Putovanja
U trendu

Brčko distrikt ~ grad na razmeđi kultura i puteva

Grad Brčko, ili, preciznije, Brčko distrikt, nalazi se na samoj severnoistočnoj granici Bosne i Hercegovine. Od granice sa Srbijom, grad je udaljen oko sat vremena lagane vožnje, ali je granica sa Hrvatskom, zapravo, u samom srcu grada. Zvuči neobično? Nije to jedina zanimljivost koju ovaj gradić krije! Oktrijte šta se tu još nalazi.

Mahom se dešava da se fokusiramo na veće gradove u svojoj, matičnoj zemlji, ili na velegrade u inostranstvu. Međutim, to je greška. Na taj način nam promiču pravi mali dragulji koji mogu da nam približe jedan narod, kulturu i tradiciju. Rekli smo jedan? Naša greška! Jedinstvenost i šarm ovog mesta ide iz sasvim suprotne stvari: različitosti koje u njemu zajedno žive.

brčko
Klupa je u Bosni, a šuma prekoputa u Hrvatskoj!

Neobičan status za neobičnu istoriju

U slučaju da ste primetili neobičnost u sintagmi ,,Brčko distrikt”, niste jedini i niste se prevarili. I na Balkanu postoji jedan grad sličan Vašingtonu! Međutim, sudbina ovakve odrednice -distrikt- je mnogo tužnija od one koju je Vašington imao. Nakon nesrećnih događaja krajem XX veka na našim područjima, kada je došlo do ustanovljavanja novih granica i novog poretka, Brčko je ostalo jedinstveno. Ono što ga čini posebnim je samostalnost u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine: i Federacije i Republike Srpske. U Brčko distriktu se poštuju sve tri vere i nacije- Srbi, Hrvati i Bošnjaci- podjednako. Sve tri vere i nacije ostaju verne i dosledne svojim kulturama, ali deleći zajedničku tradiciju. Ta šarenolikost i diverzitet i jeste ono što daje poseban duh Brčkom: tamo se svi osećaju kao kod kuće.

Jedinstvo u Brčkom

brčko

Ni Republika Srpska, ni Federacija nemaju ovlašćenja nad distriktom. To je oblast koja pripada obema entitetima-i nijednom, jer distrikt ima svoju Vladu, sudove i Skupštinu.

Zbog ovakve specifične situacije, distrikt ima podjednako zastupljene sve tri kulture u svojim redovima. Ulice se zovu po velikanima iz svake kulture: Jovana Dučića, Paje Jovanovića, fra Šimuna Filipovića, Miroslava Krleže, Safet-bega Bašagića, dr Abdulaha Bukovića. Glavna ulica koja se proteže kroz čitav centar grada se zove Bulevar mira.

Na svim zvaničnim tablama u gradu se nalaze dva pisma: i ćirilično i latinično. Na taj način se pokazuje da uprava Distrikta poštuje podjednako sva pisma, samim tim i sva tri nacije podjednako.

Brčko i religijski objekti

Upravo zbog specifičnosti trojnog jedinstva i arhitektura u Brčkom ima svoje posebnosti. Svaka tradicija je oblikovala svoje građevine od značaja, na taj način dajući gradu poseban pečat jedinstvenog suživota međusobno različitih zajednica. Ono što bi svakako bilo interesantno obići u Brčkom je po jedna građevina od značaja za svaku zajednicu: Bijela (Džedid) džamija, Hram Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Crkvu Presveto Srce Isusovo. Ova tri verska objekta čine specifični trougao u arhitektonici grada, na taj način simbolično objedinjujući čitav njegov centar. Nešto slično se može videti i u centru Sarajeva.

Nakon sukoba na teritoriji Brčkog, verski objekti su bili oštećeni ili u celosti razrušeni. Sada su svi obnovljeni.

