Pismeni sastaviKnjiževnostKomunikacijaKorisni savetiPsihologijaRazno

Danas ću biti srećna

Brige su se uvukle između pramenova kose, zapetljale se oko dugmića na haljini, preteške vise sa ušiju i ne znaš šta ćeš sa njima? Probaću da ti dam nekoliko konkretnih odgovora. Tragala sam za njima i kod mene su se pokazali kao veoma delotvorni. Najviše mi je, međutim, pomogla jedna naizgled jednostavna odluka za koju treba podići ruke u vis, stati pred ogledalo, nasmešiti se makar i na silu i reći „Danas ću biti srećna.“

danas ću biti srećna

Internet može da pomogne

Društvene mreže ne služe samo da ti skrate vreme, donesu crne vesti i ubiju te u pojam tuđim veselim fotografijama. Lično najviše koristim Facebook. Na ovoj društvenoj mreži sam pronašla nekoliko divnih grupa podrške kad je teško. Neke od njih su: „Sigurno mesto, podrška mentalnom zdravlju“ kao i „Za tebe#važno je“. Kada postaneš njihov član, odlična vest je da možeš objavljivati anonimno sve što te muči i o čemu razmišljaš. Komentari su uglavnom puni podrške i razumevanja.

Takođe, u pomenutim grupama su aktivni psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti koji se javljaju, daju savete i nude svoje usluge. Neretko za članove ovih grupa nude i popuste, a dešava se da iskoči i ponuda za besplatne seanse. Kao članica pomenutih grupa, mogu da podelim sa tobom samo divna iskustva. Pisala sam o porodičnim problemima, kao i onda kada sam raskinula četvorogodišnju vezu. Oba puta su mi komentari članova neizmerno značili. Išla sam i na psihoterapije. Svaki put sam sa seansi izlazila puna nade, ali neću lagati, sa osećajem da me nešto pritiska. Svaki put sam shvatila da se ništa neće promeniti ako ja ne preduzmem nešto.

Kada shvatimo da je odgovornost na nama, to baš i nije lako, ali je, s druge strane odlično! Konci su u našim rukama i ni od koga do samih nas ne zavisi hoćemo li biti dobro. Svaki uvid do kog bih došla, zapisivala sam u Word i vraćala se tim dokumentima iznova. Bile su to najdragocenije lekcije koje sam mogla da dobijem o sebi.

Joga i meditacija

Pre godinu dana sam krenula na meditaciju. Važan deo meditiranja bio je ples sklopljenih očiju. Pomerala sam telo uz muziku onako kako sam želela bez straha kako će to izgledati. Vrtela sam se, širila ruke, skakala po prostoriji, padala na strunjaču, smejala se i jednostavno, uživala u svom telu, u svakom pokretu. Ti ne moraš meditirati, možeš jednostavno pojačati omiljenu pesmu, sklopiti oči i kretati se onako kako osećaš da tvoje telo želi. Mnogo je lepši osećaj kada bi tu bilo još ljudi koji bi sa tobom delili emocije i energiju, s kojima bi podelio-la zagrljaj i razgovarao-la o svojim utiscima nakon igre. Ne mogu a da sa tobom ne podelim jednu grupu koja se takođe nalazi na facebooku. Zove se „Ispod površine“. Vodi je jedna sjajna devojka koja je joga instruktorka. Časovi joge i meditacije su veoma povoljni i većina može da ih plati.

Danas su SPA centri pristupačni!

SPA centri uopšte ne moraju biti skupi. Pošto sam iz Beograda, moji predlozi se odnose na ovaj grad, ali te molim da se upustiš u istraživanje i pronađeš nešto za sebe i u svom mestu jer, iako je malo, možeš pronaći raj za sebe.  Na plivalištu Banjica postoje „ledeni“ bazeni, ali i deo sa saunama i đakuzijem. Atmosfera je veoma opuštena a cena je oko 700 dinara. Ukucaj na guglu „Svet Sauna Banjica“ i videćeš koliko će ti se ići tamo. U đakuziju je voda toliko topla da nisam želela da izađem napolje. Postoje masažeri koji te gotovo uspavaju, a istovremeno, ne možeš da skineš osmeh sa lica niti da poveruješ koliko život može da bude magičan. Kad odeš do kafića, možeš da naručiš pivo ili toplu čokoladu i kažeš sebi „Za ovo vredi živeti.“

Živa muzika i najlepša odeća iz ormara

Ako si kao ja, onda ti povremeno treba predah. Potrebno ti je da se središ, obučeš omiljenu haljinu ili košulju, staviš malo parfema i izađeš iz kuće. Ako mene pitaš, kafići gde se svira džez, naročito ako je lepo vreme i možeš da sediš napolju, učiniće da se osećaš kao da si u knjizi, možda baš, Harukija Murakamija. Ne brini, ako nemaš društvo, potraži ga u studentskoj grupi (oprezno sa tim, molim te), ali ako si u mogućnosti, idi sam-i ne osećaj se usamljeno. Ko zna, možda upoznaš nekoga!

danas

Na početku meseca možeš po ceni od svega 300 dinara kupiti kartu za predstavu u pozorištu „Slavija“. Uzmi ćebence, prostri ga na travu i uživaj u suncu i sladoledu. Sedi pored reke i slušaj vodu i brodove u daljini, posmatraj labudove i zalazak sunca. Trči u ranim jutarnjim satima i uhvati svežinu početka novog dana, idi na ringišpil iako više nisi dete! Sedi na ljuljašku kada nema dečurlije u parku, kupi lizalicu i Toblerone, glupiraj se! Prošetaj do knjižare ili biblioteke, opredeli se za neku knjigu, idi do omiljenog mesta u prirodi i čitaj. Dopusti sebi da se voliš, da misliš koliko si lep-a, kako je i tvoj život konačno divan. Divan je jer je tvoja odluka bila takva. Nisi rešio-la da ostaneš u krevetu i bindžuješ filmove (iako i to ume da bude zabavno), nisi plakao-la nad svojim problemima, nisi se pokrio-la ćebetom preko glave iako je i to u redu, ali ne danas!

Danas!

Danas budi dobro i uzmi život u svoje ruke! Danas shvati uslovno. Ako osećaš da će moje „danas“ tebi doći sutra, i to je u redu. U redu je da nisi dobro, ali te molim, razmisli o ovome što sam ti rekla. Ako ti se ne radi ništa od mojih predloga, napravi svoj spisak. Neka to bude tvoj jedinstveni spisak želja, šta bi želeo-la da uradiš do idućeg rođendana, u roku od 2 ili 5 godina i zaista kreni u ostvarivanje svojih želja. I neka one budu realne. Šaljem ti zagrljaj i puno motivacije i kažem ti: Baš ti koji ili koja ovo čitaš, ti to možeš!

Slično

Back to top button