionovo ulje pravi odabir za vas. Antiinflamatorna i antibakterijska svojstva kantariona pružaju adekvatnu prehranu i hidrataciju koži glave, a samim tim i kosi. Samim ,,čišćenjem” temena, pospešuje se prokrvljenost, čime se popravlja i cirkulacija. Nakon nekog vremena učestalog korišćenja kantarionovog ulja, uočićete smanjenje lučenja sebuma (manje mašćenje kose), smanjenje ljuspanja glave (manje peruti), kao i smanjen procenat opadanja dlake.

kantarion ~ gospina trava kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme

Ulje od kantariona: priprema

Priprema ulja od kantariona je jednostavna. Potrebno vam je oko 100 grama svežih/suvih cvetova kantariona, 1l maslinovog ulja, staklena flaša. Cvetove, u slučaju da su sveži, potopite preko noći u hladnu vodu. Nakon toga ih isperite i stavite u flašu. Cvetove prelijte maslinovim uljem. Neophodno je ovu smesu držati na suncu 30-40 dana. Videćete kako se tečnost boji u jarkocrvenu nijansu.

Melem od kantariona: priprema

Potrebna vam je staklena činija u kojoj ćete odlagati melem. Rastopite 10 grama pčelinjeg voska, 90 ml kantarionovog ulja i izmešajte. Na kraju dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Ostavite da se stegne.

kantarion ~ gospina trava kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme
Kantarion ~ gospina trava kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button