Bijela džamija

Bijela džamija spada u red najlepših džamija na teritoriji Bosne i Hercegovine. To nije iznenađujuće, s obzirom na njenu glavnu karakteristiku: potpunu belinu građevine. Izgrađena na uzvišenju, Kolobari, Bijela džamija i njen potpuno beli minaret privlače pažnju po svakoj vrsti vremenskih uslova. Njena belina odudara od sumornog dana, ali i bljesne na prolećnom suncu.

brčko distrikt ~ grad na razmeđi kultura i puteva
Bijela džamija noću
bijela džamija brčko
Bijela džamija preko dana

Hram Uspenja Presvete Bogorodice

Hram Uspenja Presvete Bogorodice je delio sličnu sudbinu kao Bijela džamija. U jednom ratu potpuno porušen, u drugom delimično, doživeo je da danas bude u celosti obnovljen i funkcionalan. Hram predstavlja središte pravoslavne duhovne kulture i okuplja vernike iz čitave opštine Brčko. U dvorištu hrama se danas obavljaju skupovi povodom proslava svetaca, Usrkrsa ili paljenje badnjaka za Božić.

Crkva Presvetog Srca Isusovog

Na trećem ,,kraku” grada stoji crkva Presvetog Srca Isusovog, centar katoličke religijske zajednice. Za razliku od dvobojnog hrama, a mnogo sličnija Bijeloj džamiji, ova crkva se izdvaja po snažnoj ahritektonici i svečanoj beloj boji. Iako jednobojne, i džamija i crkva su tako snažno koncipirane da privlače pažnju i uklapaju se u dinamiku grada. Međutim, nije eksterijer ono što ovu crkvu čini specifičnom. Zapravo, freske kojima je oslikana iznutra bile su na izložbi 5 najboljih projekata iz Bosne i Hercegovine, koja se realizovala u Gracu.

Trg Mladih u Brčkom

Trg Mladih predstavlja sam centar grada. Tu se dešavaju ključni događaji poput koncerata, promocija ili adventa. U centru grada možete videti nekoliko interesantnih građevina. Prvo, možete se upoznati sa istorijom grada, videti kako je nekada izgledao korzo, prošetati i okrepiti se u mnogobrojnim kafićima. Međutim, odmah će vam zapasti za oko interesantna građevina upadljive, roze boje i specifičnog oblika. To je gradska galerija ,,Veselin Masleša”, koja i dalje okuplja umetnike ovog grada, ali i okoline.

brčko
Brčko distrikt ~ grad na razmeđi kultura i puteva

Međutim, tu iznenađenjima nije kraj. Već smo uočili da je ovaj mali grad okrenut kad izražavanju bojama i da je arhitektura svoj puni kapacitet pokazala šarenolikom paletom različitih tonova. Iza galerije se nalazi Vijećnica, grandiozna građevina puna ukrasa, masivnih raskošnih kupola, dekorisana horizontalnim linijama upadljivih boja. Ne možete je promašiti! Uvrštena je u objekte sa najvišim stepenom zaštite, jer se smatra graševinom od nacionalnog značaja.

U centru grada se nalazi i simbol Brčkog, još iz vremena kada se gradila pruga Brčko-Banovići. Fontana Mladosti predstavlja povezanost između svih Brčaka i reke Save, na kojoj se grad i nalazi i sa čijom sudbinomje duboko prožet. Sava istovremeno stvara mogućnost za plodno zemljište, ali predstavlja i potencijalnu opasnost od poplava. Mnogi Brčaci su naučili da plivaju u ovoj velikoj reci, tako da ni ne čudi značaj ove fontane i njene simbolike za grad.

brčko

Još par saveta!

U Brčkom treba da obiđete i Ficibajer, šetalište i sportski kompleks. Izgrađeno je uz reku i u proleće i jesen predstavlja pravi mali raj za oči. Pored toga, u slučaju da se krećete ka Bijeljini, ne bi bilo loše da obiđete i etno selo Stanišić, oazu mira u prirodi. Okolina Brčkog vam pruža mogućnost da kampujete ili idete u ribolov, jer su različiti lokaliteti prilagođeni ovim aktivnostima. Neki delovi ove opštine obiluju netaknutom prirodom, što je za one koji zaista žele da pobegnu od gradske vreve. Nemojte se iznenaditi ako primetite veliki broj bazena u samoj prirodi-to je česta pojava!

Nadamo se da će vam se ovaj šarmantni gradić dopasti!

Pogledajte još i naše preporuke za znamenitosti u Sankt Peterburgu, ali i na jugu Srbije.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button