Putovanja

Jug Srbije: zaboravljena oaza mira

Kada god spomenemo odmor u Srbiji, prvo nam padnu na pamet prelepa i popularna mesta za posetioce već decenijama. Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Vrnjačka Banja, verovatno ste već posetili ova mesta, te vam odmor u Srbiji ne deluje zanimljivo. Pandemija je pokvarila planove ljudima da praznike i godišnje odmore provedu na nekoj lepoj, egzotičnoj ili planinskoj destinaciji u inostranstvu. Da li ste razmišljali o putovanjima po Srbiji? Ukoliko niste, ovo je pravo vreme.

Postoje mesta u Srbiji koja su, nažalost, zaboravljena, a i te kako mogu da pruže nezaboravno iskustvo i avanturu. Takva mesta imaju svež vazduh koji će vas naterati da dišete punim plućima, a zelenilo odvući pogled u neki drugi svet. Tamo će vas buditi pesma ptica, za koju ćete na čas pomisliti da je labudov poj, ali nije.

Ljudi u ovom kraju Srbije godinama žive kao pesma labuda. Ali, ta se pesma nikako ne zavrsava, već traje i traje.

Posetite sam jug Srbije i Vražji kamen – umetnost prirode, Božje čudo ili djavolju volju, kako uzmete!

Vražji kamen

Na 40-ak km jugoistočno od Vranja nalazi se Vražji kamen i crkva Presvete Bogorodice. Crkva se nalazi na vrhu stena visokih oko 60 m. Jednostavne je građe, ali zanimljive istorije u kojoj se ne venčava i ne krsti. Za to je zaslužno verovanje i legende koji se vezuju za ovo prirodno čudo.

Vražji kamen je verovatno nastao erozijom stena i do njega se dolazi nimalo jednostavnim putem uz kanjon reke Pčinje. Reka je naizgled bistra, tiha i umilna, a u pojedinim danima burna, tamna i nemilosrdna – baš kao i svaki Pčinjanin.

Stene koje se pružaju u visinu liče na piramide, tako da ovim Pčinjskim krajem kruži ono Borino „staro što miriše na suh bosiljak“.

Na jednoj od tih stena nalazi se crkva Presvete Bogorodice za koju se vezuje legenda o ovom impozantnom mestu.

jug srbije
Jug Srbije: zaboravljena oaza mira

jug srbije
Jug Srbije: zaboravljena oaza mira

Slično

Back to top button